• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Beror stelheten på att jag börjar bli gammal?

  Jag är en 70-årig kvinna som den senaste tiden varit stel i leder, höfter och ländrygg på morgnarna. Jag kan t ex inte böja mig ner och ta upp något som jag tappat. På nätterna har jag svårt att vända mig i sängen, det går sakta och klumpigt. Även när jag suttit stilla en längre tid och ska resa mig gör det ont i ländryggen. Efter en stund går det över när jag "kommit igång". Morgonstelheten går också över efter ca 15 minuter, sedan är det full fart på mig. Motionerar dagligen, medicinerar inte, är inte överviktig.

  Mina frågor är:

  * Ska jag söka läkare eller är det bara att acceptera att jag börjar bli gammal?

  * Finns det något annat jag kan göra för att få kroppen igång? Jag gymnastiserar lite lätt i sängen innan jag stiger upp.
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Många av HJ:s läsare känner säkert igen dina besvär med morgonstelhet och igång-sättningsvärk. Ofta är det svårt för doktorn att ge en exakt diagnos. Det finns många kända åkommor att välja bland och säkert ännu fler okända.

  Du bör söka läkare om värken är svår eller sitter på ett bestämt ställe. Samma gäller om du känner dig trött och sjuk, har feber eller går ner i vikt.

  Dina uppmjukande rörelseövningar gör säkert nytta. Eventuellt kan du också pröva med en värktablett tidigt på morgonen. Den åkomma man i första hand misstänker vid svåra besvär som inte går över är en reumatisk sjukdom som kallas polymyalgia reumatika. Då är också sänkan hög. Sjukdomen är ganska vanlig och drabbar äldre personer. Den brukar behandlas med kortisontabletter som ger god lindring. Men eftersom din värk försvinner och du känner dig pigg efter 15 minuter så är den diagnosen knappast aktuell i ditt fall.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!