Hur länge vågar jag använda Dalacinkräm?

Jag fick diagnosen bakteriell vaginos för lite mindre än en vecka sedan men har gått med besvären i två veckor. Det är första gången jag...

Jag fick diagnosen bakteriell vaginos för lite mindre än en vecka sedan men har gått med besvären i två veckor. Det är första gången jag fått detta.

Jag fick en kur Dalacin vaginalkräm på recept och fick veta att krämen är verkningslös i samband med menstruation. Det är tråkigt eftersom det snart är mensdags och jag vill komma igång med behandlingen så fort som möjligt!

På apoteket sa de också att om jag påbörjar sjudagarskuren och sedan får mens efter låt säga tre dagar, så måste jag börja om sjudagarskuren på nytt efter mensen.

Men frågan är om det är onödigt att påbörja kuren igen efter mensen då jag nu märker att symptomen börjar försvinna mer och mer. Kan det vara farligt på något sätt att ta antibiotika om bakterierna redan har hunnit försvinna eller kan det vara bakterier kvar som jag inte själv märker av?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Vid bakteriell vaginos minskar antalet mjölksyrabakterier och det blir obalans mellan de bakterier som normalt förekommer i slidan.

Det är mjölksyrabakterierna som gör att slidsekretet blir surt och att flytningarna upplevs som “normala”. Minskar mjölksyrabakterierna blir slidsekretet mindre surt och andra vanliga slidbakterier som normalt förekommer i mindre mängder kan i stället öka i antal.

Detta gör att flytningarna ändrar sig både till mängd, färg och doft. Det kvinnor oftast klagar på är att de fått en tunn, riklig, gråaktig flytning som luktar “rutten fisk”. Detta är inte farligt, bara otrevligt. Oftast kommer och går besvären av sig själv.

Dalacinkräm innehåller ett antibioticum som minskar den typen av bakterier som brukar ge besvär och därmed underlättar för mjölksyrabakterierna att växa till igen och därmed återställa balansen.

Tar man krämen samtidigt som man har mens rinner den bara ut innan den hunnit verka så det är helt rätt att man ska vänta med kuren tills mensen är över.

Om dina symptom har försvunnit betyder det att balansen mellan dina slidbakterier rättat till sig utan att du behövt någon hjälp av Dalacin krämen och då kan du hoppa över behandlingen.

Det är inte farligt att ta behandlingen, bara väldigt onödigt om du inte har några symptom. Bakterierna finns kvar och ska finnas kvar i slidan, det är normalt. De ska bara vara i balans med varandra!

Scroll to Top