• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Njut av påskens vackraste blommor

  Påsken, vårens stora blomsterhelg, står för dörren. Nu vill vi riktigt frossa i färgglada snittblommor, spirande kvistar och mängder av vackra lökväxter. Dags att dekorera såväl hemmets insida som utsida med färgglatt blomsterpynt!

  Njut av påskens vackraste blommor

  Lökväxter, och kanske framför allt påskliljor, hör verkligen påsken till. Dessa skönheter, som utan problem tål några minusgrader, kan med fördel vara de växter som blir först ut i årets planteringar. Utomhus står de länge och väl, eftersom vårens i regel svala temperaturer håller dem från att blomma över. Om någon kallare natt lurar så måste man förstås skydda dem, antingen genom att låta dem flytta in över natten eller täcka över dem med en duk som tar den värsta kylan. Men annars kan de stå i många veckor och lysa upp i den övrigt ganska färglösa miljön.

  Inomhus håller de sig inte lika länge eftersom värmen gör att de växer snabbt. På knappt någon tid alls kan en kort och knoppig lök växa upp och slå ut vackert. Det är nästan som ett litet skådespel när de växer och utvecklas på bara några dagar.

  Oavsett om lökväxter står inne eller ute kan man snåla ordentligt på vattningen. I stort sett allt de behöver finns redan färdigpaketerat i deras lök. Det är bara om jorden verkar väldigt torr eller om de inte vill växa som man kan ge dem en liten skvätt. Att lökväxter varken behöver så mycket vatten eller jord gör att man har fler roliga möjligheter att göra arrangemang av dem. Det går att borsta bort jorden och sedan använda dem i vårens arrangemang och kransar. Vill man förlänga hållbarheten så räcker det oftast att man sprayar lite vatten på deras rötter.

  Har man många blommande lökväxter kan man klippa av dem och låta dem göra en vacker sorti i en vårlig bukett eller i ett blomster arrangemang.

  Även bland snittblommorna är det lökväxterna som våra hjärtan bultar lite extra för när det är påsk.

  Påskliljor och andra sorters narcisser är för många ett måste, liksom årets kanske sista tulpaner. Blanda gärna upp dem med andra favoriter, som ranunkler, mimosa, ris eller vårens spirande kvistar. Vill man blanda påskliljor tillsammans med andra blommor är det bra om man sätter dem i vatten för sig själva först. Detta för att de har en slemmig växtsaft som hindrar andra växter att ta åt sig vatten och därmed försämras deras hållbarhet. Genom att låta dem dra åt sig vatten i en vas för sig själva först mister de det mesta av växtsaften. När man sedan ska arrangera dem i en bukett är det viktigt att man låter bli att skära om påskliljorna.

  Lökväxter har mjuka stjälkar och vill därför ha kallt vatten för att de ska stå så länge som möjligt. Genom att byta vatten några gånger och ställa buketten svalt nattetid förlänger man hållbarheten en hel del.

  Bind en blommande påskkrans

  Halmkransar kan dekoreras på många sätt. Till vänster här ovan med pärlhyacinter, tazetter och narcisser i pastellfärger. Sticker man bara ner blommorna så här blir det en dekoration att njuta av ett par dagar. Vill man att blommorna ska hålla sig fräscha lite längre kan man först sätta dem i små bitar av blöt oasis eller små vattenrör som man sedan sticker ner i kransen. 

  Till höger har en krans klätts in med halm och därefter dekorerats med torkad mimosa, näver, fjädrar och vaktelägg. Kransen kan sättas på dörren eller läggas på ett bord som dekoration. Hönan Berta tyckte att den här kransen var väldigt inbjudande och tog genast plats. Ett perfekt värprede, tyckte hon.

  Tips!

  Lökar som blommat över kan många gånger sparas och sättas ut i trädgårdens rabatter. Då är det viktigt att låta deras blad vara kvar medan de vissnar så att näringen kan gå tillbaka till löken. Det är inte alla lökar som är villiga att blomma om. Till exempel tulpaner brukar kunna vara lite kniviga. Då kan man istället använda lökarna som dekoration. Här har vi trätt utblommade tulpanlökar på en grov ståltråd som sedan satts fast i en krans. Enkelt, snyggt och hållbart.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!