Baker Street, London, den 13 september 1971. I morgonvimlet syns en och annan turist som är på väg till platsen där mästerdetektiven Sherlock Holmes hade sitt kontor i de populära böckerna av sir Arthur Conan Doyle.
Baker Street 221B är adressen som har gått till historien som Holmes högkvarter, men just idag skulle hela Londons blickar komma att riktas mot en plats längre upp på samma gata: Baker Street 187.
Läs även: Studebakermordet 1961: 25-åriga Ulla försvann efter danskvällen på Lorry
Här låg Lloyds Bank, en av Londons mest prestigefyllda och anrika bankkontor. Och den här morgonen skulle väktare snart inse att ett fräckt och genialiskt rån hade ägt rum under natten. Hela 268 bankfack hade länsats på sina innehåll, och pengar och värdesaker till ett värde på mellan 1,25 och 4 miljoner pund (280–920 miljoner kronor i dagens penningvärde) hade stulits.

Inspirerades av Sherlock Holmes
Men hur var det möjligt? Dörren in till bankvalvet var orörd, och nattväktarna som patrullerade Baker Street hade inte märkt av något inbrott.
Svaret hur rånarna hade gått till väga kom snart – och det var ett sätt som den gode Sherlock Holmes hade känt igen. Exakt samma scenario hade nämligen mästerdetektiven själv ställts inför, åttio år tidigare.
Arthur Conan Doyles berättelse De rödhårigas föraning publicerades på engelska 1891 under namnet The Red-Headed League.
I berättelsen gräver en grupp rånare en underjordisk tunnel från en närliggande pantbank till en bank, och tar sig sedan in genom bankens golv. Vilka som låg bakom den listiga planen blir sedan en svår nöt för detektiv Holmes och hans medhjälpare Watson att knäcka.
Läs även: Alfabetsmorden: Valdes offren på grund av sina namn?
Men böckernas värld var en sak. Skulle det gå att göra i verkligheten?
En 38-årig småtjuv och fotograf vid namn Anthony Gavin ställde sig frågan efter att ha läst boken – och bestämde sig för att testa.
Gavin var en våldsam och energisk man med en lång rad mindre brott på sin resumé, men han hade aldrig vågat sig på något så här riskfyllt.

Grävde tunnel till banken
Steg ett var att hitta medhjälpare – många medhjälpare – och en passande lokal som låg nära en bank.
Gavins tjuvkollega Benjamin Wolfe tog över hyreskontraktet när en väskbutik vid namn Le Sac skulle slå igen – en byggnad som låg bara två dörrar bort från Lloyds Bank på Baker Street.
Läs även: Rånarligan försvann med miljoner – började bråka och åkte dit
Genom att gräva en tolv meter lång tunnel som skulle gå under den närmaste grannen – en restaurang vid namn ”Chicken Inn” – räknade tjuvarna med att hamna under golvet till bankvalvet.
En annan medhjälpare, Reg Tucker, värvades för att hyra ett bankfack på Lloyds Bank. När han lämnades ensam i valvet använde Tucker sitt paraply för att göra noggranna mätningar, så att ligan på så sätt skulle veta var exakt i golvet det passade att man tog sig in.

Walkie-talkies på hustaken
Det 90 centimeter tjocka betonggolvet var dock ett problem. Natten till lördagen den 11 september hade Anthony Gavin och hans kumpaner lyckats gräva en tunnel fram till banken, men att forcera golvet med hjälp av borrmaskiner visade sig vara omöjligt.
I skydd av mörkret och de relativt folktomma gatorna bestämde man sig för att riskera ett annat alternativ: sprängämnen.
Läs även: Doktor Adams misstänktes för 163 mord – ärvde multum av sina patienter
De borrade hål på undersidan av bankvalvets golv, och fyllde hålen med spränggelatin. Detonationen skapade ett stort hål – och mängder av damm – men ingen på utsidan förstod var ljudet kom ifrån och kusten såg ut att vara klar.
Dock dök ett oväntat hot upp – i form av en radio-amatör.
Gavin hade placerat flera män med walkie-talkies på olika hustak i närheten, för att de skulle kunna slå larm om polisbilar närmade sig.

