• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Johan ändrade livsstil under Coronapandemin

  Johan hade över 30 kilos övervikt. Ett stressigt och ohälsosamt liv hade lett till skyhög sänka och uppenbar risk för diabetes. Sen kom coronapandemin. Johan blev arbetslös och det tackar han sin lyckliga stjärna för idag.

  Johan ändrade livsstil under Coronapandemin

  Vov, vov! När Johan Södergren lämnat löparskorna ute är valpen Ove inte sen att nappa åt sig dem och springa iväg ut på den inhägnade parhustomten i Hässelby. Han vet att han inte får ta skorna men han älskar dem lika mycket som sin husse. Johan snörar på sig skorna minst en gång varje dag då han ger sig iväg på raska långpromenader eller löpturer. Med hjälp av motion och nya kostvanor har Johan blivit 32 kilo lättare och avvärjt en hotande diabetesdiagnos.

  Det är en livsstilsförändring som påbörjades redan för ett år sedan men som fick en ny skjuts av pandemikarantänen. Allt började med att Johan sökte läkarvård på grund av en envis feber.

  – Vi skulle åka på semester till Dubai och jag ville kolla upp om jag behövde medicin, kanske antibiotika.

  Johans prover var uppåt väggarna och läkarna stod förbryllade inför provsvaren som visade på njurbäckeninflammation. Men det hade han inte. Efter flera dagars undersökningar kom diagnosen till slut.

  – Jag hade skyhög sänka på 160 och alldeles för höga blodsockervärden. Jag höll på att utveckla diabetes typ 2.

  Johan står i kostym framför ett butiksfönster. Det är innan han började träna, och han är lite rund.

  Johan, 30 kilo tyngre. Bilden är tagen innan han började sitt nya liv. (Privat bild)

  Ingen Dubairesa
  Familjen flög till Dubai utan Johan. Han fick snällt vänta tills sänkan blivit normal. Men han väntade inte med att ta tag i sin hälsa.

  – När jag skjutsat min fru Karin och barnen till flyget åkte jag raka vägen och köpte de här löparskorna, säger Johan och pekar på dojorna som han precis tagit ifrån den busiga valpen.

  Även om Johan började ta sin hälsa på allvar så levde han fortfarande ett stressigt liv som resande försäljningschef med många järn i elden. Tills pandemin kom.

  – Jag började på ett nytt jobb i februari och i mars var vi tvungna att börja jobba hemifrån. Redan då fick jag mer tid för mig själv och familjen, säger Johan.

  Sedan kom uppsägning och arbetslöshet i april. Han konstaterar att han kunde ha lagt sig i soffan, deppat och tröstätit. Istället såg Johan sin chans att satsa fullt ut på hälsan.

  – Plötsligt hade jag all tid i världen att fokusera på min hälsa. Pandemin blev en riktig skjuts för mitt välmående, när livet saktade in. Många i min närhet har sagt att det här var precis vad jag behövde, eftersom jag så länge jobbat 200 procent, levt under stress och press och sällan eller aldrig hunnit ta hand om mig själv.

  Johan berättar om sitt förra liv med mycket resor i jobbet och arbete från tidiga morgnar till sena kvällar. Han njöt av ett överdåd av ohälsosam mat och många godsaker, trots att han visste att det inte var nyttigt.

  – Jag älskar att laga mat, det är en av mina passioner, och använde gärna både grädde och smör i matlagningen. Men jag hade aldrig tid att träna och sakta smög sig kilona på utan att jag ens tänkte på det.

  Johans formel för ett bättre liv är att träna varje dag, i solsken såväl som regnrusk, och att skära ner rejält på kolhydrater och socker.

  – Jag har gått igenom innehållsförteckningen på de flesta varorna i närbutiken, säger Johan.

  Han konstaterar att han nu har tid att gå grundligt tillväga när han väljer livsmedel. Det är något som även uppskattas av frun Karin, som också upplevt positiva effekter av den nya hälsosatsningen.

  Johan knyter löparskorna

  Johan snörar på sig skorna för ytterligare ett löppass.

  Tid för familjen
  En av de bästa sakerna med coronainbromsningen är att hela familjen fått mer tid för varandra.

  – Karin jobbar fortfarande mycket men hon jobbar hemifrån. Jag har tid att skjutsa och hämta barnen till skola och träningar och vi är alla mycket mer närvarande i varandras vardag. Hela tillvaron har saktat ner och det är värt väldigt mycket.


  Som att ha bebis
  Den busiga valpen Ove, en labradoodle, är en kär ny familjemedlem som Johan och Karin haft möjlighet att skaffa, tack vare pandemin eftersom båda är hemma.

  – Eftersom jag inte jobbar just nu så tar jag natt- och morgonskiftet med Ove. Att ha en valp är som att ha en bebis på nytt. Men varannan vecka får Karin fixa valpbestyren. Min son bor i Örebro och jag bor med honom varannan vecka.

  Under de veckorna njuter Johan av att ha extra mycket tid med 11-årige Viggo.

  – Vi kanske inte gör så mycket speciella grejer men vi umgås. Vi följer exempelvis en Netflix-serie som vi ser tillsammans varje kväll, det är mysigt. Jag har också tid att vara med på alla hockeyträningar, utan att hela tiden behöva ha näsan i mobiltelefonen för att svara på jobbförfrågningar.

  Johan springer i skogen.

  Varje dag ger sig Johan ut på löpturer eller långpromenader i omgivningarna.

  Njuter av naturen
  I Örebro motionspromenerar Johan i sin barndoms områden. Omgivningarna med vatten, vackra parker och fina stadsmiljöer känner han utan och innan. Hemma i Hässelby villastad har han både skogsslingor och Mälarens vatten alldeles utanför knuten.

  – Jag njuter av vacker natur och av att se alla människor som också är ute och rör på sig. Det är många som passar på att motionera när de jobbar hemifrån. Min fru Karin hänger också med mig ibland och det är jättekul. Nu för tiden väljer jag också cykel före bil. När jag var sugen på kantareller cyklade jag drygt två mil till Hötorget i Stockholms innerstad och handlade svamp. Förr skulle jag ha tagit bilen.

  Johan motionerar minst 45 minuter varje dag och det händer att gamla bekanta som möter honom i löparspåret hajar till.

  – Ja, det är flera som knappt känner igen mig och jag får många komplimanger för mitt nya, smala jag. Det finns också de som inspireras av mig och vill veta hur jag gjort.

  Johan säger att han fick två val av doktorn. Bli en av de som dör av diabetes, eller ta tag i kost och motion och slipp diagnosen. Hans val var enkelt och coronapandemin gjorde det ännu enklare. Idag har Johan normala blodsockervärden och mår bättre än på mycket länge.

  – Jag mår riktigt bra av mitt nya sätt att leva och tackar pandemin för skjutsen. Nu ser jag fram emot att snart få ett nytt jobb, nu när alla bitar är på plats. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!