Britta-Karin och Thomas öppnade restaurang i sin lada

Det är som ett akvarium där matgästerna tittar på korna medan de äter. Och korna tittar tillbaka bakom sin glasvägg. Britta-Karin och Thomas är mjölkbönderna som blev krögare. Mjölkar kor gör de fortfarande – fast nu som underhållning i restaurangen.

Bälinge by ligger vackert strax utanför Luleå med utsikt över Luleå älv. Här har Britta-Karin Jacobsson och Tomas Holmbom förvandlat sin mjölkgård till restaurang och kursgård. Det som gör restaurangen speciell är glasväggen som skiljer restaurangdelen från kostallet där korna mjölkas.

I ladans suterrängplan ystas ost i ett helkaklat mejeri av mjölken från de kvarvarande korna. Sedan ett drygt år kommer inte mjölkbilen till gården längre.

– Tidigare hade vi 60 kor men nu har vi bara tolv kor kvar, berättar Britta-Karin medan hon rensar svamp till kvällens middag. Fler kor behöver vi inte till restaurangen. Men alla de andra djuren har vi kvar, lantraser av getter, får, grisar och höns.

Byggprojektet började med att de rev den gamla ladan 2016. Året innan hade byborna längs väg 616 mellan Bälinge och Avan, lite längre uppströms längs Lule älv, börjat diskutera hur man skulle kunna höja intresset för området.

Här bor många hantverkare längs vägen och man ville få igång besöksnäringen. Man skapade begreppet Rutt 616 och besöksantalet har ökat sedan dess.

Britta-Karin och Thomas öppnade restaurang i sin lada
Britta-Karin och Thomas har behållt tolv av sina 60 mjölkkor.

Hyllar självhushållet

Den nya ladan är byggd i amishstil och tog lite längre tid att göra klar än de tänkt sig. Fem år efter rivningen var det dags att ta emot de första gästerna i restaurangen. Många har hjälpt dem för att få allt färdigt, vänner, praktikanter och prao-elever. Flera av dem jobbar nu i restaurangen.

– Nu har vi blivit restaurangägare och försöker ställa om oss själva till den nya verkligheten. Det har varit otroligt mycket jobb men fantastiskt att vi lyckats så här långt, säger Britta-Karin.

När Thomas fyllde 40 år gjorde paret en rundresa i självhushållningens tecken. De gick en ystkurs på Skabrams mejeri utanför Jokkmokk, besökte lanthandeln i Vittjärv och bodde på Brittas pensionat i Harads.

– När vi kom hem hade en idé fötts om att vi skulle kunna inrymma allt det vi upplevt här hemma på gården, säger Britta-Karin.

Restaurangen har varit fullbokad sedan öppningen i september och intresset är stort, gäster kommer från hela regionen.

– Kor har helt klart en särskild attraktionskraft, berättar Thomas. Under vårt senaste kosläpp kom det 1 500 personer. I restaurangen är det visserligen ett betydligt mindre och stillsammare intåg av kor men de drar folk ändå.

Britta-Karin och Thomas öppnade restaurang i sin lada
Britta-Karin framför den fina ladan som tog många år att bygga.

Barnen lär sig ysta ost

Anledningen till att de driver på utvecklingen av gården är inte för att tjäna pengar, det har en större mening för dem.

– Det är viktigt att lära ut hur man kan klara sig själv, berättar Britta-Karin. Pandemin visar hur osäkert allt är. Vi har blivit uppväckta och inser att vad som helst kan hända.

Sedan några år tillbaka har Britta-Karin arrangerat bondgårdsveckor under sommarlovet för barn mellan 8 och 10 år. Barnen får lära sig enkelt mathantverk och vara med i den dagliga skötseln av gårdens alla djur. På helgerna har de öppet för familjebesök och det senaste året kommer skolklasser till gården på dagsbesök för att de ska lära sig var maten kommer ifrån.

– Vi lär dem enkla saker som att skaka grädde till smör och ysta ost av mjölk. Det blir som en kemilektion fast hemma hos bönder.

När det inte bjuds på mat i restaurangen används lokalen till kursverksamhet av Vuxenskolan. Paret håller också på att starta upp kurser i mathantverk.

– Tidigare hade vi kurserna i vårt boningshus och fick rensa ut alla personliga saker, det är skönt att slippa, säger Britta-Karin som bjuder på pitepalt inne i deras privata kök.

Det är snart dags för komjölkningsshowen. Middagsgästerna håller på att avsluta middagen medan Britta-Karin och Thomas förbereder mjölkningen bakom glasväggen. Till slut kommer korna in i sakta mak och intar sina platser i mjölkbåsen och gästerna riktar intresset till vad som sker bakom glasväggen.

Britta-Karin och Thomas öppnade restaurang i sin lada
Barn tycker det är särskilt roligt. Kor har helt klart en dragningskraft, säger Thomas.

Gör glass till dessert

Korna tittar lika intresserat in i restaurangen under tiden de blir mjölkade och ompysslade.

Barn och vuxna samlas vid fönsterväggen för att bevittna den stillsamma ceremonin. En get kommer plötsligt fram och tittar in på gästerna.

Korna är snart färdigmjölkade och det är dags för nästa grupp kor att komma in. Det är som en levande fondvägg, lite som den stora älgvandringen på tv, rogivande och meditativt.

Efter mjölkningen är det tillverkning av glass med flytande kväve som slutnummer i underhållningen. Ett
finalnummer med mycket rök!

Scroll to Top