• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Två bulor buktar ut i underlivet!

  Jag har fått några besvär i underlivet. Det kommer ut två ganska stora bulor. De sjunker tillbaka in på natten. Det enda problemet är att jag har lite svårt att kissa ibland. Men det känns väldigt otrevligt. Vad är detta? Är det något allvarligt och vad kan man göra åt det?
  Gynekolog Ingrid Emgård svarar:
  Högst sannolikt är det ett framfall, eller på latin prolaps, som du råkat ut för. Framfall beror på muskelsvaghet i bäckenbotten. Det är ett mycket vanligt kvinnoproblem som går att åtgärda. Genom livet blir vår bäckenbotten hårt belastad av förlossningar, tunga lyft, hostattacker, nysningar, förstoppning och andra påfrestningar. Risken är stor för att den tunna muskulatur vi har här så småningom inte riktigt klarar av detta. Muskulaturen i slidväggar och i bäckenbotten blir liksom all annan muskulatur i vår kropp svagare när vi blir äldre och framfall är också vanligare då.

  Alldeles framför slidans framvägg ligger urinblåsans nedre del och urinröret, tätt intill bakväggen finns ändtarmen. Taket på slidan är livmodertappen som utgör nedre delen av livmodern. När muskelvävnaden i slidvägg och bäckenbotten försvagats kan den till slut inte riktigt hålla emot ett ökat tryck i buken. Väggen buktar in i slidan, mest där den är svagast. Till en början sker det vid exempelvis nysning, hostattack eller tungt lyft men så småningom räcker en stunds stående eller gående. Framfallet går oftast tillbaka på natten vilket ju stämmer väl med din beskrivning. De två knutor du känner kan vara slidans framvägg med urinblåsan och bakvägg med tarmen. Det kan också vara livmodertappens främre och bakre del.

  Du behöver inte oroa dig. Framfall är inte något allvarligt. Det finns kvinnor som under många år har stora framfall utan att någonsin få några problem. Men de flesta får så småningom en del besvär. Är det framväggen som buktar är urinläckage inte ovanligt och inte heller svårighet att tömma blåsan som du själv ibland upplever. Buktar bakväggen kan det bli litet besvärligare att tömma tarmen. Vid alla typerna av framfall kan det också kännas litet dragningar i ljumskarna, diffus molvärk nedtill i ryggen och särskilt vid stora frambuktande prolapser även viss spänning i slidöppningen.

  Jag tycker att du ska gå till en gynekolog för att bli ordentligt undersökt och få behandlingsråd. Bäckenbottengymnastik och östrogentillskott om du är i klimakteriet eller över kan göra stor nytta. Men ibland kan en operation med prolapsplastik behövas för att lyfta upp framfallet och förstärka muskulaturen i slidväggarna.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!