Finns det något som lindrar min gikt?

Jag fick gikt 2004, först i händerna och senare i tre tår på ena foten. Högra handens funktion har försämrats betydligt. Jag har prövat Zyloric,...

Jag fick gikt 2004, först i händerna och senare i tre tår på ena foten. Högra handens funktion har försämrats betydligt. Jag har prövat Zyloric, som innehåller allopurinol. Har också prövat pH-kalk tillsammans med Zyloric. Är snart 92 år gammal så jag kanske får vara nöjd med det jag har gjort. Men jag tänkte att om du kanske har något att föreslå så tackar jag och tar emot.

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Gikt är en inflammation i lederna, oftast stortåns inre led, men även fotlederna, handlederna, hälarna och armbågarna kan bli inflammerade. Sjukdomen beror på att det bildas kristaller av urinsyra i lederna, vilket gör att man får en inflammation.

Zyloric är det som brukar förskrivas av läkare om man har höga halter urinsyra, som orsakar gikt.

Det finns inga naturläkemedel eller liknande som riktar sig specifikt mot gikt. Däremot finns det en mängd olika preparat för olika former av ledbesvär. Du kan bland annat pröva Litomove, Helaflex eller Glycomega. Fråga på apoteket eller i din auktoriserade hälsokostaffär.

Scroll to Top