Åsa kunde inte få barn – då inträffade ett mirakel!

Åsa bröt ihop när hon fick chockbeskedet att hon hamnat i klimakteriet. Hon är bara 30 år och såg drömmarna om att få egna barn krossas. Men när hon och pojkvännen Johannes planerade att skaffa barn genom äggdonation skedde miraklet.

Åsa Engström Johannes Ljung

Ålder: 30 respektive 32 år.
Familj: Varandra.
Bor: Lägenhet i Karlstad.
Gör: Resurslärare respektive businessadvisor för digitala lösningar.
Sociala medier: Instagramkontona @asaengstrom och @jojjeljung.

Solen skiner som den ska i Karlstad, den vackra staden vid Vänern. För Åsa Engström och hennes pojkvän Johannes Ljung, 32, är det en särskilt lycklig tid.

– Det som ingen trodde skulle kunna ske har skett. Jag är gravid och väntar en liten flicka, säger hon och kramar om sin sambo Johannes som slagit sig ner i soffan bredvid henne.

Egentligen skulle Åsa nämligen inte ha kunnat bli gravid enligt läkarna. Hon hamnade i klimakteriet redan som 29-åring och hade därmed passerat den fertila åldern.

– De sa till mig att mirakel kan ske, men du kommer inte att kunna bli gravid utan äggdonation. Därför känns det fantastiskt att jag ändå kunnat bli det och väntar ett barn med mina egna gener, säger hon med ett lyckligt leende.

För snart ett och ett halvt år sedan såg det betydligt dystrare ut för Åsa och Johannes. Det var då hon fick chockbeskedet att hon trots sin ungdom redan hamnat i klimakteriet.

– Jag grät när jag fick höra beskedet. Jag har alltid drömt om att skaffa barn, säger hon.

Åsa, som vid den tiden bodde i Stockholm där hon arbetade som modell och som blev känd för en bredare publik i samband med sin medverkan i förra årets upplaga av dokusåpan Robinson i TV4, hade sökt vård därför att hennes mens var oregelbunden och hon hade vallningar.

Misstänkte ingenting

– Men jag hade absolut aldrig kunnat misstänka att jag var i klimakteriet. Jag var ju så ung, inte ens 30 fyllda. Jag tänkte att man är slut som kvinna när man är i klimakteriet. Då ska man ju vara klar med barnafödande och i en normal livscykel innebär det att man är runt 50–60 år, säger hon.

Därför var de helt oförberedda på beskedet. Varken Åsa eller hennes sambo glömmer någonsin den där dagen i februari förra året när de fick telefonsamtalet från sjuk­huset om provsvaret.

– Vi satt tillsammans i bilen när telefonsamtalet kom. Vi började båda gråta och var tvungna att köra in till sidan, berättar Åsa.

På ett ögonblick kändes det för Åsa och Johannes som om alla deras framtidsplaner och drömmar om en gemensam ­familj suddades ut.

Problem med oregelbunden mens hade hon i och för sig haft sedan hon var i 20-årsåldern. När den under 2018 började komma färre gånger än vanligt sökte hon vård.

– Jag fick tabletter som skulle sätta igång mensen, men de hade ingen effekt, berättar hon. 

Hon började inte ens misstänka att hon hamnat i övergångsåldern när hon fick vallningar.

– Jag trodde att jag klätt mig för varmt, att jag kanske hade en cysta i under­livet eller någon rubbning på sköldkörteln som fick hormonerna att spöka. Jag funderade på allt utom klimakteriet.

Under inspelningarna av Robinson på Fijiöarna tänkte hon inte så mycket på sina ­besvär. Där var det så många andra prövningar deltagarna utsattes för. Det var varmt och normalt att man svettades.

Blodprov gav svaret

Men när hon kom hem igen och tabletterna som skulle kicka igång mensen inte hade önskad effekt tyckte hennes gynekolog att det var bäst att ta ett blodprov.

Det var det blodprovet som avslöjade att hon hamnat i övergångsåldern.

