Så kan relationen hålla – år efter år!

Acceptera varandras olikheter och lär er att kompromissa. Det är några av nycklarna till en lång och lycklig relation, menar författarna bakom boken Relationsbibeln.

Du och din livskamrat har haft en hård ordväxling om en alldeles meningslös sak och går nu runt i tystnad och surar. Ingen vill ta initiativet till försoning och ni somnar som ovänner med ryggarna mot varandra.

– Det finns många saker som är destruktiva för ett förhållande, men en av de värsta är tystnad, att stänga ute sin partner och straffa den med tystnad. Det leder inte till att problem blir lösta och skadar starkt relationen, säger relationsexperten och legitimerade psykologen Veronika Palm, en av två författare till den handfasta guiden Relationsbibeln – för er som vill hålla ihop länge.

Det absolut viktigaste man behöver tänka på i en relation är nämligen att agera på ett sätt som stärker relationen på lång sikt, menar Veronika Palm. Något som ibland kan vara lättare sagt än gjort.

– Våra hjärnor fungerar så att vi söker snabba och direkta belöningar. Det gör att vi kan tycka att något känns skönt i stunden, men på lång sikt kan det vara destruktivt. Att kritisera och klaga är skönt i stunden eftersom man får ut en del irritation. Relationen tar dock skada av det på lång sikt, säger Veronika.

Att motstå den första impulsen och istället göra något som på lång sikt gynnar er som par kan med andra ord vara svårt och krävande – men det är definitivt värt det i det långa loppet! Inte minst när man har nått lite mer mogen ålder, menar Veronika.

– När man blir äldre ställs man som par inför flera stora förändringar. Har man barn blir de mer självständiga och flyttar hemifrån, vilket gör att man som par måste hitta tillbaka till varandra utan att merparten av ens tid går åt till barnen. Man går i pension så småningom, vilket påverkar ens identitet och kan medföra en sorts kris för vissa, säger hon.

Man behöver då hitta ett sätt att vara tillsammans där man plötsligt har mycket mer tid ihop och inte naturligt får samma intryck från omgivningen som man får på till exempel en arbetsplats.

– Det sker även rent fysiskt vissa förändringar, vilket kan ha en negativ inverkan på sexlivet. Fördelen är att man har mycket livserfarenhet och kanske också har klarat sig genom flera kriser tillsammans, säger Veronika.

Vilka utmaningar ställs våra relationer inför nu när corona-viruset härjar?
– De problem man har i sin relation i vanliga fall blir mer koncentrerade när man umgås mer med sin partner än när vardagen är normal och man kan röra sig friare. Coronaviruset innebär dessutom en stress eftersom rutiner och vanor är annorlunda, man kanske har anhöriga som blivit svårt sjuka eller själv är drabbad, ens ekonomi kan vara påverkad och omvärlden är allmänt orolig. En högre generell stressnivå kan göra att man blir mer irritabel och har lägre tolerans för saker, vilket kan gå ut över ens partner. Det gnew-module-37äller därför att hitta sätt att få återhämtning och sänka sin stressnivå. Att ta hand om sig själv är att också ta hand om sin relation!

Veronikas 5 bästa tips för en lång och lycklig relation

1. Var tydlig med dina behov. 

2. Välj den mest kärleksfulla handlingen.

3. Acceptera varandras olikheter.

4. Lär er att kompromissa. 

5. Vårda ert sexliv.

Så kan relationen hålla – år efter år!
I boken Relationsbibeln – för er som vill hålla ihop länge får du fler matnyttiga relationstips av psykologen Veronika Palm och programledaren Klara Doktorow.
Scroll to Top