• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Efter 20 år isär hittade de tillbaka till varandra - på julafton

  De hade växt ifrån varandra, Jan-Olov och Virve. Trots fyra gemensamma barn och många år tillsammans hade skilsmässan varit oundviklig. Men 20 år senare när Jan-Olov klädde ut sig till tomte var det inte bara barn och barnbarn som tände till!

  Efter 20 år isär hittade de tillbaka till varandra - på julafton

  Det var drygt 20 år sedan de skildes och trots att åren gått var stämningen mellan dem fortfarande sval. Gamla oförrätter var inte förlåtna. Men för de fyra barnens och de sex barnbarnens skull hade de bestämt att fira jul tillsammans. Att Jan-Olov skulle sova över hemma hos Virve var enbart av praktiska skäl, eftersom det inte fanns sovplats någon annanstans. 

  Men julafton och julaftons natt är som bekant magisk och allt kan hända. Den här julen var det inte bara Lady och Lufsen som fann varandra – Virve Virro, 69 år, och Jan-Olov Karlsson-Fält, 68 år, hittade tillbaka till den kärlek som en gång funnits mellan dem, men som tappats bort under livets resa.

  – Det känns så underbart fantastiskt, berättar paret som nu åter bor under samma tak – i en gemensam lägenhet inne i centrala Norrköping.

  – Vi är båda pensionärer och njuter fullt ut av livet, säger de båda som självklart ser fram emot julafton och det vackra minne de har av julen…


  Knakade i fogarna

  De träffades första gången på ett dansställe i Norrköping 1971 och kärleken slog ned som en bomb. Snart hade de flyttat ihop och bara ett år senare föddes deras första barn, Melinda.

  Den 17 maj 1974 gifte de sig och några månader senare föddes Henrik, som tre år senare fick sällskap av Linus. Sedan det dröjde till 1987 innan fjärde barnet Sandra kom till världen.

  Under den tiden hade Jan-Olov gjort karriär inom politiken för dåvarande vpk. Självaste partiledaren Lars Werner hade värvat honom till riksombudsman.

  – Jag stationerades i Stockholm och reste oerhört mycket i tjänsten. Jag var bara hemma om helgerna eller när det var möte i kommunfullmäktige här i Norrköping.

  På hemmaplan kämpade Virve för att hålla ihop familjen och få vardagen att gå runt, samtidigt som hon arbetade som receptionist.

  – Det var en tuff tid, i synnerhet när barnen blev tonåringar.

  Äktenskapet var under press och det hade börjat knaka i fogarna.

  Då valde Jan-Olov att ge upp sin politiska karriär och ge förhållandet en ny chans.

  – Jag behövde mer tid, både för min familj och för mig själv.

  Familjen flyttade från Norrköping och bosatte sig i sommarhuset på Äspö i skärgården. Samtidigt köpte de en lanthandel i Finnkroken, en bit därifrån, som de skulle driva tillsammans.

  – Virve och jag skulle få mycket tid för varandra var det tänkt, säger Jan Olov.

  Att bo på en skärgårdsö där egen båt gällde för att ta sig till fastlandet var en utmaning i sig. Och att driva en lanthandel i skärgården med tillhörande kiosk var långt ifrån så idylliskt som det kunde låta.

  – Vi jobbade i princip veckans alla dagar. Dessutom hade jag kvar mitt jobb inne i Norrköping och pendlade dit för att sedan komma hem och fortsätta jobba, säger Virve.

  Så det som skulle ha varit en läkande process för förhållandet, rev i stället upp ännu djupare sår.

  Finns här någon snäll exfru, kunde tomten Jan-Olov undra och Virve blev glatt överraskad när tomten lyfte på masken.

  Enda utvägen

  Efter 23 års äktenskap kände båda att skilsmässa var enda utvägen.

  – Det fanns förstås en bitterhet, men eftersom vi hade barn ihop gällde det ändå att vara schysta mot varandra.

  De sålde lanthandeln och Virve flyttade till en lägenhet i Norrköping.

  Jan-Olov flyttade till Söderhamn där han fick arbete som lärare. Han träffade ganska snabbt en ny kvinna, fick barn och gifte sig.

  – För mig kändes det konstigt att han fick ett nytt barn samtidigt som vi fick ett gemensamt barnbarn, säger Virve.

  Hon och exmaken sågs vid barndop, barnkalas och andra gemensamma tillställningar med barnen. De respekterade varandra, men det fanns alltid en distans.

  – Det fanns en del som vi aldrig hunnit reda ut, betonar Jan-Olov.

  Jan-Olov fick så småningom arbete som vd för ett fastighetsbolag i Falun och flyttade dit med sin nya familj. Äktenskapet höll dock inte och han blev ensam på nytt.

  Hans och Virves gemensamma barn har gjort det till en tradition att träffas vartannat år allihop med sina familjer och fira jul tillsamman. 2016 var det yngsta dottern Sandra som hade fått på sin lott att samla allihop.

  Jan-Olov skulle komma tillsammans med sin yngste son Kim. Eftersom sonen Henriks yngsta barnbarn Juni bara var 5 år, trodde hon fortfarande på jultomten.

  Jan-Olov fick en idé.
  – Jag frågade om jag fick komma och överraska dem, utklädd till jultomte och dela ut julklappar. Alla tyckte det lät bra.

  Men det fanns ett problem – sovplatser.

  – Jag ringde till Virve och frågade om det var okej att jag övernattade hos henne på julafton.
  Hon tyckte inte att det var något konstigt.

  Gammalt groll är nu som bortblåst!

  Något hände den natten

  Junis ögon tindrade när tomtefar klev in och frågade om det fanns några snälla barn. Hon anade inte vem som dolde sig bakom det vita skägget.

  Alla tyckte att Jan-Olovs överraskning hade varit lyckad och gjort julaftonen till en minnesvärd kväll.

  Så blev det dags att bryta upp. Jan-Olov och Vivre gick hemåt medan stjärnorna gnistrade på himlavalvet.
  Och något hände denna vackra julaftonsnatt.

  – Vi satte oss ned och började prata, timmarna bara rann i väg. Plötsligt kunde vi prata om det som vi inte lyckats reda ut drygt 20 år tidigare. Vi fick en helt annan förståelse för varandra och det vi upplevt.

  Den kärlek som en gång falnat, fick ny glöd när julafton övergick i juldagens morgon. Gamla känslor började flamma upp. De började träffas allt oftare.

  – Så gott som varje helg åkte jag från Falun till Norrköping för att hälsa på Virve. Till slut bestämde vi oss för att göra ett nytt försök att leva tillsammans, säger Jan-Olov.

  Hösten 2017 flyttade de ihop i en ny och gemensam lägenhet inne i centrala Norrköping.

  För barnen blev det en total överraskning.

  – Jag minns att Henrik sa: "Det var som fan" och det sammanfattar nog ganska väl den förvåning de upplevde, skrattar Jan-Olov.

  Dessutom har de bestämt att de ska gifta sig igen.

  – Den gamla bitterheten som fanns efter skilsmässan är bortspolad. Vi kan sitta tillsammans i timmar och bara vara tysta, det känns så rogivande. Vi har också upptäckt att vår gemensamma humor finns kvar efter alla dessa år. Det känns bra att så här på ålderns höst ha hittat tryggheten i livet, säger Virve.

  Och så har det här med julfirande fått en ny dimension.

  – Ja, jag får vara tomte fler gånger. Hö, hö, skojar Jan-Olov.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!