Hur ska jag göra för att bli gravid?

Jag är jätteorolig för att inte kunna bli gravid. Problemet är att min mans spermier inte stannar kvar utan rinner ut direkt när vi har...

Jag är jätteorolig för att inte kunna bli gravid. Problemet är att min mans spermier inte stannar kvar utan rinner ut direkt när vi har sex. Jag har varit orolig över detta i ett år nu och vill veta om de är något fel på mig.

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är normalt att mannens ejakulat och spermierna rinner ut ganska snabbt efter ett samlag. Detta gör inte chansen att bli gravid mindre.

Även om det mesta av ejakulatet rinner ut, så finns det alltid tillräckligt många spermier kvar som kan ta sig in genom livmoderhalsen och sedan simma vidare mot äggledarna för att befrukta ett ägg.

Förr kunde man läsa på många ställen att kvinnan skulle ligga med underlivet högt efter samlag för att så många spermier som möjligt skulle stanna kvar. Det har dock i studier visat sig vara utan någon som helst effekt. Det var bara en myt. Det var lika många som blev gravida oberoende om de reste sig upp direkt efter samlaget varvid ejakulatet rann ut eller de låg kvar med en kudde under rumpan.

Det låter som du och din man försökt bli gravida i mer än ett års tid utan att lyckas. Självklart blir man då orolig. Jag tycker du ska beställa tid hos en gynekolog för att göra en utredning. Man gör då en vanlig gynekologisk undersökning och ett vaginalt ultraljud för att till exempel utesluta stora muskelknutor.

Vidare är det är viktigt att fastställa om du har ägglossning eller inte. Detta kan göras med ägglossningstest man själv köper på Apoteket eller via ett blodprov som tas dag 21 i menstruationscykeln. Man kommer också att ta blodprov för att kontrollera dina hormonnivåer och din ämnesomsättning. Din man kommer att uppmanas att lämna ett spermaprov. Är allt detta normalt spolar man genom äggledarna för att se om det finns passage.

Mest sannolikt är det inget som är fel utan du kommer att bli spontant gravid framöver. Men det är ju viktigt att bli undersökt och få detta bekräftat. Sedan kan man lugnt försöka ett år till. 90 procent av alla par uppnår en graviditet inom två år.

Skulle det mot förmodan visa sig att det finns någon faktor som begränsar fertiliteten kan man få remiss till en fertilitetsklinik för att få hjälp. Har man försökt i två år utan att lyckas även om allt är normalt brukar man också bli erbjuden en remiss för en provrörsbefruktning.

Scroll to Top