Är knölarna jag fått i brösten farliga?

 Jag är en tjej som är 19 år gammal. Jag har aldrig varit gravid. För ca tio månader sedan kände jag att jag har en...

 Jag är en tjej som är 19 år gammal. Jag har aldrig varit gravid. För ca tio månader sedan kände jag att jag har en liten mjuk knöl i båda brösten. Knölarna är ca 5-10 mm stora och runda och jämna. Den ena knölen känns lite fylligare än den andra som känns lite mera platt, jag måste trycka ganska hårt för att kunna känna dem. De sitter ganska exakt på samma ställe i brösten.
 Under den tid jag har känt dem har jag inte märkt att de har förändrats på något sätt, varken i storlek eller “konsistens”. En sak jag märkt är att de är som mjukast efter mens för att sedan bli något fastare men fortfarande är de mjuka.
 Eftersom jag är så ung har jag inte brukat känna igenom brösten noga och därför vet jag inte om knölarna alltid funnits där. Jag kan tillägga att jag inte har någon nära släkting som drabbats av bröstcancer och jag har heller inte märkt något annat annorlunda eller konstigt med brösten.
 Är detta helt normalt eller kan det vara något farligt? Jag har ätit p-piller i ca 2,5 år nu, men funderar på att sluta med dem eftersom de kan påverka kroppen negativt på många sätt. Vad rekommenderar du?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

Bröstet är en körtel som består av ett antal så kallade lober med en körtelgång från varje lob. Gångarna mynnar ut i bröstvårtan och mellan lober och gångar finns en lucker fett- och bindväv.
 Under puberteten utvecklas brösten genom att framför allt den ökade mängden östrogen stimulerar tillväxten av gångsystem och fettvävnad mellan lober och gångar. Med menscykelns variation av utsöndring av de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron (gulkroppshormon) följer cykliska förändringar av bröstkörteln.
 Östrogen påverkar bröstkörteln framför allt under menscykelns första två veckor, medan progesteronets påverkan är större under de nästföljande två veckorna. Detta är förenklat förklaringen till varför brösten kan svullna upp och ömma strax före mens, respektive att brösten blir som mest mjuka och lättundersökta knappt en vecka efter avslutad menstruation. Det är också anledningen till att den bästa tidpunkten för att själv undersöka sina bröst är just efter avslutad mens.
Det är vanligt att brösten kan vara lite olikstora och småknöliga utan att det för den skull innebär någon sjuklig förändring. “Godartad småknölighet” förekommer hos närmare var tredje kvinna i barnafödande ålder. Dessa förändringar brukar vara mjuka/halvfasta och går att förflytta mot huden och mot underliggande vävnader. Vanligen är förändringarna helt oömma och symptomfria.
 Beträffande bröstcancer som du undrar över, så är det ovanligt före 30 års ålder. De bröstförändringar som du nämner i ditt brev låter på beskrivningen helt godartade. Du har inte heller någon bröstcancer i din nära släkt, vilket är ytterligare en lugnande faktor.
 Vill du ha mer hjälp för att slippa känna dig orolig, så kan du beställa en tid för undersökning hos exempelvis din husläkare på vårdcentralen eller vända dig till ungdomsmottagningen. På dessa ställen kan du också få tips om hur du går till väga för att på ett strukturerat och bra sätt själv lära dig att undersöka dina bröst, vilket är något som alla kvinnor bör ha för vana att göra då och då.
 Beträffande dina p-piller tycker jag inte att du ska sluta med dem om du behöver preventivmedel och inte har något annat istället. Vill du diskutera preventivmedelsvalet ytterligare kan du naturligtvis göra detta på ungdomsmottagningen eller med den doktor eller barnmorska som skrivit ut dina p-piller. Tillsammans kan ni komma fram till vad som är det bästa för dig.

Scroll to Top