Linda Fransson som är vd på Gnosjö Automatsvarvning AB i Gnosjö har låtit bygga en hundgård i anslutning till företaget och där kan medarbetarnas hundar vistas medan matte eller husse jobbar. Och bland de anställda är det idel glada miner.

– Man byter inte jobb i första taget, skrattar hundägaren Peter Egier och hans kollegor nickar instämmande.

Linda driver företaget tillsammans med sin mamma, pappa och syster och hon har själv ett genuint hundintresse.

– Jag har alltid haft hund och Signe, som är en fransk bulldogg, är med mig på jobbet varje dag, berättar hon. Det är en väldig förmån att kunna ha det så och nu vill jag ge samma möjlighet till mina medarbetare. Det ska inte bara vara ett privilegium för oss på kontoret.

Vad hundarna själva tycker är svårt att säga. Helt säkert trivs de, men de reagerar mest med att skälla ut varandra och de tvåbenta varelser som kommer in i hundgården. Men det är lyckliga hundar. Glada skall hörs lång väg och vittnar om att hundarna tycker om att få besök. Kanske vankas det en promenad.

Och företagets hussar och mattar är mer än nöjda, det öppnar upp för så många möjligheter. En hund kan inte lämnas ensam hemma hur länge som helst och får man inte hjälp kan man kanske inte jobba heltid.

Här får hundarna följa med till jobbet:
Det är inte bara kontorshundar som Signe som ska ha det bra på jobbet, tyckte Linda och byggde en hundgård.

Har 40 hundar

Peter var den som först tog med sin hund till jobbet, och indirekt aktualiserade frågan om en hundgård. När han anställdes på företaget hade han svårt att lösa tillsynen av labradoren Elsa. Han skulle bli borta betydligt längre än vad Elsa klarade av och han såg ingen annan lösning än att fråga Linda om han fick ha med sig Elsa om hon satt i en bur.

Det gick Linda med på och så började tankarna gro. Hon visste att många i personalen har hund men kände inte till exakt hur många det var.

– År 2018 gjorde vi en lista på hur många hundar det handlade om, förklarar hon. Vi kom då fram till att den 60 man och kvinnor starka arbetsstyrkan sammanlagt har 40 hundar!

Det betyder dock inte 40 hundägare, då flera av dem har mer än en hund. Men alla kan inte ordna tillsynen på egen hand och helt klart fanns behov av en hundgård.

Företagsledningen bestämde sig för att gå vidare med idén och ansökte om bygglov. Papperskvarnarna malde och till slut blev det ett ja. Arbetet påbörjades och i slutet av 2020 stod hundgården klar och de första pälsklädda gästerna kunde checka in.

Det handlar nu inte om något hunddagis. Hundägarna får själva ta ansvar för städning och matning av sina älsklingar men det gör de så gärna. Viktigast är att hundarna har det bra under arbetsdagen, och det öppnar upp för helt nya lösningar.

– Man skapar nya rutiner och har möjlighet att gå promenader, under både frukost- och lunchrast, säger Nicklas Lundh som har leonbergern Lilla Li med sig.

– Promenaderna mår både vi och hundarna väl av, tillägger han.

Han är uppfödare och har flera hundar och kan, om det kniper, lösa hundfrågan på annat sätt. Själv jobbar han dag medan sambon jobbar natt så deras hundar behöver aldrig vara ensamma.

– Jag har också byggt en hundgård hemma och behöver nödvändigtvis inte ha med mig hunden på jobbet, berättar han. Därför brukar jag säga att jag ställer min plats till förfogande om den bättre behövs av någon annan hundägare. Men är det inte fullt i hundgården tar jag gärna med mig någon av mina hundar, då det är bra social träning.

Är alltid öppet

De flesta på företaget jobbar dag men det finns också ett kvällsskift och ett nattskift. Det innebär att vovvar kan behöva följa med till jobbet alla tider på dygnet och i hundgården finns inga restriktioner. Den är öppen 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och de fyrfotade gästerna har möjlighet att vistas både inne och ute.

En värmande bottenplatta finns i den inre regionen och allt som allt kan tio stora hundar vistas i hundgården samtidigt. Då har de gott om plats – under tak förfogar de över 6,5 kvadratmeter vardera och utomhus har de 24 kvadratmeter vardera att röra sig på.

Och hundarna trivs. De får träffa människor, de får komma ut och är stimulerade och trötta när de kommer hem. Det är social träning och hundarna har sällskap av varandra medan deras ägare sköter jobbet.

– En otrolig möjlighet, menar Madelaine Borg som nyligen skaffat Valter, en australian shepherd.

– Vi har haft honom ett år men det har löst sig ganska bra, fortsätter hon. Min sambo har jobbat mycket hemifrån och dottern har pluggat på distans. Det har nästan alltid varit någon hemma och Valter har inte behövt följa med till jobbet. Men om förutsättningarna ändras måste jag ha med honom varje dag.

Då får hon göra som kollegorna, checka in med hunden tidigt på morgonen och vara i trygg förvissning om att hunden mår gott när hon jobbar.

– Man slipper det dåliga samvetet och behöver inte gå ut med hunden det första man gör när man kommer hem, konstaterar Peter och övriga hundägare nickar samstämt.