• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hjärtsjuk trots nya kranskärl?

  Om en person genomgått en by pass operation med gott resultat, är det då riktigt att efteråt säga att hon är hjärtsjuk? Är man "hjärtsjuk" trots att man är frisk? Vad anser doktorn?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
   Den som genomgår en by pass operation, dvs får inopererat nya kranskärl, återhämtar i de flesta fall krafterna helt efter några månader och känner sig sedan som en ny människa. Ofta får man dock ta olika mediciner efteråt, t ex för hjärtat och blodtrycket, vattendrivande tabletter och Waran/Trombyl mot proppar för att förebygga återfall. Om allt förlöper normalt så kan en by pass opererad patient inom ett halvår börja leva normalt igen och se framtiden an med tillförsikt.

  Om man däremot inte skulle må bra så får doktorn kontrollera vad som fattas. Det kan vara sviter efter den ursprungliga kranskärlssjukdomen eller någon annan kroppslig åkomma. Det händer också att man efter operationen kan glida in i en depression med ångest, oro och nedstämdhet.

  Mitt råd blir att den som känner sig osäker på hälsotillståndet efter en by pass operation bör vända sig till sin doktor som efter undersökning får säga om hjärtat läkt på ett tillfredsställande sätt och klarar att pumpa blodet som det ska. Om doktorn konstaterar att allt är bra så får man betrakta sig som frisk igen.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!