Anne Lundberg: Vi har gjort Antikrundan coronasäker!

Det blir inte som vanligt i år. Så här i coronatider får Antikrundans redaktion tänka om och tänka nytt. Anne Lundberg tror att tittarna kommer att gilla programmet ändå.

Scenen är välkänd. Anne Lundberg går fram till besökarna och hälsar dem välkomna till Antikrundan samtidigt som hon frågar vad de har tagit med sig.

Det har vi sett henne göra i över 20 år, från Ystad i söder till Kiruna i norr.

Men i år är allt annorlunda. Det Hemmets Journal får se under inspelningarna av årets upplaga av Antikrundan är en helt annan typ av program med flera uppföljningar av ­tidigare inslag.

– Vi förstod redan i början av förra våren att vi inte skulle kunna göra den vanliga turnén genom landet på grund av coronapandemin. Då var vi tvungna att tänka om ifall det överhuvudtaget skulle bli något, säger Anne.

Istället blir det nu bland annat specialporträtt på programmets välkända och populära profiler, som Knut Knutson, Claes Moser och Anette Granlund.

Och istället för att besökarna som vanligt kommer till orten där Antikrundan ska spelas in gör experterna hembesök hos personer som har intressanta föremål.

– Det blir till stora delar ett arkivbaserat program i år. Vi följer upp vad som hände med föremålen som våra experter värderat i tidigare års program, om föremålen finns kvar eller om de har sålts och om värdet har förändrats, ­berättar Anne.

Anne Lundberg: Vi har gjort Antikrundan coronasäker!
SVT:s fotografer Lars Schön och Alonso Poblete filmar Anne Lundbergs samtal med Sten Wistrand.

Värt 150 000 kronor?

Hon har till exempel träffat en kvinna som var med när Antikrundan spelades in i Uppsala för 20 år sedan.

– Hon kom med en låda med blandade smycken som hon köpt för 130 kronor. I den lådan fanns en italiensk minimosaik från 1800-talet som vår dåvarande smyckesexpert Lars ­Yngve värderade till 150 000 kronor.

Hur värdet förändrats under de 20 år som gått är ett av de inslag tittarna får se under vårens åtta program. Varje program har ett eget tema, som ”äkta eller falskt”, ”proveniens”, ”överraskningar” och ”problematiskt”.

Den här dagen befinner vi oss på universitetsområdet i Lund och Anne ska träffa Sten Wistrand. Han var med i ett av programmen från Nora i förra årets säsong. Han hade då med sig åtta akvareller som troligen målats av en svensk och som föreställer slavhandel i Västindien från slutet av 1700-talet.

– Det här är ett inslag som vi gör under temat ”problematiskt”. Torgny Schunnesson värderade akvarellerna till mellan 100 000 och 150 000 kronor men egentligen är det omöjligt att sätta ett värde på dem eftersom det inte finns något att jämföra med, berättar Anne.

En handfull av akvarellerna kan beskrivas som en ögonvittnesskildring av slavhandeln på ett franskt skepp från 1780-talet. De är signerade Gustav Oscar Roos.

– Jag skulle om möjligt ­gärna veta mer om vem denne Gustav Oscar Roos var. Därför tog jag efter att jag var med i Antikrundan kontakt med olika historiska institutioner, berättar Sten Wistrand.

Anne Lundberg: Vi har gjort Antikrundan coronasäker!
Historikern Joachim Östlund, Sten Wistrand, doktoranden Martina Hjertman och Anne Lundberg studerar de omtalade akvarellerna.

Nyfiken på historien

Historikern och docenten Joachim Östlund vid Lunds universitet och hans doktorand Martina Hjertman vid Göteborgs universitet blev eld och lågor när de fick höra talas om akvarellerna och ville gärna studera dem närmare.

– Det är unika bilder. De ger en inblick i hur slavhandeln gick till och det är skildrat av någon som verkligen såg det, säger Joachim.

Sten Wistrand berättar att akvarellerna ursprungligen kommer från hans svärfar som hittade dem i en boklåda på 60-talet.

– När sedan Antikrundan kom till Nora bestämde jag mig i sista stund för att ta med dem dit. Men egentligen är det inte värdet som är mest intressant för mig utan historien bakom dem, säger Sten som själv är docent i litteraturvetenskap vid Örebro universitet.

Anne Lundberg: Vi har gjort Antikrundan coronasäker!
Akvarellerna av en okänd svensk som enligt signaturen hette Gustaf Oscar Roos målades på 1780-talet.

Under inspelningarna av årets säsong har Anne Lundberg och Antikrundans experter åkt land och rike runt. Vi kommer att få se henne såväl på Slottsbacken vid Stockholms slott som på Tjolöholms slott i norra Halland.

– I år har vi fått uppfinna hjulet på nytt, säger Anne. Vi försöker göra något vi tror kommer att uppskattas av ­tittarna.

Förutom filmteamet som rest runt med Anne har SVT haft ytterligare två team ute i landet som spelat in inslag till årets säsong. Ett team reste med experterna och ett med Magnus Broni som de senaste säsongerna gjort inslagen från de långa köerna.

– Magnus följer upp bra his­torier som han har fått höra från de köande, berättar Anne.

Men även om hon tycker det har varit intressant att arbeta på ett annat sätt saknar hon den traditionella turnén genom Sverige i månadsskiftet augusti-september.

– Vi är som en stor familj, ett resande cirkussällskap, som träffas, reser runt, bor på hotell, umgås och har trevligt tillsammans under två och en halv vecka varje år. Det är klart man saknar det, säger hon och fortsätter:

– Antikrundan har funnits i 32 år och en handfull av experterna, som Knut Knutson, Björn Gremner och Anette Granlund, har varit med sedan starten. Det gör att det blir något speciellt. Själv har jag varit med i 21 år som programledare.

Orterna var spikade för inspelningarna av årets program – Ystad, Kungsbacka, Grums, Håbo, Gävle och Luleå – när de fick ställas in i sista stund.

– Vi besöker dem i år istället om allt går som planerat, säger Anne Lundberg.

Första avsnittet av ­Antikrundan sänds torsdagen den 14 januari i SVT1 klockan 20. 

Scroll to Top