• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Efter magsjukan fick jag värk och stela leder

  Jag skulle gärna vilja få en riktig diagnos på mina symtom. Allt började i slutet av juni 1999 då jag hade diarré i ca 2 veckor, orsakad av campylobakter. I samband med detta fick jag värk och stelhet i axlarna. Kortisonspruta hjälpte ej. Eftersom jag var gravid i sjunde månaden kunde jag inte ta några antiinflammatoriska mediciner.

  En allmänläkare ordinerade Erymax och bakterierna försvann men inte värken. Förutom värk och stelhet fick jag svullnader i tår och fingrar, under fötterna och i ländryggen. I oktober var sänkan 42 och i december 56. Jag fick först Voltaren, som dämpade smärtorna men inte botade smärtorsaken. Sedan ordinerades jag Orudis Retard kapslar som påverkar till det bättre. I januari i år sändes remiss till reumatologisk undersökning på större sjukhus. Men jag kan få tid för undersökning tidigast i december 2001 eller januari 2002. Snälla, hjälp mig reda ut detta.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Din sjukhistoria med ledvärk efter en maginfektion passar bra in på en speciell halvt reumatisk sjukdom som fått namnet "post-infektiös artrit". Post står för efteråt och artrit är detsamma som inflammation i lederna. Ett annat namn på samma åkomma är "reaktiv artrit". Sjukdomen beror på att immunförsvaret reagerar felaktigt, men den exakta mekanismen är inte helt känd. Den utlösande bakterieinfektionen kan t.ex. vara salmonella, yersinia (en bakterie som förekommer hos grisar) eller som i ditt fall campylobakter, som lär vara vanligast hos kycklingar. Även när magsjukan läkt ut kan lederna värka och förbli ömma i ett halvår. Någon gång fortsätter besvären i flera år och kan även drabba ögonens slemhinnor. Behandlingen är i första hand den du beskriver med Orudis, Voltaren och liknande preparat. Förhoppningsvis kommer även din värk snart att försvinna och din post-infektiösa artrit läka ut.

  En sådan här värkreaktion efter en infektion förekommer hos några procent av befolkningen och är 10 gånger vanligare om man har en viss vävnadstyp som heter B27. Den är också ganska vanlig efter underlivsinfektioner med clamydia och liknande åkommor. Du har med stor sannolikhet inte kvar din ursprungliga magsjukebakterie så flera antibiotikakurer mot den hjälper knappast. Däremot kan det vara klokt om du i framtiden avstår från att resa som turist till varma länder med dålig livsmedelshygien och mycket magsjukdomar, eftersom din värk kan blomma upp och förvärras vid en ny maginfektion.

  Din läkare har säkert kontrollerat att du inte har tecken på kronisk ledgångsreumatism i dina blodprover. Kanske bör doktorn också kontrollera att du inte bär på någon dold clamydiainfektion, om det inte redan är gjort.

  Det är beklagligt att sjukvården genom politiskt beslutade sparbeting och indragningar har fått för små resurser och oacceptabelt långa väntetider. Men om din åkomma skulle förvärras rekommenderas du att söka akut vilket ger förtur till vård och behandling.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!