Bildextra: Så lyckas du med dahlior!

Dahlior är fantastiska! Jag älskar blomningen som bara fortsätter och fortsätter. Under sensommaren och långt in på hösten bjuder de på en härlig färgprakt i rabatter och krukor. Och blommorna brukar vara så många att de räcker till massor av generösa buketter och fina arrangemang.

Så sköter du dahliorna

Dahlior trivs bra i vanlig trädgårdsjord och eftersom de ska producera stora mängder blommor behövs näring. På våren innan dahliorna planteras ut ska jorden gödslas med exempelvis välbrunnen stallgödsel. Men gräv ner gödseln i tid och blanda upp med den vanliga jorden så att den hinner brinna, annars är det risk att de känsliga rötterna skadas.

Knölarna planteras grunt, ca 5 cm ner i jorden.

En planta blir stor, så knölavståndet bör vara ca 50 cm. Plantera knölarna utomhus i april–juni eller när frostrisken är över och vattna regelbundet. En månad efter planteringen kan det vara dags att ge näring igen, antingen med ett lager kogödsel kring plantorna eller med vanlig trädgårdsgödsel.

Klipp av vissna blommor så länge som möjligt så kommer din planta producera nya blommor ända till frosten kommer. I slutet av säsongen slutar man ge gödning så att näringen i plantan går ner till knölen.

Bildextra: Så lyckas du med dahlior!
Stora blommor möter små, gult möter orange, vitt och lila och mixen blir underbar.

Vinterförvara knölarna

När den första frosten kommer är det dags att ta in dahliaknölarna för vintern. Klipp av stjälkarna så att ca 10 cm blir kvar och gräv försiktigt upp dem med en grep. Skaka försiktigt av jorden och lägg och lägg knölarna i en låda med lite spån eller torvströ i botten. Förvara dem sedan torrt och svalt.

TIPS!
Glöm inte att märka knölarna med sortnamn innan du lägger dem i lådor för vinterförvaring.

Bildextra: Så lyckas du med dahlior!
Vackra dahlior uppskattas av både liten och stor. Foto: Shutterstock
Bildextra: Så lyckas du med dahlior!
Honka, så heter den stjärnformade dahlian som sticker ut i mängden.

Förodling av knölar

På vårkanten är det spännande att se hur knölarna klarat vinterförvaringen. Även om de ser väldigt skrumpna ut kan det finnas liv kvar men känns knölarna våta och svampiga är nog hoppet ute. Man kan enkelt undersöka om torra knölar lever genom att förodla dem i en transparent plastpåse. Lägg en näve jord i botten på påsen, lägg ner knölen och täck den med en näve jord till. Vattna inte nu eftersom knölen ännu inte bildat några sugrötter. Inom en vecka bör man kunna se om vita sugrötter bildats och nu kan man börja vattna försiktigt. Kommer det inga rötter är det tyvärr bara att kassera knölen.

Vill du att blomningen ska komma igång tidigt kan du förodla knölarna inomhus. Plantera knölarna i krukor eller förgro dem i plastpåsar och placera svalt men frostfritt. Skulle plantan dra iväg och bli gänglig kan man toppa den. Nu kan plantorna växa till sig tills frostnätterna är förbi.

Bildextra: Så lyckas du med dahlior!
Plocka fram dina udda vaser från gömmorna och gör ett vackert arrangemang av olika sorter. Blanda gärna in fläderbär, gröna nypon eller annat som finns i trädgården eller naturen just nu.

Hållbara i vas

Dahliorna är en mycket fin snittblomma och håller sig bra i vas. Vill du att de ska stå extra länge, gör nya snittytor med en vass kniv varannan dag och byt vatten.

Bildextra: Så lyckas du med dahlior!
I sockerskålen på fot samsas ett par dahlior med ett fikon och hortensia.

Många sorter

Dahlian har idag över 55 000 olika sortnamn registrerade och har en enorm variation gällande både färg, form och kombinationer så det gäller att välja favoriter med omsorg.

Bildextra: Så lyckas du med dahlior!
Det finns dahlior i massor av former och färger!
Bildextra: Så lyckas du med dahlior!
Till vänster: Dekorativdahlior kan bli enormt stora. Här i gult och orange vid namnet Hamari Gold. Nummer 2: Den svagt gula Canary Fubuki passar fint med det flesta andra dahlior på grund av sin milda framtoning. Nummer 3: Den orangea pompondahlian Bantling har en liten blomma som är söt att kombinera med större sorter. Längst till höger: Teesbrook Audret tillhör gruppen halskråsdahlior och har söta ljusrosa och vita blad med gul mitt.

Gör en krans!

Med en ring av oasis går det fort att göra en härlig krans till bordet. Lägg stickmassan i blöt och när den dragit åt sig vatten är det bara att göra sneda snittytor på stjälkarna och sticka ner. Täck mellanrummen med vad du har i trädgården. Här har vi använt lite kärleksört, hortensia, och någon kvist med överblommad klematis. 

Bildextra: Så lyckas du med dahlior!
Bara fantasin sätter gränserna för vilka kransar du kan göra!
Scroll to Top