Famnen räcker inte till när trädgårdsmästare Bosse Rappne ska visa upp ett urval av sina favoriter bland krukväxterna. Saintpaulia, vårazalea och hortensia är några av älsklingarna. ­Kornettblomman och primulan har också en plats i hans hjärta.

Streptocarpus, eller kornettblomma, finns i många starka färger och är en av Bosses äldsta favoriter.

– Den sätter villigt nya blommor och blad om man nyper av det som vissnat, säger Bosse när vi vandrar runt i slottsträdgården Ulriksdal i Solna utanför Stockholm, där han levt och verkat i hela sitt liv.

Efter många års erfarenhet av odling har han en hel del kunskap som han gärna delar med sig av.

– Låt krukväxten torka upp lätt mellan vattningarna och häll bort vattnet från fatet. Det vanligaste felet är att man vattnar för ofta. Och ge dina växter lite flytande näring varje gång, året om. Plantorna är som vi – de behöver mat regelbundet.

Blomflugor, bladlöss och annan ohyra trivs i blöt jord eftersom de behöver fukt för att utvecklas. Ännu ett skäl till att snåla med vattnandet, anser Bosse Rappne. Men ibland kommer ohyran ändå.

– Man kan luta växten och hålla den fast och mjukt som en bebis så att man kommer åt att spola med stark stråle med ljummet vatten på undersidan av bladen, tipsar Bosse.

Odlingsintresset bland gemene man har ökat på senare år. Växter som palettblad och saintpaulia har vunnit mångas hjärtan. Färgerna och sorterna blir allt fler.

– Saintpaulian betyder trygghet för mig. Den fanns alltid i morsans fönster, säger Bosse med kärlek i rösten.

– Det är en undervegetationsväxt som inte ska ha stark sol. När den blommat över kan man glömma den bakom en gardin i tio dagar. Sedan blommar den igen.

Vårazalean behöver inte mycket ljus när den blommar, påpekar Bosse Rappne som gärna placerar den som en färgsprakande dekoration på ett bord mitt i rummet. Den behöver inte sänkas ner och “bubbla klart” eftersom den numera odlas i plastkrukor. Ge den ett halvt nubbeglas per dag och slå bort vattnet från fatet eller ur ytterkrukan, är Bosses råd.

– Det är en förtjusande kompis man kan ha i flera år. Många av våra vanliga ­krukväxter kommer från tropiska och fuktiga miljöer, men det finns också de som klarar vår torra inneluft. ­Bosse Rappne framhåller att de nya led-lamporna ger bra tillskott av ljus och avger ­mindre värme än de gamla glödlamporna.

– Ljuset är viktigt för oss alla, säger han.

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Höblomster

Höblomster

Iresine diffusa f herbstii ‘Aureo-reticulata’

Lättodlad med färgglada stjälkar och många blad­färger. Ett kul alternativ till palettblad om man gillar att ta sticklingar. Ljust men inte direkt sol sommartid.

 

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Fredskalla och anthurium längst bak. Längst fram två silverkallor.

Skuggtåliga växter

Kalla var en vanlig 70-talsväxt och har blivit populär igen. De är mycket skuggtåliga och lättskötta. Plantorna är relativt långsamväxande. Fredskalla längst bak, och den storbladiga är en anthurium. Bland silverkallorna, längst fram, finns flera sorter, som ‘Maria’ och ‘Silver Queen’.

 

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Fredskalla

Fredskalla

Spathiphyllum ‘Domino’

Trivs bäst i halvskugga. Kan klara helskuggig placering men blommar då mer sällan. Fredskallan
är törstig och jorden bör torka upp till en lätt fuktighet mellan vattningarna. Duscha gärna bladverket
då och då och ge svag dos av näring.

 

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Silverkalla

Silverkalla

Aglaonema ‘Maria’

Vanlig 70-talsväxt som blivit ­populär igen. De är mycket skuggtåliga och lättskötta. Bör torka upp mellan vattningarna. Plantorna är ­relativt långsamväxande. 

 

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Anthurium

Anthurium

Anthurium crassinervium ‘Antingo’

En av de mer skuggtåliga och lättskötta ­krukväxterna. Låt jorden torka upp till en lätt fuktighet mellan vattningarna.

 

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Primulina ’Purpelina’, ’Snowlina’ och silverchirita med silverstänk i bladen.

Primulina

Primulina är ett tåligt och lite annorlunda alternativ till kornettblomma eller saintpaulia. De blommar regelbundet under sommarhalvåret om de får jämnt med näring. Primulina förekommer ofta felaktigt som Streptocarpus i handeln. 

 

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Alocasia ’Black Velvet’ till höger med mörka, sammetslika blad. Kopparsköld, Alocasia cuprea ’Red Secret’, får skimrande blanka blad.

Alocasia

‘Black Velvet’

Får ­sammetslika blad. Skydda mot stark sol och undvik placering över heta element eller kalldrag vintertid. Känslig för över­vattning.

Kopparsköld

Alocasia cuprea ‘Red Secret’.

Får ­fantastiska skimrande blad. Vill ha ljus placering men inte direkt sol. Känslig för övervattning. Vill ha jämn tillgång till näring.

 

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Liten apsvans till vänster, längst bak den högre och buskväxande buskkalankoe och till höger violett sommarmurgröna, med lila bladundersidor.

Liten apsvans

Sedum ­burrito

Mycket lättskött för ljust och soligt läge. Känslig för övervattning. Klarar ­perioder av torka. De vaxiga hängande rankorna blir fina i ampel eller på piedestal.

Violett sommarmurgröna

Senecio bryoniifolius

Tål en del direkt sol och vill torka upp mellan vattningarna. Snabb­växande och lättskött. Växten har namn efter de intensivt lila bladundersidorna. Detta är ett tåligare alternativ till murgröna i soligare läge.

Buskkalankoe

Kalanchoe dinklagei

Torktålig som gillar ljus och direkt sol. Ska torka upp mellan vattningarna. Lättskött och snabbväxande med buskliknande växtsätt. Kul grönt ­alternativ om man vill ha en ­högre växt i soligare fönster. 

 

Bosse Rappnes favoriter: Krukväxter för både sol och skugga
Växter ska man hålla ungefär som bebisar – fast men mjukt, tycker Bosse. Hortensia kan leva länge om den förvaras svalt på vintern.

10 snabba fakta om Bosse Rappne

1. Föddes 1962 och växte upp på Slottsträdgården Ulriksdal som föräldrarna grundat i Solna utanför Stockholm på 1950-­talet.

2. Tog över verksamheten 1985, tillsammans med sin mor.

3. Känd som trädgårdsrådgivare i Äntligen hemma i TV4.

4. Entreprenör, snickare och ­författare till böckerna Bosses bästa och Grönskande rum.

5. Bedriver ekologisk odling med slutna system för återvinning av vatten på 5 000 kvadratmeter inglasad odlingsyta, i sju växthus.

6. Satsar på självplock i alla ­årstider, allt från tulpaner och krukväxter till sommarblommor och grönsaker på friland.

7. Frun Mia sköter restaurangen och de bor med sina två döttrar i ett 1700-talshus i slottsträdgården.

8. Kallar sitt livsverk “upplevelseträdgården livslust”.

9. Avskyr näthat och falskhet.

10. Älskar kommunikation och samarbete.