• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kan nyponpulver hjälpa mig?

  Jag är en 48-årig kvinna som råkade ut för en trafikolycka för knappt två år sedan och dras sedan dess med en whiplash-skada. Jag har ont i nacken och smärtan sitter också i armarna och strålar ut i händerna. Jag tar smärtstillande, Voltaren, när det är som värst och jag går också till en sjukgymnast varannan vecka. En granne till mig tar nypon mot värk i ena axeln och hon tycker att hon har mindre ont. Jag funderar på att testa. Har nyponpulver några biverkningar och hur fungerar det egentligen?
  Apotekare Fredrik Hed svarar:
  Du kan mycket väl testa nyponpulver. Några studier om effekten vid whiplash kan jag dock inte hitta. Det finns studier som visar att nyponpulver tycks lindra värken vid ledförslitning i höfter och knän. Det finns också studier som visar att människor med reumatism som ätit nyponpulver, minskar sin konsumtion av vanliga läkemedel. Några biverkningar har jag inte hittat i det material jag tittat i.

  I nyponstudierna har forskarna hittat en substans som kallas Gopo. Det är en så kallad glykolipid med antiinflammatorisk effekt. Den verkar direkt på de vita blodkropparna och får dem att röra sig långsammare. Mekanismen är inte helt klarlagd men sannolikt beror den på att Gopo tas upp i de vita blodkropparnas cellmembran. Färre vita blodkroppar letar sig fram till det inflammerade området, vilket leder till att den inflammatoriska processen minskar liksom vävnadsskada och svullnad.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!