Den allra första samlartallriken kom 1895. Det var den danska porslinstillverkaren Bing & Grøndahl som först kom på den briljanta idén att ge ut en jultallrik. Och årets tallrik “Julaften 2020” går att köpa redan nu. Svenska Rörstrand var inte sena att hänga på succén och gav ut sin första jultallrik 1904. Men 1925 slutade de eftersom Sverige fortfarande var ett fattigt land där det inte var så många familjer som hade råd att lägga pengarna på en tallrik som bara skulle hänga på väggen.
Traditionen återupptogs dock 1968 när välståndet hade vuxit, och 1971 följde Gustavsbergs porslinsfabrik efter med egna jultallrikar. Men det var inte bara till jul det kom tallrikar man kunde samla på. 1969 hade Bing & Grøndahl också börjat sälja tallrikar till mors dag.
1970-talet blev samlingstallrikarnas gyllene årtionde. Det var en period då förändringar i samhället gjorde att man mindes det gamla bondesamhället med en stor dos nostalgi. Alla samlartallrikar gjordes i begränsad upplaga som skulle garantera exklusivitet och värdestegring. De kom i fina förpackningar med intyg och lanserades som investeringsobjekt. En samlartallrik skulle garanterat stiga i värde och var därför en perfekt present till barn och barnbarn – eller för att trygga den egna ålderdomen. Det spekulerades i tallrikar, och en del sålde slut så fort de släpptes och kunde sedan bara köpas för ett högre pris.

Men trots begränsade upplagor blev det sammanlagt ändå så många olika samlartallrikar att det helt enkelt gick inflation i det som setts som en sådan säker investering. Det gavs ut samlartallrikar för nästan allt: fågelarter, växter, blommor, utrotningshotade djur, konstnärer som Carl Larsson, Anders Zorn och Jenny Nyström, till mors dag och fars dag, till minne av olika händelser och svenska kungapar …
Det finns några undantag – tallrikar som fortfarande är värdefulla för att de är riktigt gamla eller mer ovanliga. Men de flesta ligger nu i travar på loppisar och slumpas bort för tio kronor styck. Många av kartongerna är fortfarande helt intakta och har aldrig öppnats eller så har kartongerna sparats under alla de år som tallrikarna i den växande samlingen hängde på hedersplats på väggen.
Det bästa man kan göra är kanske att duka med dem. Använd de fina tallrikarna och njut av dem på middagar, till jul eller andra högtider.





