• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Kandidat nr 5: Hans Bengtsson i Ryd!

  För Hans Bengtsson är järnaffären en livsstil. Han står alltid redo att hjälpa till med trasslande verktyg, läckande slangar och underfundiga presenttips. Men när den händige handlaren erbjöd sig att montera en spis åt en kund visste han inte att tillvaron skulle ta en helt ny vändning.

  Kandidat nr 5: Hans Bengtsson i Ryd!

  När Hans Bengtsson var en liten småländsk gosse i kortbyxor lär han ha sagt:

  – Det är så tråkigt att pyssla med något man inte kan. När jag blir stor ska jag bara göra saker jag är bra på.

  Så blev det också.

  Bakom disken i Bengtssons Järnhandel i Ryd finns inte bara spik och skruv, utan också hundkoppel, pingisrack, vattenkokare, fiskeredskap… Varenda centimeter är täckt med varor.

  – Jag har nog det mesta och med åren har jag blivit något av en allvetare, konstaterar Hans Bengtsson där han står invid kassaapparaten som farfar köpte in vid förra seklets början.

  Hans Bengtsson har en trogen kundkrets, både från byn och utsocknes, och känner sig inte särskilt hotad av den växande näthandeln.

  – Jag tror att folk vill ha personlig service. De vill kunna köpa skruv styckvis och få hjälp att välja varor. Jag har säkert femtio olika sorters ficklampor.

  Ibland kan det ta lite tid att hämta och förklara, ta betalt och prata lite till. Då får kunderna slå sig ner på en pinnstol vid disken eller på bänken utanför. De kunder som kommer in denna tisdagsförmiddag har inget emot att vänta, utan passar på att småprata.

  – Det är otroligt att han vet var han har allt. Han tvekar inte en sekund, säger en av dem när Hans just kilat iväg till de bakre regionerna för att hämta rostfri trallskruv.

  Affärsytan må vara begränsad, men lagerlokalerna är desto större. Vi får en rundtur i rum efter rum, fullproppade med allehanda saker. Över 40 000 artiklar finns i lager – alla organiserade i en ordning som bara Hans själv har kontroll över.

  – Min mor sa att jag var pedant av den värsta sorten, nämligen en slarvig pedant.
  Saker kan komma på modet igen, resonerar järnhandlaren, och därför har han behållit de gamla hjulaxlarna till fjädervagnar och spikskorna från femtiotalet.

  Hans Bengtsson är fjärde generationens handlare i Ryd. Det var farfars far Bengt Johansson som drog igång rörelsen 1876 för att sälja kolpulver, bark och lingon. Därefter blev det spannmål och jordbruksredskap. När Hans far tog över blev det en mer renodlad järnhandel.

  Själv är han uppvuxen i huset, vägg i vägg med butiken. Efter studenten från ekonomisk linje och militärtjänstgöring, ställde han sig bakom disken tillsammans med sin far.

  – Vid det laget hade mina tre äldre syskon lämnat byn och var inte intresserade att ta över. Själv var jag nyfiken och ville lära mig. Så på sätt och vis var det väl utstakat, även om jag inte visste det då.

  Under alla år har han bott kvar i föräldrahemmet och tillbringat en stor del av sin vakna tid i butiken.

  – Affären är en livsstil och om den ska gå bra måste man lägga enormt mycket tid på den. Men visst har jag funderat över om jag inte missat andra saker. Man har ju inte hunnit med något större socialt liv.

  Men förra vintern tog tillvaron en ny vändning. Det började med att en av de trogna kunderna bad den händige järnhandlaren om hjälp att installera hennes nya spis. Tycke uppstod och numera har Hans flyttat över gatan, blivit sambo och fått två bonusbarn på köpet.

  – Det ger förstås en lite annan dimension på livet, säger han med ett nöjt leende.

  Sedan kärleken kom in i vardagen har han börjat dra ner på öppettiderna. Numera lämnar han butiken en timme tidigare på kvällen och tar helt ledigt på lördagar.

  Förra året fick han anledning att hålla ytterligare stängt. Han drabbades av kärlkramp och trodde att han skulle till sjukhuset på kontroll.

  – Jag satte en skylt på dörren att jag skulle öppna klockan 14 den dagen. Men läkaren var av annan åsikt, och jag lades istället in för en omfattande bypassoperation.

  Butiken höll stängt hela våren och under några månader fick Hans Bengtsson för första gången lära sig att leva med armarna i kors.

  – Det var inte lätt. Visst var det skönt att ta det lite lugnt, men också frustrerande att inte hinna med allt man tänkt göra.

  Numera är han tillbaka bakom disken, några kilo lättare och med ny energi i kroppen. Nyfikenheten är alltjämt hans drivkraft: att ta reda på hur saker hänger ihop och förklara för de kunder som behöver hjälp.

  – Och om man, som jag, varit på samma plats i så många år vore man väl rätt dum om man inte hunnit lära sig något.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!