Kerstin Svensson

Ålder: 67 år.

Yrke: Konstnär och illustratör.

Familj: Maken Alf, 69 år, och sonen Tommy, 35 år.

Bor: Lägenhet i Karlskrona.

Blekingekonstnären Kerstin Svensson är på väg att erövra världen med sina karakteristiska jultomtar. De finns numera överallt. Går man in i en butik i december möter man dem på allt från julkort till papptallrikar.

– Jag har alltid tyckt om att måla tomtar och miljöerna hämtar jag ofta från trakterna här i norra Blekinge där jag har vuxit upp, berättar hon när Hemmets Journal kommer på besök till hennes skaparlya.

Hemma hos Kerstin och hennes make Alf, 69 år, är det på sätt och vis jul året runt. 365 dagar om året, sommar som vinter vår och höst, upptas hennes tankar av jultomtar, vit snö och vintriga landskap.
Sedan 2007 gör hon nämligen julmotiv för förlaget Eliasson – samma förlag som en gång i tiden anlitade konstnären Jenny Nyström för att måla tomtar och jullandskap.

– Det är jättekul. Jenny Nyström har alltid varit en av mina förebilder, säger Kerstin.

Jobbar när andan faller på
För Kerstin innebär det några timmars arbete per dag framför staffliet eller vid datorn. Ett arbete som hon på intet sätt tycker är betungande.

– Jag tycker bara det är roligt och hoppas kunna hålla på flera år till. Det är så fritt. Jag arbetar när jag får inspiration och när andan faller på, säger hon.

Det är stor skillnad jämfört med hennes tidigare arbete på Karlskronaföretaget Ermi som tillverkade elmätare.

– Jag gick bara 8-årig folkskola och det fanns inte så många andra alternativ för mig än att börja arbeta inom industrin, berättar hon.

Det monotona arbetet vid maskiner på fabriken ledde till att hon fick förslitningsskador och värk. Hon var sjukskriven långa perioder och till slut gick det inte längre.

– Jag blev förtidspensionerad på deltid 1993 och då fick jag tid över till mina stora intressen konst, design och hantverk, berättar hon.

Kerstin började med att måla motiv på träföremål som smörknivar, träslevar och skärbrädor som hon sedan sålde på olika marknader i trakten.

– Jag har sedan jag var liten alltid tryckt om att teckna och måla. Det var en gammal dröm för mig att få arbeta med det.

Redan då hade hon börjat måla sina karakteristiska tomtar, men motiven på träföremålen var företrädesvis blommor och blad.

– Det gick bra och mina målningar på trä var populära. Men det slet på mina händer eftersom jag var tvungen att slipa föremålen innan jag kunde måla dem.

 

Nu erövrar Kerstin världen med sina tomtar!

Fick kalla handen
2006 gick det inte längre och hon tog kontakt med arbetsförmedlingen för att få hjälp att komma ut på arbetsmarknaden. Hon ville bland annat gå en kurs för att lära sig hur man arbetar med datorer, men där blev det stopp.

– Jag fick en handläggare på arbetsförmedlingen som var helt fel för mig. Han trodde jag var för gammal för att lära mig nya saker.

Utsikterna för Kerstin att få ett halvtidsjobb var mycket små.

– Det är inte lätt när man inte har någon utbildning, säger hon med en suck.

Det var då hon tog kontakt med Eliassons förlag i Sågmyra och presenterade sina tomtemotiv. De blev intresserade och bjöd upp Kerstin till Dalarna.

– Jag hade med mig en rejäl hög med målningar och på förlaget blev de förtjusta.

Efter genombrottet med jultomtarna åt Eliassons har Kerstin även fått beställningar på mönster åt Ekelunds linneväveri och hon gör broderimönster åt garntillverkaren Järbo garn som säljs via Ateljé Margaretha.

– Broderimönstren tar jag först fram på datorn och via ett USB-minne överför jag dem sedan till symaskinerna. Det är min son Tommy som lärt mig det tekniska – det som arbetsförmedlingen redan 2006 trodde jag var för gammal för att lära mig.

Kerstin tar fram en julbonad som hon själv broderade för några år sedan.

– Den här är på minst 20 000 stygn. Jag broderade själv mycket tidigare, men det har jag haft svårt för sedan jag bröt armen för några år sedan och därför tecknar och målar jag mest i dag när jag inte arbetar med datorn.

Det kan ta allt mellan ett par timmar upp till 20 timmar att designa ett korsstygnsmönster på datorn, allt beroende på hur avancerat det är.

Fattigt barndomshem
Kerstin vet inte var hennes stora förkärlek för jultomtar kommer från. Det är inget som hon har med sig från barndomen.

– Vi hade ingen jultomte hemma när jag var liten och inte särskilt mycket julprydnader heller. Det var ganska fattigt. Det var först när jag blev lite äldre som intresset väcktes.

Hennes egen karakteristiska knubbiga tomte utvecklade hon tidigt och den har förekommit på allt som hon har målat.

– Jag är helt självlärd. Den enda kurs jag har gått var att lära mig att måla på porslin, berättar hon.
Genom åren har hon gjort minst 600–700 olika tomtemotiv (hon vet inte själv exakt hur många) och miljöerna hon placerar sina tomtar i hämtar hon från trakterna kring norra Blekinge och Småland.

– Jag och Alf var på en utflykt nyligen och då kom vi till en gammal backstuga i Gullabo vid Torsås. Den har jag med i ett par olika motiv med tomtarna, säger Kerstin och fortsätter.

Får inte vara arga
– En annan sak med mina tomtar är att jag vill att de ska se glada och snälla ut. De kan vara förvånade och ha häpna ansiktsuttryck, men absolut inte vara sura eller arga.

Kerstin är på ett sätt glad för att hon fick värk och inte kunde arbeta kvar inom industrin. Det gav henne möjlighet att utveckla de konstnärliga talangerna.

– Man kan tycka att det är synd att jag inte upptäckte den möjligheten tidigare, men samtidigt är jag glad att jag överhuvudtaget fått vara med om det här, säger hon.

Nu erövrar Kerstin världen med sina tomtar!