Tidigt på våren, när ljuset kommer tillbaka, är det dags att väcka pelargonerna från vintervilan.
Väck pelargonerna efter vintern
• Putsa dem och beskär eventuellt om de är skräpiga och rangliga. Beskär också om du föredrar kompakta plantor.
• Passa på att ta egna sticklingar om du beskär dina pelargoner.
• Plantera om pelargonen på vårvintern om rotsystemet fyller ut krukan, annars är det inte nödvändigt. Välj blomjord av riktigt god kvalitet när du planterar om.
• Näringen i ny jord räcker några veckor. Därefter är det dags att börja vattna med svag näringslösning igen.
LÄS ÄVEN: Här är årets pelargon 2023 – och så sköter du den
Vattna, ge näring och putsa
• Varma, soliga dagar trivs pelargonerna som bäst och då är det viktigt att vattna dem ordentligt. Pelargoner som står torrt och soligt mår bra av att vattnas varje dag, gärna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Undvik att vattna mitt på dagen när det är varmt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Man ska alltid låta jorden torka upp mellan vattningarna. Under regniga perioder kan det bli för blött. Ta då bort faten under krukorna så att inte överskottsvatten blir stående.
• Pelargoner utvecklas bäst när de får rikligt med näring. Enklast är att vattna med svag näringslösning. Du kan också blanda långtidsverkande näring i jorden. Gula blad och dålig blomning är tecken på för lite näring.
• Putsa pelargonerna efter hand så ser de fräschare ut och dessutom stimuleras utvecklingen av nya knoppar.
Pelargonerna vill ha gott om sol
• Pelargoner älskar sol – ju fler soltimmar de får, desto rikligare blir blomningen. Ett halvskuggigt läge fungerar också.
• Placera dina pelargoner på en plats med lä och gärna skyddade från regn.
• När det är dags att plantera ut pelargonerna – välj generösa krukor. När det gäller balkonglådor är riktmärket att de bör vara minst 20 x 20 cm. Pelargonerna planteras med cirka 20 cm mellanrum.
Obs! Plantera inte ut dina pelargoner förrän risken för nattfrost definitivt är över, i början av juni. Fram till dess trivs de bäst inne på fönsterbrädan eller i inglasade, frostfria utrymmen.
Ta hand om små sticklingar
När du får hem små sticklingar behöver de planteras om direkt vid hemkomsten. En kruka på 10–12 cm är lagom. Ställ den nyplanterade sticklingen ljust men inte i direkt sol. Vattna lätt men låt inte sticklingen stå blöt. Plocka bort blomknopparna de första sex veckorna så att plantan får en chans att rota sig. Därefter kan du låta den gå upp i blom. Toppa plantan om du vill att den ska förgrena sig. Plantera om när krukan är full med rötter.
LÄS ÄVEN: Skapa söta små buketter av pelargoner – 4 fina tips