Inredningsarkitekten Lars Liedegren rör sig lite mödosamt och vardagliga saker som att skriva samtidigt som han pratar i telefon tar lite längre tid än före den ödesdigra kräftskivan för några månader sedan.
Lars Liedegren
Ålder: 79 år.
Yrke: Inredningsarkitekt.
Familj: Hustrun Git Anderzén Liedegren, 66 och dottern Sara, 24.
Bor: I Stockholm och på Mallorca.
Lars har nämligen bara en fungerande arm. Hans vänstra arm är amputerad cirka en decimeter nedanför axeln.
– Det värsta är fantomsmärtorna. Det känns som om krokodilens käftar fortfarande sitter fast i min axel och jag har fruktansvärt ont i armen som inte finns där längre, berättar han.
Det var under den årliga kräftskivan med herrklubben Travellers club inne på Skansen-akvariet den 20 augusti som en krokodil gick till attack. Där har tidigare hållits flera kräftskivor och fester utan några incidenter.
Enligt traditionen varvades god mat med sång och tal och det var när Lars Liedegren skulle hålla sitt tal som olyckan skedde.
– Eftersom jag är kort i rocken klev jag upp på en avsats vid krokodilterrariet för att alla skulle se och höra mig. När jag kommit upp svängde jag runt 180 grader för att vända mig mot borden. När jag gjorde det kom min vänsterarm för nära terrariet.

Illustration: Lars Liedegren
Intensiv smårta
Plötsligt small det som ett kanonskott när en av krokodilerna hoppade upp och tryckte ner den inre plexiglasskivan och innan Lars eller någon annan förstått vad som hände högg den sig fast med käftarna runt hans arm. Samtidigt slet och ryckte krokodilen av alla sina krafter för att dra ner Lars i terrariet.
– Jag trodde först att det var en filminspelning eller någon form av practical joke. Jag hade svårt att förstå att det som hände verkligen hände.
Men så kom den intensiva smärtan. Krokodilen svängde fram och tillbaka med sitt huvud för att få Lars ur balans och trasade samtidigt sönder hans arm med sina tänder.
– Jag tittade krokodilen rakt in i ögonen. Jag hörde mig själv skrika, berättar han.
De övriga deltagarna, bland dem Skansen-Akvariets chef Jonas Wahlström, rusade upp och försökte hindra att krokodilen drog med sig Lars ner i terrariet där ytterligare en krokodil låg och väntade.
– En anställd på Skansen lyckades till slut få krokodilen att släppa taget om min arm genom att slå mot ögonen på den med en kvast, berättar Lars.
Kungens läkare
Under hela dramat var Lars vid medvetande. Han minns att de andra medlemmarna i herrklubben drog ner honom på golvet och pratade lugnande med honom. Kungens läkare Peter Möller, som också var med på kräftskivan, stoppade blödningen.
– Han sa hela tiden “Lasse du får inte somna, du får inte somna” och bad mig gång på gång att säga mitt namn. Det var först när ambulansen kom och jag fick smärtstillande som jag kunde domna bort.
Armen gick inte att rädda trots upprepade operationer och nu i höst har Lars varit på åtskilliga läkarbesök, dels för att man ska se hur såret läker, dels för att han ska prova ut en protes. Han är nämligen fast besluten att fortsätta arbeta.
– Jag tänker inte tycka synd om mig själv. Jag kan fortfarande måla och illustrera med min högra arm.
Som inredningsarkitekt har han ritat restaurang- och hotellinredningar i hela sitt liv.
– Men så blir jag världsberömd för att ha blivit biten av en krokodil. Det är lite ironiskt, säger han.