Hur blir jag av med min ljumskvärk?

Varför har jag så ont i vänstra ljumsken? Den värker nästan jämt, mest när jag sitter och går promenader. Har även ont på natten, kan...

Varför har jag så ont i vänstra ljumsken? Den värker nästan jämt, mest när jag sitter och går promenader. Har även ont på natten, kan bara ligga på vänster sida och höger sida fem minuter var, sedan värker det mycket. När jag ligger på rygg värker det bara lite. När jag går upp för trappor gör det väldigt ont när jag stödjer på vänster ben.
Det är en stickande, svagt molande och irriterande värk. Det hugger till lite, pulsvärker, och så är det hela dagarna. Har haft det så här i cirka två år. Sista halvåret har varit värre med värk hela tiden.

Jag har varit hos en doktor på vårdcentralen. Han kunde inte säga vad det beror på, så det var bara att gå hem och äta Alvedon. Är för övrigt frisk, tycker jag.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Till att börja med vill jag säga att jag verkligen förstår att du har det besvärligt med värk både i vila och när du belastar vänster benet. Även sömnen verkar bli lidande och just sömnbrist vet man många gånger förstärker smärtupplevelsen.

Jag antar att din doktor har gjort en undersökning av din ljumske samt omkringliggande områden, men trots detta inte kunde förklara vad som var fel. Jag skulle råda dig att be om en remiss till en duktig sjukgymnast som brukar kunna ringa in problemet genom att de har en djupare kunskap i att kunna provocera fram vad som är fel och på så sätt få hjälp i diagnostiken. Det kan också behövas en röntgen av ditt bäcken, höftled och ländrygg för att klarlägga var felet kan sitta.

Det finns flera olika tänkbara orsaker till detta besvär. Vanliga åkommor som kan te sig på detta sätt är artros, det vill säga förslitning av leder. Det är särskilt vanligt att höftleden drabbas av artros och diagnosen ställs lättast genom röntgenundersökning. Vissa yrken med långvarig upprepad eller tung belastning på framför allt höft- och knäleder medför ökad risk för artros. Övervikt och fysisk inaktivitet ökar risken för artros och dessutom vet man att det är större risk om någon nära släkting har detta problem.

En påverkan på ischiasnerven från ländryggen på grund av ett diskbråck kan också ge besvär i såväl vila som arbete. Det brukar också vara relativt enkelt att kunna ta reda på om det är ischias.

Andra orsaker kan vara en inflammation i en större slemsäck på höftledens utsida. Det kallas trokanterit och uppkommer genom snedbelastning av höftleden. Ofta blir det på båda sidorna av höften om man går med det ett tag, eftersom smärtan i ena höftleden gör att man börjar felbelasta andra sidans höftled. Effektiv behandling för just detta besvär kan fås med en kortisoninjektion mot det ömmande området.
Det kan också röra sig om en seninflammation i ljumsken eller ett bråck.

Det finns mycket man kan göra själv för att minska lidandet vid ledvärk och seninflammation. Genom att bli av med eventuell övervikt och genom att själv regelbundet träna sina muskler kan man nå långt. När man tränar den smärtande leden brukar smärtan minska, musklerna blir rörligare och starkare, kroppsvikten blir lättare att bevara och inte minst mår man bättre psykiskt. Simning och promenader är bra motion.

Jag tycker alltså inte du ska nöja dig med förklaringen att orsaken till smärtan inte går att finna. Ta kontakt med en sjukgymnast som kan hjälpa dig att finna rätt diagnos samt ge råd om vad du kan göra för att minska på smärtan. Det är remissfritt till sjukgymnast i hela landet.

Scroll to Top