Formklippning ägnade man sig åt redan i det gamla Egypten och i det antika Grekland, och renässansens formstarka trädgårdar finns fortfarande till beskådan i Europa. Det finns flera sätt att använda formklippta växter både som blickfång och avgränsningar, men framförallt bidrar de till att skapa en struktur och ett lugn i trädgården. I vårt klimat där växtligheten går in i vintervila hjälper formklippta växter till att understryka former, både med vintergrönska och när snön lägger sig ovanpå.
Under sommaren ger formklippta häckar stadga åt trädgården genom att deras lugna grönska blir en kontrast och fond till blommor och starka färger. En vältrimmad barrväxthäck blir en fantastisk fond för en yvig perennrabatt, samtidigt som den kan ersätta både murar och plank som inramning och insynsskydd.
Man kan också använda formklippning för att dra ögat till en enstaka växt. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser för vad man formar sina växter till, men enklast är att klippa klot, kuber, pyramider och pelare. Formerna går att skapa redan när växten är liten och sedan får de växa och hållas efter över åren.
Den vanligaste busken för formklippning har traditionellt varit buxbom, men det finns många andra växter som lämpar sig – tuja, idegran, myrten, liguster och järnek för att nämna några.
Lilleba Larsson förälskade sig i en bild på en strikt formklippt fransk trädgård och har under de senaste 15 åren fyllt sin trädgård i Skåne med geometriska former. Alla klot, ägg och pelare klipper hon med handredskap för att ha kontroll och varsamt få till formen.
– Det krävs en hel del övning för att få in tekniken, säger Lilleba, men det är bara att börja med enkla former och utvecklas efterhand. Buxbom är en bra start och förlåtande om man går för hårt åt med saxen.
Lilleba börjar alltid med att titta på växtens naturliga form för att hitta inspiration. Sedan klipper hon lite i taget, tar ett par steg bort och tittar på helheten och viktigast av allt har inte för bråttom. Det går alltid att klippa lite till, men har man tagit för mycket går det inte att reparera på en gång.
Vanligaste växterna att formklippa
* Välj växter som tål frekvent klippning, har ett tätt växtsätt och helst inte växer alltför snabbt. Annars får man klippa väldigt ofta för att hålla formen på växten.
* Buxbom och idegran som tillhör de mest använda alternativen, är dessutom vintergröna och ger trädgården struktur året om. Även liguster är ett förlåtande alternativ eftersom den grönskar igen på avklippta grenar. Missar i klippningen reparerar sig över tid. Buxbomen klarar zon 3 och vissa sorter av idegran upp till zon 5.
* Andra växter som med fördel kan formklippas är olika sorter av tuja och gran som är bäst för större och enklare former som pelare och pyramider. Här måste man vara lite säkrare i sitt formklippande eftersom det inte växer ut några nya skott på en avklippt gren eller stam. Det är viktigt att tänka på om du t ex vill dra upp en tujahäck. Under de första åren måste låta topparna förbli yviga om önskad höjd inte är nådd.
* Bor man längre norrut än zon 5 är hagtorn, måbär och vissa tujor möjliga alternativ för formklippning.
Det finns många andra växter som lämpar sig för formklippning, allt från krukväxter till buskar och träd. Järnek och lagerhägg ser man ofta formklippa i England, och i svenska trädgårdar anlagda på 70-talet lämpar sig mångfalden av barrväxter utmärkt för formklippning. Ta fram stora saxen och ge dem en chans att visa vad de kan göra för trädgårdens formspråk.
Verktyg och teknik
* För lite mindre buskar som ska formklippas till klot eller pyramider fungerar en manuell häcksax allra bäst. Man klipper hela ytor åt gången, men behåller ändå kontrollen och hinner med att titta på formen från olika vinklar.
* Till större släta ytor som häckar får man ta till den elektriska häcksaxen, men gärna spänna upp lod – och vågräta rep att förhålla sig till. Riktigt proffsiga trädgårdsmästare använder lod och mäter sig dessutom fram med vattenpass efterhand. En sekatör behövs ofta för att jämna till de sista detaljerna.
* Det finns många knep att ta till för att klippa jämt över sina former. Om man valt en rundad form kan man börja med att klippa ett spår runtom. Gör sedan likadant i 90 graders vinkel, så att busken får ett kors uppepå. Med ledning av det klipper du sedan mellanpartierna. Det finns också hjälpställningar att köpa, eller så kan man göra formen i hönsnät och trä utanpå sin buske.
* Om man vill klippa ut detaljerade former gäller det att jobba med en växt med tät förgrening som till exempel buxbom, idegran eller vintergrön liguster.
* Har du en yvig buske som ska formas kan det vara smart att använda grön tråd för att kunna leda och böja grenar och snöra ihop där det behövs.
* Glöm inte att även många klängväxter kan formklippas genom att hålla efter dem kontinuerligt. Markväxande murgröna kan tuktas hur hårt som helst och bli fina avgränsare och formgivare i trädgårdsrummen.