Zainab Alkhuttar

Ålder: 18 år.

Familj: Mamma, pappa och fem syskon. Även Zainabs ­föräldrar arbetar inom vården.

Bor: I Simrishamn.

Gör: Går andra året på ­gymnasiet, samhällsvetenskapsprogrammet, samt ­jobbar som teamledare för Ung Omsorg på äldreboendet Skönadal.

På 209 äldreboenden runt om i Sverige är glada möten mellan unga och äldre inte bara en dröm, det är en väl fungerande verklighet. Fikastunder med lite prat om livet. Skratt runt fiaspel eller surfplatta, en sångstund med välbekanta melodier från förr.

Varje vecka tar ett par tusen unga tjejer och killar runt om i Sverige på sig sina vita tröjor med logotypen Ung Omsorg, där det sista o:et prytts med ett hjärta i rött som en varm och kärleksfull signal. De går alla i högstadiet eller gymnasiet, men när de är lediga från skolan, på helger och lov, arbetar de på äldreboenden runt om i landet. För att sätta guldkant på tillvaron och ­bjuda på något så självklart som mänsklig kontakt.

En av dessa unga är 18-åriga Zainab Alkhuttar, som är teamledare på äldreboendet Skönadal i Simrishamn sedan ett drygt år tillbaka men började på Ung Omsorg redan ett år tidigare. Hon har alltid varit intresserad av att arbeta med äldre. Därför blev hon intresserad när Ung Omsorg kom till hennes skola för att presentera verksamheten.

– Idag är jag teamledare för ett gäng på åtta personer, bland annat min bror Mohammad som är 17 år. Han tyckte inte så mycket om äldre människor tidigare, men nu jobbar han för oss och trivs och det har betytt mycket för vår familj.

Sedan i mars, när pandemin bröt ut, ser arbetet annorlunda ut. Inga besök tillåts inne på boendet, men Zainab har ordnat med utomhusaktiviteter för sitt team.

– Vi har suttit ute och pysslat och skrivit brev, sådant som personalen sedan gett till de äldre. Vi har anordnat allsång, gått promenader, tittat på blommor.

– I söndags bad jag teamet skriva ner hur de tycker att det varit och alla var väldigt positiva. Jag fick jättefina recensioner och blev så stolt!

Här möts unga och gamla i gemenskap!
18-åriga Zainab Alkhuttar är en av Ung Omsorgs många duktiga teamledare. (Foto: Zarhaa Alkhuttar)

Zainab har mejlkontakt med boendet varje vecka då hon berättar vad hon och teamet har för idéer och planer. Och hon är mån om att hålla kontakten.

– Jag saknar de äldre jättemycket och jag vet att de saknar oss. De är så glada att vi gör något för dem.

När hon är klar med gymnasiet är Zainabs plan att jobba som ungdomschef i någon form.

– Jag har fått lära mig att ta större ansvar, har blivit mer social och vågar prata mer med andra nu. Det här arbetet har verkligen betytt jättemycket.

Ung Omsorg startades av två 19-åringar som ville bygga broar över generationsgapet. Den 20 maj 2007 skrev Benjamin Kainz och Arvid Morin sitt första utkast till vad som skulle komma att bli Ung Omsorg. Bara tre veckor senare hade de anställningsintervjuer med 24 hågade ungdomar i Växjö, där Benjamin växte upp.

– Vi hade tur, säger han ödmjukt. Vi fick kontakt med rätt tjänsteman när vi presenterade vår idé på stadshuset. Sedan gick det fort.

Sedan har det bara fortsatt. Idag finns Ung Omsorg på 209 av landets dryga tusen äldreboenden, från Gävle i norr till Simrishamn i söder. 1 940 ungdomar är anställda.

Här möts unga och gamla i gemenskap!
Benjamin Kainz och kollegan Arvid Morin startade Ung Omsorg 2007 som 19-åringar.

Träffades sällan
Det var under utbildningen på Handelshögskolan i Stockholm som Benjamin och Arvid träffades, två målinriktade killar med erfarenhet av hur svårt det är att komma ut i arbetslivet som ung. Båda hade också erfarenheter av hur ledsamt det är att ha släktingar långt hemifrån, som man inte kan besöka så ofta.

– Jag är född i Tyskland, men min mamma är svenska och familjen flyttade till Sverige när jag var tio år, säger Benjamin.

