7 klassiska viktfällor

Dolda kalorier, enformig kost eller måltider som hoppas över. Trots att din motivation är på topp finns det några klassiska fällor som du riskerar att hamna i på vägen mot en slankare kropp.

1. Du äter för ensidigt

Yoghurt med bär till frukost, sallad till lunch och kyckling med kokt broccoli till kvällsmat. Det är lätt hänt att vilja hålla fast vid samma sunda och trygga favoriter när du strävar efter att tappa några kilon. Men prova att variera din hälsosamma kost redan från början så du inte tröttnar och går tillbaka till gamla vanor av ren och skär leda.

 

2. Du blandar för många dieter

Paleo, 5:2, juicedetox och LCHF. Det finns många bra dieter med välfungerande principer. Men se upp så du inte blandar ihop dem för mycket i ett försök att skapa en mix av allt det bästa. Har du otur kan det sluta med en betydligt mer kalorihaltig kur än den du hade tänkt dig från början. Håll dig till en princip och håll dig helt borta från de andra.

 

3. Du får för många dolda kalorier

Grundstenen i alla bantningskurer är att äta färre kalorier än du gör av med – det är bara inte alltid så lätt som det låter. Kalorier har nämligen en förmåga att ligga och gömma sig även i nyttiga matvaror. Feta oliver och avokado är till exempel väldigt kaloririkt, precis som nötter och torkad frukt. Dressing, krutonger och bacon kan mer än fördubbla kaloriinnehållet i en sallad.

4. Du hoppar över måltider

Om du tänker att du kan spara in kalorier genom att hoppa över en måltid bör du genast tänka om. Då finns det nämligen risk för två saker: antingen äter du alldeles för mycket till ditt nästa mål eller också kommer du att småäta alldeles för mycket under dagen. Båda dessa saker ger dig i slutändan fler kalorier än om du från början åt en välplanerad måltid.

 

5. Du är för sträng

Inget fett, inga kolhydrater och inget sött. Nu ska det verkligen hända något, tänker du och sätter upp flera hårda regler för dig själv. Risken är dock stor att du gör dig själv en björntjänst genom att vara så strikt. Du klarar det säkert en vecka, men genom att ge dig själv lite rimliga förutsättningar ökar du sannolikheten att du håller dieten på längre sikt. Precis samma principer gäller för träning.

6. Du tar ett snedsteg

Åh nej, nu tog du en bit kaka under födelsedagsfirandet i alla fall! Nu kan du lika gärna ge upp! Nej, så ska du inte tänka. Hela din diet är inte ödelagd på grund av ett enda snedsteg. Försök i stället analysera vad det var som fick dig att trilla dit och använd dina lärdomar till att förebygga att det händer igen.

7. Du vill för mycket med en gång

Vanor är svåra att ändra på och processen kräver både tid, energi och en stor portion envishet. Se därför över din kalender i samband med att du påbörjar en ny diet. Kanske är det ingen bra idé att det sammanfaller med byte av jobb, ett eventuellt rökstopp och kanske även en ambition att börja jogga regelbundet. En stor förändring i taget är oftast det bästa.

Scroll to Top