Överhörde planen
Strax efter midnatt hörde en radioamatör vid namn Robert Rowlands en mystisk konversation, som han bestämde sig för att spela in på kassettband. På bandet hörs två män prata om huruvida man borde ta en paus eller inte:
Första rösten: Okej, lyssna noga nu. Vi vill att ni håller koll i en timme från och med nu, fram till ungefär klockan ett. Sen vill vi att ni stänger ner, sover lite, och att ni kommer tillbaka klockan sex på morgonen.
Andra rösten: Kompis, jag föreslår att vi fortsätter under natten och blir klara med allt.
Första rösten: Lyssna, stället är fullt av ångor där han borrade. Om säkerhetsvakter kommer in och känner lukten kommer vi alla att åka på
pumpen och då har vi ingenting.
Läs även: Trippelmordet i Handen – dådet som chockade Sverige
Rowlands förstod ingenting, men han insåg att männen pratade om någon typ av inbrott. Han larmade polisen, som först inte tog honom på allvar. Men när de lyssnade igenom kassettbandet bestämde de sig för att undersöka saken närmare, och under lördagen skickades konstaplar ut för att kontrollera hela 750 banker i närområdet.
Lloyds Bank var en av dem, men poliserna nöjde sig med att konstatera att dörren till bankvalvet var orörd och lämnade platsen utan att undersöka den närmare. Det dröjde till måndagsmorgonen den 13 september innan den listiga kuppen upptäcktes – och då var rånarna försvunna.
Polisen kunde dock ganska kort därefter ringa in rånarligans kärna.

Fyra dömdes för Walkie-talkie-kuppen
Tjuvarnas stora miss var att en av dem – Benjamin Wolfe – hade skrivit under hyreskontraktet med sitt riktiga namn, och med den informationen gick det relativt lätt att följa spåren till Anthony Gavin och de andra.
Utredarna var övertygade om att minst åtta personer deltog i kuppen, men i slutändan blev ”bara” fyra – de som byggde tunneln och som tog sig in i kassavalvet – dömda till fängelsestraff på mellan åtta och tolv år.
Man lyckades inte heller få tag i mer än 231 000 pund av bytet och det finns misstankar om att en korrupt polis fick flera miljoner i mutor för att förstöra bevis som hade kunnat binda fler personer till brottet.

Hemlighetsstämplad till 2071
Den fräcka kuppen på Baker Street har genom åren omgärdats av många teorier som gör historien ännu mer pikant.
En seglivad teori gör gällande att rånet egentligen inte alls utfördes av ett gäng småtjuvar, utan av spioner från det brittiska underrättelseorganet MI5. Motivet skulle vara att ett av bankfacken sägs ha innehållit komprometterande och avslöjande foton på prinsessan Margaret och den maffiakopplade skådisen John Bindon – foton som skulle ha inneburit en saftig skandal för det brittiska kungahuset om de hamnade i fel händer.
Läs även: Agenten var en storsvindlare – pressade USA:s president på pengar
Det finns dock inga bevis för att denna teori har någon verklighetsförankring, men märkligt nog är stora delar av polisutredningen
hemligstämplad till 2071. Så det kanske är först då som vi får veta hela sanningen om vad som egentligen hände i Sherlock Holmes kvarter de där septemberdagarna i början av 1970-talet.

Andra brott som har inspirerats av fiction
De tio budorden
När Cecil B DeMilles De tio budorden hade biopremiär 1956 var det den dyraste filmen som någonsin gjorts. Filmen skildrar den bibliska historien om Moses och hans kamp för att frigöra det hebreiska folket ifrån egyptierna, men en scen fick den oanade konsekvensen att den inspirerade en seriemördare.
Den tyske sexförbrytaren Heinrich Pommerenke menade senare att en scen där kvinnor dansar runt en guldkalv drev honom till mord. Direkt efter att han sett filmen gick han ut och köpte ett rakblad och hann döda fyra kvinnor innan han greps.
Han dömdes till livstids fängelse och avled 2008.
Räddaren i nöden
J.D. Salingers hyllade roman The Catcher in the Rye skapade sensation när den publicerades 1951 och räknas idag som en amerikansk litteraturklassiker.
Boken är kanske mest känd för att Mark Chapman hade ett exemplar av den i sin hand när han sköt Beatles-legenden John Lennon i New York 1980.
Chapman sa senare att svaret till varför han mördade Lennon finns i boken, även om det inte finns någon uppenbar koppling till mord i romanens handling.
Scream
Den 24-åriga belgaren Thierry Jaradin var ett stort fan av de omåttligt populära Scream-filmerna, där mördarna går omkring klädda i masker som inspirerats av Edvard Munchs berömda målning Skriet.
Men Jaradin skulle ta det många steg längre. År 2001 mördade han sin granne, den 15-åriga Alisson Cambier i den sömniga staden Gerpinnes. Efter att ha gjort närmanden mot Cambier – som hon motsatte sig – satte han på sig en ”Scream-mask” och högg henne till döds.
Han erkände att han hade influerats av filmerna och dömdes senare till livstids fängelse.
Här kan du läsa alla våra artiklar från tidningen Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på tidningen Historiska Brott & Mysterier