Kan inget göras åt min skäggväxt?

Jag är en 55-årig kvinna som besväras av svarta skäggstrån på hakan. Problemet började när jag var 21 år. När jag var drygt 30 år...

Jag är en 55-årig kvinna som besväras av svarta skäggstrån på hakan. Problemet började när jag var 21 år. När jag var drygt 30 år började fjunen på överläppen och kinderna att mörkna. Jag sökt för detta i många år men alltid fått samma svar, att det är vanligt bland kvinnor och att det inte beror på något hormonfel. Jag hade svårt att bli gravid och sökte även för det. Jag genomgick alla tänkbara undersökningar men inget fel hittades. Till slut lyckades jag ändå bli gravid.

Att mina problem skulle kunna bero på hormonfel har alltid avfärdats. Men ingen har kollat mina hormoner eftersom det inte behövts, enligt läkarna. För några år sedan pratade jag med en gynekolog som menade, att jag hade ett fel men att det var försent att göra något åt. Han sa att de som har problem med hårväxt även har fet hy och det stämmer på mig.

Jag har behandlats många gånger men skäggväxten kommer alltid tillbaks. De sista åren har det bara blivit värre. Jag får hålla på varje dag med pincett. Kan det var hormonfel och är det verkligen försent att göra något?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

I nästan hela ditt vuxenliv har du haft ett socialt handikappande och medicinskt problem. Att det inte är ovanligt har du fått veta för länge sedan men tydligen inte mycket mer. Det är viktigt att så långt möjligt få veta orsaken till din ökade hårväxt. För detta behöver vissa undersökningar göras och prover tas, bl.a. hormonprover. Efter vad jag kan förstå av ditt brev är en del av detta redan gjort vilket är bra som utgångsläge och jämförelse med de kompletterande prover som nu är aktuella.

Såväl manliga som kvinnliga könshormoner utsöndras hos båda könen. Den huvudsakliga könshormonproduktionen sker i testiklarna respektive äggstockarna men en viss del sker i andra organ framför allt binjurarna. Manligt könshormon finns sålunda normalt hos alla kvinnor och har också viktiga funktioner hos kvinnan, inte minst sexuellt.

Den mängd som utsöndras kan emellertid variera. Skäggväxt hos kvinnor kan bero på att nivåerna ligger över de normala. Flera förklaringar kan finnas till detta. Avsikten med undersökningar och prover är dels att få veta om dina värden är förhöjda (vilket jag tror utifrån de symptom du beskriver), dels varför de ligger högt. Det kan handla om en hormonrubbning som i sin tur beror på en förändring i binjurarna eller äggstockarna. Det kan också finnas någon annan anledning som kan behandlas.

Det är vanligt att ökad behåring hos kvinnor är en medfödd godartad förändring. Det är tyvärr sällan sjukvården kan erbjuda någon bestående hjälp. Finner man ingen speciell förklaring kan man pröva ett preparat som heter Androcur. Det kan ha god effekt, dock inte alltid. Tyvärr kan det också ha en del biverkningar som gör att man inte gärna fortsätter. Kanske blir slutresultatet att du är i samma situation som idag. Men då vet du i alla fall betydligt mer och har större möjlighet att direkt och utan ytterligare utredningar kunna prova nya behandlingsmetoder.

Du har haft kontakt med flera läkare och jag förutsätter att bland dem funnits endokrinolog, hudläkare och/eller gynekolog, vilka är de specialister som vet mest om dessa problem. Nu tycker jag att det är dags för en ny kontakt, antingen med någon av dem du tidigare mött eller någon annan specialist inom området. Du skulle kunna be din husläkare om råd och eventuellt också om remiss.

Under tiden tycker jag du ska kontakta en auktoriserad hudterapeut med särskild utbildning för de problem du har. Det finns en del nya förbättrade hårborttagningsmetoder. Du vet att det krävs flera behandlingar och att resultatet blir fint för en tid men behöver oftast upprepas. Det kostar en del men om det finns en medicinsk indikation, och du har blivit remitterad av behandlande läkare till auktoriserad hudterapeut, kan viss ersättning erhållas från försäkringskassan.

Scroll to Top