På julafton är alla ensamma välkomna till oss!

Jessica och maken Hasses hem står alltid öppet för de som sitter ensamma på julafton. För sjätte året i rad bjuder de i år in främlingar till sitt hus. Hemmets Journal gjorde ett besök hemma hos dem mitt under julfirandet förra året.

När julmaten börjar bli uppäten tindrar barnens ögon förväntansfullt i skenet från julgransljusen och söker sig mot ytterdörren. De har fått höra att det är nu tomten ska komma

Jessica Enoksson

Ålder: 46 år
Familj: Maken Hasse, 47, och dottern Ida, 13 (från ett tidigare förhållande)
Bor: Gård i Ösarp utanför Laholm
Gör: Studerande (till socialpedagog)

Och så plötsligt knackar han på dörren och stiger in. Med stort vitt skägg, röd tomteluva och dräkt. Och med säcken full av julklappar.

– Vi fick lura barnen med att Hasse var tvungen att gå ut för att ge hästarna mat. Han hade maskerat sig bra eftersom flera av barnen tyckte tomten såg förskräckligt gammal ut, säger Jessica med ett skratt.

Hemmets Journal hälsade på hemma hos Jessica och Hasse Enoksson i Ösarp strax utanför Laholm på julaftons eftermiddag förra året. Det var då femte julen i följd som de hade bjudit in främmande människor för att fira jul tillsammans med dem på deras hästgård.

– Vi har båda suttit ensamma på julafton och vet hur tufft det kan vara. Därför vill jag göra något för andra som är ofrivilligt ensamma under julen, säger Jessica.

De som vill fira jul tillsammans med Jessica och Hasse har fått göra det genom att anmäla sig via telefon eller sociala medier. Det är helt gratis och de som kommer behöver inte ha med sig något. Enda villkoret är att de är nyktra och drogfria.

– Vi har nolltolerans mot alkohol och här serveras inget starkare än julmust, berättar Jessica.

Som mest har det en julafton varit 42 personer hemma hos Jessica och Hans men förra året kom det inte mer än 22 gäster.

– Vi fick många återbud i sista stund men det gör inget.

På julafton är alla ensamma välkomna till oss!
Några av gästerna på julafton hemma hos Enokssons. Fr v Leif Wihlén, 72, från Ödåkra, Lovisa Rode, 32, från Hasslarp med sonen Albin, 3,5 år, Dan Gönler, 31, från Hasslarp, Hasse Enoksson, Alice Rode, 1,5 år, Jessika Enoksson, Anders Tykesson, 48, från Traryd, Linnea Tykesson och Anita Tykesson, 44.

Egentligen hade vi tänkt dra ner på antalet gäster rejält på grund av att vi var så många året innan men när vi närmade oss jul ändrade vi oss, säger Jessica med ett skratt.

Enda nackdelen var att det blev mycket julmat över men det delade Jessica och Hans ut under mellandagarna.

– Själva orkade vi inte äta mer, säger hon. Av de 22 gäster som kom på julafton förra året var inte mindre än 14 barn. Det blev en riktigt mysig gammaldags jul för dem tillsammans med jämnåriga lekkamrater och mängder av julklappar.

– Vi hade ordnat julklappar till alla, berättar Jessica. De vuxna fick varsin chokladask, medan barnen fick fem julklappar var. Det var lego, dockor och glitterpennor till de lite större och kramdjur till de små.

På julafton är alla ensamma välkomna till oss!
God jul från oss i Ösarp! Fr v främre raden: Linnea Tykesson, Sirhan Andersson, Andreas Andersson med dottern Emma och Lovisa Rode med sonen Albin och dottern Alice. Mellersta raden fr v: Anders Tykesson, Anita Tykesson och Stefan Andersson. Längst bak: Leif Wihlén, Dan Gönler, Hasse Enoksson med familjen Tykessons hund och Jessika Enoksson.