Kvar på ett äldreboende i Tyskland var farfar Albert. Honom träffade Benjamin bara en gång om året, oftast på sommaren.

– Jag märkte ju hur mycket det betydde för honom när vi hälsade på. Och även för de andra gamla där. Det var viktigt för dem att få prata bort en stund.

Arvid Morin hade ungefär samma erfarenheter med morföräldrar boende på Gotland, för långt bort för regelbundna besök.

Här möts unga och gamla i gemenskap!
Att som gammal lära sig teknik och använda surfplatta kan vara en väg att bygga broar mellan generationerna.

Vill bli sedda
Idén med Ung Omsorg är att ge ungdomar chansen att få jobb, trots att de saknar erfarenhet. Deras utbildning står företaget för. Ungdomar från alla samhällsgrupper och stadsdelar ska kunna jobba ihop, skapa nätverk och bli ett team. Lönen följer Kommunals avtal.

– När de unga kommer till våra anställningsintervjuer bryr vi oss inte om tidigare meriter, vad de heter eller var de kommer ifrån – alla bedöms enbart för vem de är. De ska vara glada och öppna och tycka om gamla människor, säger Benjamin.

– Sedan får de utbildning i allt från att köra rullstol till hur du bemöter en människa som gått in i demens. Vi går igenom vilka aktiviteter de ska jobba med. Det kan vara sittgympa, sång och musik, målning, promenader, fika. Eller dans, vilket är mycket uppskattat.

Benjamin har själv varit ute mycket på boendena och jobbat med de äldre, framför allt under de första åren.

– Jag vill nog säga att det som de gamla uppskattar allra mest är att få prata. Och bli sedda.

Ett av hans bästa minnen är när han lärde känna Olof, 87 år, på äldreboendet i Växjö.

– Han var med varje gång och det var kul att höra honom berätta om livet under andra världskriget. Han var full av häftiga historier. Olof gillade killsnack, eftersom det var mest kvinnor som jobbade på boendet. Efter våra möten brukade jag stanna kvar och dra ihop några av gubbarna. Sedan spelade vi poker och drack öl som personalen hade köpt. Olof laddade för det här hela veckan.

Här möts unga och gamla i gemenskap!
De boende på Kungshagens boende får besök av ett ungdomsteam av elever från årskurserna 8 och 9.

Fortsätter i vården
Att möta dem som gått in i demens är en utmaning. Då är det viktigaste att finnas där, lyssna, att ta sig tid, förklarar Benjamin. I en film på Ung Omsorgs hemsida berättar en av de tidigare anställda, Ida Regnér: “Man lär sig nya saker hela tiden. De gamla kan bli arga eller helt plötsligt vill en person som är 80 år åka hem till mamma och pappa. Då ska vi klara av att hantera det.”

Ida Regnér är idag läkarstudent och har valt att stanna kvar inom vård och omsorg. Därmed är hon ganska typisk för de ungdomar som söker sig till Ung Omsorg.

– 22 procent av våra anställda högstadieungdomar fortsätter på vård- och omsorgsprogrammet, säger Benjamin. Många får upp ögonen för att det är härligt att jobba med gamla, vilket annars inte anses så hippt. I de kommuner där vi finns har det blivit betydligt lättare att rekrytera folk till äldreomsorgen!

Benjamin fick uppleva att hans egen mormor Birgitta flyttade in på ett boende med ett Ung Omsorg-team, hur hon gillade att “tjabba” med de unga om livet och ta del av allt kul under de sista månaderna av sitt liv.

– Det bästa kvittot jag och min kompanjon Arvid kan få på vårt arbete är att se hur de gamla lyser upp när de ser våra ungdomar som besöker dem. Det gör mig så full av energi! 

Det här innebär jobbet

– Som anställd, deltagare, ingår man i ett team av fem–tio ungdomar som leds av en teamledare och umgås med de äldre på äldreboende. Det  kan handla om att spela spel, läsa en tidning eller ta en promenad. Inga förkunskaper krävs – Ung Omsorg står för internutbildning.

– En deltagare ska vara positiv och glad, tycka om äldre människor, kunna lyssna på och prata med andra, ha lätt att samarbeta samt bemöta ­omgivningen med respekt.

– Vanligast är att deltagarna arbetar två–tre gånger i månaden, två–tre timmar per gång. Under terminerna ligger arbetspassen alltid på helger.