Kaffebönor växer som bär på ett litet träd som har sitt ursprung i Afrika och det är bärets kärna som rostas och mals. Enligt en gammal berättelse var det en herde i Etiopien som först upptäckte kaffets uppiggande effekt. Hans getter åt bären från kaffeträdet och studsade sedan omkring mer än vanligt.
Från Afrika spred sig seden att dricka kaffet via Arabiska halvön till Turkiet och vidare till Italien, dit det kom runt år 1600.
Det första europeiska kaffehuset öppnades i Venedig 1645 och både England och Frankrike följde snart efter. Men det var i österrikiska Wien som man för första gången blandade i socker och mjölk.
Först 1685 nådde kaffet Sverige. Det såldes till en början på apoteken, eftersom det ansågs vara något av en medicinsk dryck. När kung Karl XII, som smakat kaffe i Turkiet, sedan tog med sig en kaffekokare hem 1715 spred sig kaffedrickandet.
Eftersom kaffe till en början var något som bara de riktigt rika hade råd med fick det en hög status och det krävdes förstås då en särskild servis att dricka kaffe ur. De första kaffeserviserna tillverkades i Kina och Tyskland och importerades till Sverige. Först omkring sekelskiftet 1900 sjönk priserna så pass att kaffedrickandet blev mer utbrett, men det var ändå en så pass dyrbar dryck att man drack ur små koppar. I takt med att priset på kaffe sjunkit har kopparna blivit större.
Det har naturligtvis på-verkat värdet på äldre kaffeserviser med små koppar. Många dricker idag kaffe ur det som på 50- och 60-talet var tekoppar.






