Det var den engelska posten som levererade de allra första julkorten år 1843. En man vid namn Henry Cole hade låtit trycka upp tusen kort efter en handritad förlaga som föreställde familjen Cole firande jul. Kortet orsakade dock något av en skandal eftersom det visade hur ett litet barn fick dricka vin ur sin mammas vinglas.
Men det brukar ju heta att all reklam är bra reklam, och det blev ändå starten för traditionen att skicka julkort i England. Resten av Europa följde snart efter och seden att skicka julkort spred sig under 1860- och 1870-talet – men nådde Sverige först under 1880-talet.
Till en början var det bara överklassen som hade råd. Många av de tidiga julkorten var väldigt påkostade med glitter och sidenband och överräcktes för hand. När det så småningom blev billigare att både trycka och skicka kort blev det så populärt att posten fick ha extra personal under december.
De äldsta svenska julkorten är tryckta i Tyskland eller Danmark, men i början av 1890-talet kom även tecknade, svensktillverkade julkort.
Motiven var dock inte alltid så juliga utan kunde föreställa äppelblom och fågelungar för att påminna om att våren snart skulle vara på väg.
På de tidiga korten var tomten avbildad i form av det tyska helgonet Sankt Nikolaus och inte den mindre, svenska gårdstomten med luva som vi är vana att se nu. Men det fanns också julkort som visade hur en julbock delade ut julklappar till svenska barn. Granar och grisar var också vanliga motiv.
Det var Jenny Nyström som kom att forma bilden av den svenska tomten med sina teckningar. Hon var anställd av Axel Eliassons förlag som producerade vykort och julkort.
Men inte bara Jenny Nyström har gjort vykort utan även Elsa Beskow, John Bauer och Curt Nyström (son till Jenny Nyström). Aina Stenberg-MasOlle, Lennart Helje och Anders Olsson är också signaturer man känner igen från fint tecknade julkort.
Karin pyntar med korten från förr
Karin Larsson Salander, 36, älskar både julen och att gå på loppis. Därför kan hon inte låta bli att fynda gamla, fina julkort som hon sedan pyntar med i köket till jul.
Trots att hon egentligen inte är någon samlare så har Karin i småländska Bodafors lyckats få ihop en nätt samling med runt hundra julkort – det äldsta från slutet av 1800-talet och de nyaste från 50- eller 60-talet.
– Efter 60-talet blev det mer populärt att göra julkort av fotografier och de har inte samma kvalitet, säger hon.
Karin fäster korten på ett band och hänger sedan banden över skåpluckorna från 50-talet i köket.
– Jag börjar redan i november, så tidigt som möjligt. Nästan så tidigt att folk blir provocerande. Men jag gillar julen så mycket.
Hon har hittat nästan alla korten på loppisar.
– Jag letar inte oanvända julkort utan jag vill gärna att det ska vara något skrivet på korten. Och jag gillar att ha många olika.
Men det har hänt att hon hittat en låda med 30 likadana oskrivna kort som hon inte kunnat motstå.
– Jag skickar gärna gamla julkort själv eller använder ett om jag ska ge bort en julblomma.
De vanligaste är klassiska julkort målade av Jenny Nyström. Men även en känd porslinsformgivare som Stig Lindberg har ritat både jul- och påskkort och de är lite mer värdefulla – de kan gå för en hundralapp på Tradera, berättar Karin. Men det går också att hitta en bunt med tio julkort för fem kronor i en loppislåda.
– För mig är grejen att få tag på ett kulturhistoriskt arv för en billig penning, säger Karin. Jag har aldrig betalat mer än 20 kronor för ett kort.
Motiven på julkorten skiljer sig mycket från varandra. En del är religiösa med änglar och Jesusbarnet och många föreställer förstås tomtar. Naturmotiv med djur och fåglar är också en egen genre.
Och så finns det kort som är mer speciella än andra. De är lite burleska och kan vara en teckning av, till exempel, en tomte som nyper mamman i rumpan när hon lagar skinka, berättar Karin.
– Det är ju förlegade könsroller och inte är så gångbart idag, men ändå en rolig del av historien, säger Karin.
Fler av Karins vintagefynd hittar du på Instagram: @vintage_by_annylund
16 miljoner kort i sverige
Förra året gjorde Postnord en undersökning som visar att en majoritet av svenska folket (59 procent) tycker att julkort är en viktig tradition att bevara. De flesta som skickar julkort postar mellan 10 och 19 julkort och får ta emot upp till nio kort själva. Vanligast är ett klassiskt julkortsmotiv. Näst vanligast är foton.
Förra året skickades 16,5 miljoner julkort i Sverige, jämfört med toppnoteringen från 1996 då drygt 60 miljoner kort skickades. Men att skicka digitala julkort har fortfarande inte slagit igenom – bara en av tio skickar julhälsningar via sociala medier.