• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur mäter man blodtrycket i lungorna?

  Jag har lungemfysem sedan många år, men sjukdomen stannade upp när jag slutade röka. Nu har jag hört att man kan ha förhöjt blodtryck i lungorna på grund av emfysemet. Mina frågor är följande: Hur mäter man blodtrycket i lungorna? Kan det i viss mån bidra till åderförkalkning? Hur kan andra organ i kroppen skadas?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Om man är frisk har blodet lätt att strömma genom lungorna och ta upp syre. Det beror på att det normalt finns gott om små fina blodkärl i lungorna. Blodtrycket där är då lågt, bara en femtedel av trycket i armen.

  Men om man har en allvarlig lungsjukdom så stockar sig ibland blodet och trycket stiger. Sådana sjukdomar kan t ex vara långt framskridet emfysem, kronisk bronkit, lungfibros med ärriga lungor, samt blodproppar i lungorna. Högt tryck i lungorna frestar i sin tur på högra delen av hjärtat som blir förstorat och kan svikta. Symtomen på den här sjukdomen är svår andfåddhet, bensvullnad och svimningsanfall. Åkomman kan lätt förväxlas med hjärtinfarkt och trånga kranskärl.

  Du undrar hur man mäter blodtrycket i lungorna. Ja, det är inte så lätt. Genom att använda en speciell sorts ultraljud som kallas doppler-eko så kan erfarna hjärtläkare mäta blodflödet och trycket. Det går också att mäta med en kateter (en tunn sladd) in till lungorna via ett blodkärl vid nyckelbenet eller i ljumsken. Vanligt EKG och lungröntgen kan indirekt och mindre exakt visa att trycket är högt.

  Vid högt tryck i lungorna får man inte allmän åderförkalkning. Då är det enbart hjärtat och lungorna som tar skada. Men det är allvarligt nog. Läkarna behandlar med vattendrivande medicin och försöker förebygga och förhindra att den bakomliggande lungsjukdomen förvärras ännu mer. Det är t ex klokt att vaccinera mot influensa och snabbt behandla alla luftvägsinfektioner för att undvika lunginflammation. Unga människor med svårt medfött hjärtfel och ärftliga lungsjukdomar drabbas ibland av högt tryck i lungorna. De kan som sista utväg få hjälp genom en dubbel hjärt-lungtransplantation. Men den behandlingen är komplicerad och kan i dag endast erbjudas ett fåtal patienter.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!