Orsaken till att Åsa hamnat tidigt i klimakteriet är att hon har en ärftlig kromosommutation på X-kromosomen. Det innebär att hon är en frisk anlagsbärare av fragil ­X-syndromet som kan ge upphov till olika grader av ­utvecklingsstörning.

Åsa kunde inte få barn – då inträffade ett mirakel!
Paret väntar en liten flicka i september – mot alla odds!

Åsa och ­Johannes hade varit ett par i drygt två år när de fick beskedet. De träffades i samband med bluesfestivalen i Åmål och ­inledde ett särboförhållande eftersom hon bodde och jobbade i Stockholm och han hade sitt arbete i Karlstad inom försäljning av digitala system.

Beskedet att hon inte skulle kunna bli mamma på naturlig väg ledde till att Åsa omedelbart flyttade tillbaka hem till Karlstad.

– Det var ett krav att jag och Johannes skulle vara skrivna på samma adress för att vi skulle kunna ställa oss
i kö för en äggdonation, berättar hon.

– Plötsligt blev det skarpt läge. Från att inte ha pratat så mycket om barn och familj förstod vi båda att vi inte kunde vänta om vi ville ha barn tillsammans, säger han.

De kände att de inte hade tid att vänta när de läste att det kunde vara två års kö till en äggdonation i Sverige.

– Man måste gå igenom en hel del tester innan man ens kommer dit. Vi hade tagit kontakt med sjukvården här i Karlstad och funderade även på att vända oss till Fertilitetscentrum vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Försenad mens

Men mitt under förberedelserna för en äggdonation kände Åsa att det var något som inte var som det brukade. 

– Jag hade en syntetisk menscykel med hjälp av östrogentabletter och i januari var mensen försenad två dagar. Utan att berätta något för Johannes köpte jag ett graviditetstest.

Hon vågade knappt tro sina ögon när hon såg att testet var positivt.

– Men jag hade ändå haft en stark intuitiv känsla av att jag var med barn. Men Johannes vågade knapp tro att det var sant när jag berättade det för honom.

– Jag trodde först att det måste ha varit något fel på stickan eller att det berodde på medicinerna som Åsa tog, säger han med ett leende.

Först vid ett tidigt ultraljud i vecka sex då de såg fostrets hjärta slå kunde även han tro på miraklet. Men de vågade inte ta ut någon glädje i förskott och väntade till slutet av mars med att berätta den lyckliga nyheten för alla de känner.

– Vi var rädda för att barnet skulle ha en utvecklingsstörning eftersom jag bär på an­laget för fragil X, säger Åsa.

Efter två misslyckade försök att göra moderkaksprov hänvisades de till ett fostervattensprov. Fredagen den 27 mars kom det glädjande ­beskedet.

– Vi ska få en flicka och hon är fullt frisk. Men hon bär, liksom jag, på anlaget för fragil X.

I september väntas Åsas och Johannes efterlängtade dotter.

– Det här kunde jag inte ens drömma om så sent som vid årsskiftet, säger Åsa och klappar sig försiktigt på magen.

Flera orsaker bakom för tidigt klimakterium

En procent av kvinnor under 40 år drabbas av för tidigt klimakterium, ­prematur menopaus. Av kvinnor under 30 år drabbar det bara en promille (en på tusen).

När klimakteriet inträffar blir äggstockarna inaktiva, ägglossningen ­uteblir och produktionen av östrogen och gulkroppshormon sjunker.

När mensen upphör kan kvinnan inte längre bli gravid. Normalt sker det mellan 40 och 60 år. 

Orsakerna till för tidigt klimakterium kan vara flera. En av dem är att kvinnan är frisk anlagsbärare av fragil X-syndromet (mutationen på X-kromosomen finns hos 8–12 av 100 000 flickor).

Källa: Gynekologi och Reproduktions­medicin Sahlgrenska universitets­sjukhuset, Socialstyrelsen.

Scroll to Top