• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vad är drusen för sjukdom?

  Jag har en ögonsjukdom på gula fläcken, drusen. Det började för ca 3 år sedan med att vågräta och lodräta linjer var krokiga och bokstäverna hoppade. Nu har synen försämrats och linjer och ord går i vågor. För två veckor gjordes en fotografering av ögonbotten och det visade sig att jag har en svullnad bakom ögonen, men inget som går att behandla. Finns det verkligen inget att göra, kommer jag att bli blind? Har inga andra sjukdomar.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Gula fläcken är den viktigaste delen av ögats näthinna som vi använder när vi vill se skarpt och tydligt. Din sjukdom som också kallas "gula fläcken degeneration" innebär att det uppstår vitgula små inlagringar och prickar på näthinnan. Det är dessa som kallas drusen. Då luckras näthinnan upp samt svullnar, och det bildas nya små blodkärl som kan blöda och efterlämna ärr. Så länge de sjuka förändringarna sitter strax utanför gula fläcken kan ögonläkarna bränna bort dem med laser. Men om det centrala området för skarpsyn drabbas är laserbehandlingen alltför riskabel.

  Om det vill sig riktigt illa blir skarpsynen till slut nedsatt och glasögon ger ingen hjälp. Hur det kommer att gå för dig i framtiden är svårt att förutspå, men jag hoppas verkligen att du får behålla åtminstone en del av synförmågan. Orsaken till "gula fläcken degeneration" är okänd men åkomman är inte ovanlig hos äldre personer.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!