Kan fisteln ge flera problem?

Jag är en drygt 50-årig man som för en tid sedan hade en fistel vid sidan av ändtarmsöppningen. Jag har fått operera den tre gånger...

Jag är en drygt 50-årig man som för en tid sedan hade en fistel vid sidan av ändtarmsöppningen. Jag har fått operera den tre gånger och måste nu använda kompresser. Personligen har jag tagit det mycket hårt och det har varit en smärtsam tid. Nu är min fråga: kan jag få några biverkningar från denna fistel? Jag är väldigt tacksam för svar!
Doktor Helge Löfberg svarar:

Inne i ändtarmens nedre del, strax innanför öppningen, har man slemkörtlar som normalt tömmer sig in till tarmen. Om man får inflammation i en sådan körtel och öppningen till tarmen täpps till bildas en varböld. Bölden tömmer sig ibland genom att bilda en kanal ut till huden. En sådan nybildad smal gång som tömmer slem och var ut genom huden kallas analfistel.

En fistel läker i regel inte av sig själv. Man märker den genom att sekretet från fisteln smutsar ner underkläderna. Ibland blir den inflammerad så att man får ont och feber. Behandlingen är kirurgisk och det krävs ganska stor erfarenhet och skicklighet av doktorn för att få ett lyckat resultat.

Du undrar vilka biverkningar man kan få av en fistel. Ja, om kirurgen lyckas operera hela fistelgången, som ibland kan vara många centimeter lång, så läker sjukdomen ut. Men om en bit av fisteln lämnas kvar och ligger djupt så brukar besvären kvarstå. Då kan det bildas nya fistlar. Före operationen gäller det därför att kartlägga hela fisteln som kan förgrena sig över ett ganska stort område. Med rätt operationsmetod bibehåller också ändmusklerna sin funktion så att tarmen håller tätt och man slipper inkontinens.

Besvärligt är om man har andra bakomliggande sjukdomar som förhindrar läkning och ger ny inflammation. Sådana åkommor är Crohns sjukdom, amöbainfektion, olika tumörsjukdomar och sviktande immunförsvar. Allvarligt är om fisteln blir helt tilltäppt så att den inte alls kan tömma ut sitt innehåll. Då stockar sig varet under högt tryck och man får en böld som gör synnerligen ont. Bakterierna kan någon sällsynt gång sprida sig till blodkärlen och orsaka allmän blodförgiftning med sjukdomskänsla, frossa, hög feber och chock.

Efter operationen ska såret lämnas öppet och läka inifrån vilket kan ta några månader. Om doktorn syr igen sårkanterna så läker såret sämre i djupet. Efteråt får man ett ärr, men fisteln och besvären är borta.

Jag förstår att du har det svårt och att det känns tröstlöst när fisteln fortfarande ger besvär. Men det kan alltså ta ganska lång tid innan den helt läker efter operationen. Förhoppningsvis kommer den så småningom att göra det även hos dig. Det är klokt om du har god kontakt med din doktor och kan diskutera problemen med henne/honom.

Scroll to Top