• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stor guide: 10 mysiga skärgårdskrogar

  Svenska skärgårdsidyller är mer än bara vackra solnedgångar, mysiga gränder och ljumma sommarkvällar. Under hela sommarhalvåret öppnar skärgården upp med fantastiska skärgårdskrogar värda en omväg. Vi har valt tio av de bästa.

  Stor guide: 10 mysiga skärgårdskrogar
  Foto: Joels Brygga

  1. Det bästa från skånska gårdar
  I mysiga Hörte hamn, vid kanten av Dybäcksåns utlopp där Skåneslättens vatten möter ­havets brus i Östersjön, driver kocken Martin Sjöström och sommelieren Emma Andersson Sjöström uppmärksammade Hörte Brygga. Här serveras, som Martin Sjöström själv säger, det bästa ur den skånska myllan.
  Välj mellan "korgen" (serveras 12–16.30) – en picknickkorg med fisk, kött eller vegansk gryta serverat med handskördade skott och blad, hemgjord fläder-, maskros- och syrenvinäger, dipp och surdegsbröd – eller kom förbi senare på kvällen och njut av mat från Rökköket, då Martin och Emma serverar rökt mat från olika skånska gårdar. Konceptet kallar de Veckans gård och det är en hyllning till krogens råvaruproducenter.

  Var? Hörte Brygga, Hörte hamn, Skivarp, mellan Trelleborg och Ystad. 

  www.hortebrygga.se

  Missa inte: Ett besök på ­Smygehuk, Sveriges sydligaste udde.

  Vid Dybäcksåns mynning i södra Skåne ligger Hörte Brygga.

  2. Fokus på havets läckerheter
  Tänk dig en fisk- och skaldjursrestaurang ända nere vid havet, där Kattegatts vatten, som ­pressats genom Skagerak, kluckar mot vattenlinjen nära uteserveringen. Där måsarna dyker från himlen och fisken slår i vattenytan. Här har Joel ­Kaspersson, Stina Ekman och Jessica Persson – en hallänning, en västgöte och en norrlänning – skapat en härlig skärgårdskrog med så mycket fokus som ­möjligt på mat ur havets djup.
  På Joels Brygga kan du njuta av helstekt rödtunga, kummelrygg, Joels fisk- och skaldjursgryta samt lamm från Holmåkra och vegetariska inslag från ­Moder Jord. Missa inte den ­hemgjorda chokladtryffeln eller rabarber till dessert.

  Var? Joels Brygga, Fiskehamnsvägen 2, Träslövsläge, söder om Varberg. 

  www.joelsbrygga.se

  Missa inte: Varbergs fästning från 1200-talet, som på 1600-talet var en av landets starkaste borgar. 

  www.museumhalland.se

  3. Klassisk räkmacka i klassisk miljö
  Att kalla Öland för skärgård är väl ändå att ta i, men faktum är att Öland – trots avsaknaden av små öar, kobbar och skär – ändå ger en genuin skärgårdsupplevelse, i synnerhet i Borgholm. Missa inte Lilla Hamnkontoret där du ända nere vid vattnet, i det som en gång var Borgholms riktiga hamnkontor, kan njuta av havets läckerheter, god dryck och härligt sällskap. Här driver Pontus Lötbom och Daniel Forsman en enkel skärgårdskrog med stora ­smaker. Räkmackorna är ­populära, liksom salladerna och havets läckerheter.

  Var? Lilla Hamnkontoret, ­Hamnvägen, Borgholm. 

  www.lillahamnkontoret.se

  Missa inte: Solliden med sina italienska, holländska och ­engelska trädgårdar. I sommar arrangeras en idéträdgårds­tävling med fokus på balkonger och svemester – alltså att resa på hemmaplan. 

  www.sollidensslott.se

  4. En grön oas i Blekinge skärgård
  Drygt en kvart med båt från ­Järnavik i Blekinge hittar du skärgårdsparadiset Tjärö, där restaurangen nere på bryggan serverar dagens rätt, à la carte och svalkande glass i kiosken bredvid. Ta en promenad på ön och njut av skärgårdsmiljöns grönska, betande djur och stillsamma ­oaser i naturen. Ta gärna med en filt eller ett liggunderlag för att kunna sova middag under en ek i beteslandskapet. Tillbaka på bryggan kan du ­njuta av grillad kungsfisk med säsongens primörer, baconkrisp, räkor, vitvinssås, dillolja och riven pecorino eller hel rödspätta med räkor, riven pepparrot, brynt smör och smörslungad potatis. Glöm inte desserten Tjärös färskostglass (vaniljsmak) med bärkompott.

  Var? Tjärö Restaurang & Café, Tjärö, Bräkne-Hoby. 

  www.tjaro.com

  Missa inte: Den sex kilometer långa vandringsleden Svalemålaleden på fastlandet alldeles öster om Järnavik. Parkera gärna vid Järnaviks camping. 

  www.ark56.se

  Att närma sig Tjärö över havet är att närma sig en svensk sommardröm!
  Foto: Sandra Löfgren

  5. Med Västerhavet utanför fönstret
  Norra Hamnen 5 är betydligt större än många andra krogar i skärgården men ändå en ­mysig variant i fina Lysekil. Så här långt ut i skärgården, längst ut i det yttersta havsbandet, är det lätt att uppskatta skärgårdens variation. Här kan du njuta av mat från havets djup, se solen gå ner över Västerhavet och äta och dricka medan naturscenerna varierar utanför fönstret. Nästan alla bord är vända mot havet, så hur du än sitter kan du njuta av naturens skådespel. Missa inte havskräftorna, ostronen, räkorna och blåmusslorna vid sidan om veckans fångst, torskryggen och rödtungan.

