• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur farligt är fett i levern?

  Jag har en nära släkting som vid en läkarundersökning fått veta att han har för mycket fett i levern. Hur farligt är det? Han själv tycker inte att det gör något, men jag är orolig. Han dricker en del, kan det påverka? Har fett i levern med gulsot att göra? Är det smittsamt?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  För mycket fett i levern, fettlever på läkarspråk, är en varningssignal på att levern inte mår bra. Då hålls fettet från maten kvar inne i levercellerna och släpps inte ut i blodet. Följden blir att levern ökar i storlek och blir 2-3 gånger större än normalt. (En normal lever väger ungefär 1,5 kg.)

  Lyckligtvis kan levern återhämta sig helt och bli frisk igen, förutsatt att den inte utsätts för påfrestningar. Det är viktigt att den som har fettlever försöker leva sunt, utan alkohol och med fettsnål kost.

  Fettlever har inget samband med hepatitvirus och smittar således inte. Den absolut vanligaste orsaken är att man druckit för mycket alkohol, men fettlever kan också i mera sällsynta fall bero på kraftig övervikt eller en diabetes som kommit ur balans. Även vissa läkemedel kan ge biverkningar i form av fettlever.

  Själva fettlevern brukar till en början inte påverka hälsan så mycket och ger ofta inte några märkbara symtom, mer än att levern är stor och kan kännas under nedersta revbenet på höger sida. Men om man fortsätter att utsätta sin lever för påfrestningar är risken för framtida ohälsa stor. Då kan delar av levern till slut gå under, vilket leder till att man blir gul på grund av leversvikt eller får skrumplever. Det gäller alltså för din anhörige att i tid lägga om sin livsstil och framför allt ändra dryckesvanorna så att hans lever får en chans att återhämta sig.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!