Är det farligt att ha djupa fåror i tungan?

Jag är en 31-årig tjej som har upptäckt att jag har djupa skåror i mitten av tungan. Tungan är fint prickig som den ska vara,...

Jag är en 31-årig tjej som har upptäckt att jag har djupa skåror i mitten av tungan. Tungan är fint prickig som den ska vara, men i mitten är den glatt och mellan varje skåra är det liksom svullet. Ibland är det även lite känsligt där. Det kan också komma en metallisk smak i munnen.
 
Jag är rökare och röker ca sex cigarretter om dagen. Men jag har varit på läkarundersökning för inte så länge sedan i ett annat ärende och då togs blodprover som visade sig vara helt okej. Så vad är detta? Tack på förhand!

Doktor Helge Löfberg svarar:

Din fårade tunga är inte sjuk och du behöver inte vara orolig. Fåror och veck på tungans ovansida räknas som en variant av det normala och förekommer mer eller mindre hos var tionde människa. Ibland kan fårorna vara en halv centimeter djupa jämfört med omkringliggande delar av tungan som då är upphöjda och ”kuddiga”.
 
Varför tungan ser ut så här vet man inte riktigt. Det beror inte på någon sjukdom eller skada och påverkar inte tungans rörelser. Man använder tungan för att tala och forma ljud, och för att styra tuggandet och knådningen av maten. När födan har tuggats och blandats med saliv pressas den bakåt av tungan så att sväljreflexerna kommer igång. Smaklökarna sitter framför allt vid sidorna av tungan och fungerar normalt även om tungan är fårad. Sött känner man framtill på tungspetsen, därefter kommer områdena för salt och surt medan smaklökarna för beskt sitter längst bak på tungryggen. Övriga smaker är egentligen mest dofter som uppfattas av luktsinnet uppe i näsan.
 
Fårad tunga förekommer ibland som bifynd vid andra tillstånd som svullna läppar och ytligt sår på tungan, men då är det de åkommorna som dominerar och den fårade tungan har ingen betydelse i sammanhanget. Någon operativ behandling eller medicin mot fårad tunga finns inte och behövs inte heller.
 
En frisk tunga får vara blank i själva fårorna. Men om hela ovansidan på din tunga hade varit röd och helt blank så hade det varit ett tecken på sjukdom. Vanligaste orsaken är då brist på B-vitamin, folsyra eller järn. Hos nedgångna människor med försvagat immunförsvar kan en jästsvamp som heter candida irritera tungan.
 
Även om din tunga nu är frisk så vore det klokt om du snarast försöker sluta röka. All tobaksrökning är fiende till tungan, liksom till kroppen i övrigt. Jag har haft en god vän som dog av en elakartad cancer och den började just i tungan. Han var en fin man och det hela var mycket sorgligt. Jag behöver väl knappast nämna att han var inbiten rökare. Varningstecknen för cancer är att man får ett område på tungan som känns hårt och sårigt och som aldrig vill läka. Men något samband mellan din fårade tunga och cigarrettrökning finns inte, så där är tobaken oskyldig.
Scroll to Top