  Var? Norra Hamnen 5, Lysekil. 

  www.norrahamnen5.se

  Missa inte: Havets hus i ­Lysekil där du kan lära dig allt om livet under ytan.

  www.havetshus.se

  6. Mysigt och miljövänligt på Sydkoster
  Det är något speciellt med att äta mat på en ö, i synnerhet om snudd på det mesta du stoppar
  i munnen odlats i restaurangens egen trädgård. Du hoppar av båten från Strömstad i Långegärde på Sydkoster och går 400 meter så är du ­framme vid entrén till Kosters Trädgårdar. Här finns en mysig restaurang och en välfylld gårdsbutik där du kan handla växter, köpa nybakat bröd, ­uppleva konst och musik och få inspiration till egna odlingar. Restaurangen är byggd av halm och lera och energiförsörjningen kommer delvis från anläggningens solfångare. Dessutom är stora delar av växthuset byggt av återvunnet material. Helt enkelt en miljömässig verksamhet med god mat, trevligt folk och riktigt mysiga miljöer. En favorit i Bohuslän.

  Var? Kosters Trädgårdar, ­Långegärde, Sydkoster.

  www.kosterstradgardar.se

  Missa inte: Naturum Koster­havet där du får lära dig mer om Kosterhavets nationalpark.

  www.kosteroarna.com

  7. Terrassen vid Världens ände
  Vid Världens ände (adressen är faktiskt så) längst ut i den östgötska skärgården, med Arkö som närmsta granne, ligger Arkösunds Hotell. Njut av smakrika luncher, härliga frukostar (om du övernattar på hotellet) och fördrinkar på den väldiga terrassen som vetter ut mot havet. Här har besökare ätit gott och njutit av havets närhet ända sedan hotellet byggdes 1895, samma år som järnvägen drogs ut till Arkösund.

  Var? Världens ände 3, Arkösund.

  www.arkosundshotell.se

  Missa inte: Ta en båttur ut till Arkö och njut av Östgötaskärgårdens variation.

  8. Modern bistro i Stockholms skärgård
  Mittemellan Möja och Ljusterö i Stockholms vackra skärgård hittar du Svartsö Krog. Du ­kommer hit med antingen ­Waxholmsbolaget från ­Strömkajen eller med Strömma, vars Cinderella­båtar avgår från
  Nybrokajen i centrala Stockholm. Resan tar 1,5–2 ­timmar beroende på vilken båt du tar. Man kan givetvis också åka egen båt till Svartsö eller båt från Lillsved eller Boda brygga på Värmdö. På Svartsö Krog kan du välja mellan trerättersmeny och femrättersmeny eller klassisk à la carte. Det här är den moderna bistron som många saknat i skärgården. Förutom en fantastisk matupplevelse kan du också njuta av riktigt bra vin från en rad europeiska småskaliga vinproducenter i den bättre kvalitetsklassen. Ändå behöver bra absolut inte vara dyrt. Vill du stanna över natten finns fina möjligheter att bo i glampingtält (lyxig camping) i strandkanten alldeles nedanför krogen.

  Var? Svartsö Krog, Svartsö, Stockholms skärgård.

  www.svartsokrog.se

  Missa inte: En vandringstur på ön. Det finns fina promenadstråk och gott om vattendrag, exempelvis Storträsk ­varifrån ön får sitt dricksvatten.

  9. Hemtrevligt och mysigt i anrika Skatan
  I den idylliska Sjöbodviken, omkring 20 minuter sydost om Sundsvall, ligger den populära skärgårdskrogen granne med båtarna. Här kan du äta glass, dricka kaffe, köpa nyrökta räkor och äta gott i restaurangen under hela sommaren. Det finns fyra sittmiljöer att välja på: utomhus på bryggan, utomhus under tak, på glasverandan eller i den mysiga sjöboden inomhus. Överallt möts du av en familjär atmosfär i en hemtrevlig miljö som påminner om en blandning mellan fjällstuga och sjöbod. Skatanviken var redan på medeltiden ett viktigt fiskeläge och en populär samlingsplats för handelsmän, särskilt de som köpte och sålde skinn, och än idag är skärgårdsidyllen en populär mötesplats längs den södra Norrlandskusten. Parkera vid Galtströmsvägen. Det finns en stor, fin, välskyltad parkeringsplats och gå ner till vattnet genom skogsdungen eftersom det snabbt blir trångt och ont om parkeringsplatser
  i byn. Det är lätt att gå och inte särskilt långt. Förutom fisk, kött och vegetariska alternativ kan man också njuta av Skatans rökta räkor med både aioli och dillbröd. Missa inte husets fisk- och skaldjursgryta.

  Var? Skatans Café & Krog, Skatan 3, Njurunda.

  www.skatanscafe.se

  Missa inte: En promenad i den idylliska byn och givetvis räkorna i rökeriet bakom ­Skatans Café & Krog.

  En efterrätt som får det att vattnas i munnen på Skatans Café & Krog.

  10. Prova skaldjurslördag i Kurjoviken
  I Skelleftehamn, längst ner i havsmarinan, knappt ett stenkast från havet, hittar du Kurjovikens Sjökrog som med fokus på genuina svenska rå-varor serverar klassisk mat från skogens, naturens och ­havets skafferi. Bortsett från strömming, fisk och kötträtter bjuds det då och då – från ­augusti – på "skaldjurslördag", då du kan äta havskräftor, krabbklor eller rökta räkor ­tillsammans med aioli, dillmajonnäs, grillad citron och surdegsbröd.

  Var? Kurjovikens Sjökrog, Brädgårdsvägen 2, Skelleftehamn.

  www.kurjovikenssjokrog.se

  Missa inte: Ett besök i kyrkstaden Bonnstan, böndernas stad, i Skellefteå.

  www.bonnstan.se

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!