• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ge kroppen rätt sorts fett!

  Din kropp behöver fett för att må bra – men inte vilket fett som helst. Både omega-3 och omega-6 är en viktig del av en sund kost. Men vad ska du äta för att få i dig tillräckligt av de båda fettsyrorna?

  Ge kroppen rätt sorts fett!

  Fett är en viktig byggsten i våra kroppar och faktiskt precis lika viktigt att få i sig som vitaminer och mineraler. För att din kropp ska fungera optimalt har den behov av att få i sig fett varenda dag. Men inte vilket fett som helst. Det finns nämligen både mättat fett och omättat fett och experterna är eniga om att vi bör äta mest av det omättade då det innehåller sunda, essentiella fettsyror. Omega-3 och -6 kallas för essentiella fettsyror eftersom de är just nödvändiga (essentiella) för att vi ska må bra. Dessa fettsyror hjälper nämligen till att styra kroppen i en mer hälsosam riktning genom att bland annat tillföra hormonliknande ämnen som stärker blodcirkulationen och immunförsvaret, stärker vår hjärna och vårt nervsystem och skyddar mot en hel rad allvarliga sjukdomar. Eftersom kroppen inte själv kan bilda de essentiella fettsyrorna betyder det att vi är tvungna att tillföra dem via den mat vi äter.

  Omega-3 och omega-6 är båda viktiga för kroppen men det har viss betydelse hur mycket du får i dig av respektive sort. Generellt sett får vi i oss för lite omega-3 och för mycket omega-6 – ofta utan att vi vet om det. Och en obalans i intaget av dessa båda fettsyror kan framkalla obalanser även i kroppen och på sikt till och med vara direkt skadligt.

  Att många av oss får i oss för mycket omega-6 beror bland annat på att många färdigrätter och halvfabrikat innehåller mycket växtoljor i kombination med att många av oss äter för lite fisk. Du bör därför sträva efter att få i dig mer omega-3 och mindre omega-6 i din kost. Det som rekommenderas för att balansen mellan de båda fettsyrorna inte ska vara skadlig är att du som mest får i dig fem gånger mer omega-6 än omega-3 (5:1).


  Möt omega-familjen
  Till familjen nödvändiga fettsyror hör omega-3, omega-6 och omega-9.  

  Omega-3 anses minska din risk för en rad sjukdomar, särskilt sådana som beror på inflammation i kroppen. Det gäller till exempel åderförkalkning, blodproppar, cancer, diabetes, gikt och astma. Omega-3 tros även kunna sänka blodtrycket och kolesterolvärdet. Dessutom anses fettsyran stärka immunförsvaret och ha en positiv inverkan på vissa hudsjukdomar som psoriasis och akne.

  Här hittar du Omega-3:

  - Fet fisk som lax, öring, makrill, sill och tonfisk
  - Fiskleverolja
  - Koncentrerad fiskolja
  - Skaldjur
  - Raps- och sojaolja
  - Linfrön
  - Pumpakärnor
  - Olika sorters nötter som valnötter, jordnötter och paranötter
  - Mandlar
  - Spenat
  - Avokado


  Omega-6 anses vara bra för blodcirkulationen, immunförsvaret och hormonsystemet. Dessutom anses den ha en positiv inverkan på hår och hud och bland annat främja läkning av sår och lindra psoriasis och eksem.

  Här hittar du Omega-6:

  - Kött
  - Lever
  - Ägg
  - De flesta växtoljor som olivolja, rapsolja och solrosolja.
  - Diverse nötter, särskilt valnötter
  - Pumpakärnor
  - Linfrön
  - Havregryn
  - Oliver
  - Avokado
  - Mörkgröna bladgrönsaker, till exempel broccoli och sallad


  Omega-9 är viktigt för blodcirkulationen och kolesterolbalansen och anses även minska risken för hjärtinfarkt.

  Här hittar du Omega-9:

  - Olivolja och rapsolja
  - Mandlar
  - Sesamfrön
  - Avokado
  - Jordnötter

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!