Massor av julmat

Dan före dan lagade Jessica och hennes man all maten. Förra året gick det åt en julskinka på 3,5 kilo, tre kilo rostbiff, två stora formar Janssons frestelse, fyra kilo prinskorv och mängder av lax, inlagd sill, gröt och allt annat som ska finnas på ett riktigt genuint julbord.

– Jag stod bland annat och rullade 200 köttbullar kvällen innan gästerna kom, säger Jessica med ett leende.

På själva julafton anlände de flesta gästerna vid tvåtiden. Bland de första som kom förra året var Anita och Anders Tykesson med lilla dottern Linnea, 6 år. De hade kört från Traryd i Småland till Laholm för att fira jul.

– Varken jag eller Anders har våra föräldrar kvar i livet och om vi inte hade kommit hit hade vi suttit ensamma hemma på julafton och det hade inte varit så roligt för Linnea. Här får hon träffa jämnåriga barn, säger Anita.

En annan familj som kom tidigt var Lovisa Rode med barnen Albin, 3,5 år, och Alice, 1,5 år.

– Det är andra gången jag firar julafton här. Första gången var för två år sedan. Jag hade då precis separerat och hade ingenstans att ta vägen, berättar hon.

– Det var den bästa jul jag någonsin har varit med om! Jag hade tänkt komma hit förra julen också men då fick vi förhinder. Eftersom jag inte har någon biologisk familj och har växt upp i fosterhem har jag och barnen ingen annan att fira jul med.

På julafton är alla ensamma välkomna till oss!
Jessica skär upp skinkan. I fjol var den på 3,5 kilo!

Gick igenom tuff period

Det är precis så Jessica vill ha det – att de som kommer hem till dem värdesätter gemenskapen tillsammans med andra. Att se deras glädje är hennes julklapp.

Hennes eget starka engagemang för andra människor började efter att hon gick igenom en mycket tuff period i sitt liv.

I sitt tidigare äktenskap misshandlades hon regelbundet av sin dåvarande man. Hon utsattes vid ett tillfälle till och med för en skenavrättning. När hon till slut lyckades bryta förhållandet och fly körde han på henne med sin bil.

En period när det var som värst levde hon med sin lilla dotter som hemlös och bodde i en bil. Hon är övertygad om att det enda som förhindrade att hon avslutade sitt eget liv var tankarna på dottern.

Vändningen kom när hon träffade Hasse och från början var det självklart för dem att bjuda in andra människor som haft det svårt till sitt hem. För fem år sedan startade de den ideella verksamheten “Allas lika värde – Änglagårdens give and get” där de tar emot djur som ingen annan vill ha som till exempel den pensionerade cirkushästen eller hunden som skulle ha avlivats.

– En dag i veckan tar jag emot ungdomar som har det svårt i skolan. De får komma hit och hjälpa till med djuren och så hjälper jag dem med läxläsningen. Även andra som behöver lugn och ro och vara tillsammans med djuren är välkomna.

Förutom att hon och Hasse har öppet hus på julafton delar hon ut julklappar till behövande. Veckorna innan jul förra året delade hon ut 4 000 paket och hon räknar med att det blir lika många i år.

Förra årets julfirande med all mat och julklapparna kostade runt 10 000 kronor. En del finansieras med de bidrag som folk skänker till Jessicas verksamhet men hon och Hasse bidrar även själva med en stor summa.

– Jag skulle tro att vi själva stod för 4 000–5 000 kronor förra året. När man såg all den glädje som fanns runt julbordet och kände den varma gemenskapen var det värt varenda krona, säger Jessica.

I år blir julfirande hos Jessica och Hasse lite annorlunda på grund av pandemin. De kommer bara att ta in två familjer på olika tider och tre ensamma på kvällen, inga äldre.

– Fast jag kommer att köpa massor av presentkort och dela ut så att folk ändå kan fira jul och köpa julkappar och julmat, säger Jessica.

Scroll to Top