• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fråga Vibeke: Min man gick tillbaka till sin exfru – vad gör jag?

  Min väninna varnade mig för att min man inte hade kommit över sin exfru, men jag kände mig lugn. Nu har min man flyttat ihop med sitt ex. Jag är förkrossad, men vill inte att skilsmässan ska drabba våra barn.

  Fråga Vibeke: Min man gick tillbaka till sin exfru – vad gör jag?

  Jag är mamma till tvillingar som min man och jag fick sent i livet. Vi har båda varit gifta förut i barnlösa äktenskap. När vi träffades hade vi båda en stark dröm om att bilda familj och skaffa barn.

  Vi flyttade ihop och var överlyckliga när jag kort därefter blev gravid. När en av mina väninnor, som är gift med min makes bästa vän, varnade mig för att min man inte hade kommit över sin exfru, tog jag upp det med honom. Han sa då att jag var det bästa som hade hänt honom så jag kände mig säker på att allt var som det skulle.

  Vi fick våra två underbara små pojkar och lite senare var vi bjudna på en stor fest tillsammans med alla våra vänner. Det var där jag träffade min mans exfru för första gången. Jag kände mig lugn när jag stod där tillsammans med min man och våra barn, men jag märkte att det fanns ett starkt band mellan min man och hans exfru när de hälsade på varandra med en lång kram.

  Efter det började min man plötsligt att jobba över allt oftare och det hela kulminerade när han för tre månader sedan flyttade hem till sin exfru. Pojkarna är knappt 2 år gamla, och även om jag är förkrossad vill jag inte att skilsmässan ska drabba våra barn. Men samtidigt så orkar jag inte ens tänka på att våra barn nu kommer att vara en del av min före detta makes och hans "nygamla" flickväns liv.

  Under mina värsta stunder blir jag rädd för att detta var planen redan från början och att jag bara varit en "äggkläckningsmaskin". Min man vill redan nu börja med delad vårdnad av pojkarna, men det är jag inte alls redo för.

  Jag kan inte prata med våra vänner om det eftersom de umgås med oss båda. Vad tycker du?

  Tvillingmamma

  Relationsexpert Vibeke Dorph svarar: "Håll fast vid ditt motto"

  Jag tycker att du hittills har hanterat den uppenbara mardröm du har drabbats av, och förmodligen fortfarande går igenom, helt otroligt bra. Jag lyfter på hatten för dig och jag är säker på att det kommer att gå bra för dig och dina pojkar när du redan nu har bestämt dig för att skilsmässan inte får drabba barnen.

  Jag kan inte ge dig någon bra förklaring på varför det blev som det blev. Kanske hade din man fortfarande känslor för sin exfru, kanske gick ni för fort fram eftersom ni var så upptagna med att starta familj och skaffa barn. Att ni nu står inför en skilsmässa är bara att konstatera, men ni har trots allt fått två underbara barn tillsammans och det kan ingen ta ifrån dig. Gläd dig över dem och sedan, när allt har lugnat ner sig, kommer du att känna att de har varit värda all hjärtesorg.

  Nu undrar du vad du ska göra med din bristande vilja att pojkarna ska vara en del av din mans nya liv.

  ag vet att mitt svar kan vara svårt att leva upp till, men jag rekommenderar starkt att du håller fast vid ditt motto att skilsmässan inte ska drabba barnen.

  Flytta därför fokus från din före detta make och hans nya partner. Genom att förfasa dig över deras nya liv tillsammans göder du din svartsjuka, och det är både destruktivt och meningslöst i det här läget. Rikta istället fokus mot de goda sakerna i livet och försök att förstå att dina pojkar behöver sin pappa lika mycket som de behöver dig. Var därför öppen och samarbetsvillig.

  Min personliga erfarenhet är att om du är det, så kommer du att ha allt att vinna på det.

  Du måste också tänka på att du kommer att tvingas samarbeta med din före detta make om barnen under många år framöver.

  Om du därför visar öppenhet nu kommer han att göra det samma och i slutändan kommer det att gynna både dig och era två underbara pojkar.

  Vibeke

  Skriv till Vibeke

  Behöver du någon att vända dig till med dina problem? Skriv till Vibeke Dorph om vänskap, kärleksrelationer eller familjkonflikter du vill reda ut.

  Vibeke Dorph, Hemmets Journals relationsexpert

  Här kan du skicka din fråga till Vibeke

  Du kan även skicka brev till: Fråga Vibeke, Hemmets Journal,  205 07 Malmö  

  Eller maila till hj.experter@egmont.se

  Skriv "Fråga Vibeke" i ämnesraden. 

  Alla frågor hanteras med sekretess.

  Vibeke Dorph är intresserad av människor, relationer och varför vi hamnar i konflikt med varandra. Hon brinner för att kunna hjälpa oss att själva hantera jobbiga situationer. Läs mer om Vibeke här.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!