• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

  • Magnus seglar jorden runt non-stop!

    Han höll på att drunkna i Medelhavet när hans segelbåt slog runt och han har tvingats segla flera dygn med bruten hand. Men nu har ensamseglaren Magnus Reslow gett sig ut på sitt livs segeltur.

    Magnus seglar jorden runt non-stop!

    Den 16 juni lämnade Magnus Reslow svenska farvatten för lång tid framåt. När han beräknas återvända om 300 dygn ska ha vara den första svensk som seglat jorden runt utan några stopp på vägen.

    – Jag har med mig 300 liter vatten och en regnsamlare som jag själv konstruerat. Dessutom har jag müsli, havregryn, linser och frön som jag kan grodda själv och därigenom få i mig de vitaminer jag behöver, berättar han.

    Hemmets Journal fick en pratstund på Magnus båt strax innan han gav sig iväg på det stora äventyret.
    – Det här är min rätta miljö, säger han. Jag har bott på en båt de senaste 30 åren.

    Ensamseglaren Magnus är en riktig äventyrare. Tidigare seglade han bland annat 20 år i Medelhavet och livnärde sig som segelmakare.

    Mitt under en storm 2007 fick han ett astmaanfall och tappade medvetandet. Hans båt slog runt och han var ytterst nära att drunkna men räddades i sista stund av italienska kustbevakningen.

    Men det fick inte honom att avstå från ensamseglingar. Tvärtom. För några år sedan var han med om ett riktigt äventyr där han var försvunnen i 85 dygn.

    Det började i Kristiansand i Norge där Magnus då befann sig.

    – Där hittade jag en tusenlapp på gatan. För den köpte jag en gps och bestämde mig för att segla till Gibraltar.

    Ute på Atlanten hamnade han i riktigt dåligt väder och hans båt välte ner på sidan med masten i vattnet ett par gånger men rätade sedan som väl var upp sig igen.


    Magnus Reslow är världsmästare i budgetsegling. Foto: Elin Wrethov

    Men vid en "knock-down", som det heter på seglarspråk, bröt Magnus högerhanden. Med bruten hand och utan kommunikationsutrustning seglade han vidare och hamnade till slut på Las Palmas på Kanarieöarna.

    – Jag spjälade handen så gott jag kunde själv men det var inte så bra. Jag har fortfarande ont i den.
    Rekordförsöket på jordenruntsegling non-stop är enligt Magnus ett riktigt lågbudgetprojekt.
    – Den svensk som senast försökte hade en budget på tre miljoner kronor. När jag började planera för det här hade jag tre kronor på fickan. Resten har jag tiggt ihop från privatpersoner. Jag har inga företag som sponsrar mig.

    Hans båt, en drygt åtta meter lång Albin Vega, fick han gratis som skrotbåt. Andra har ställt upp med gps-utrustning och annat som krävs för långfärden.

    – Jag beräknar att allt kommer att kosta runt 100 000 kronor och det är verkligen en låg budget för ett sådant här projekt.

    Han saknar radio och enda sättet att slå larm om han skulle hamna i en nödsituation är sms.

    – Ute på havet är man helt utlämnad åt sig själv men det skrämmer inte mig, säger Magnus.
    Under världsomseglingen riskerar han att stöta på pirater, isberg och valar.

    – Jag har simmat med både valar och späckhuggare. De är inte farliga. Den största faran för en ensamseglare är alla halvflytande containrar som slitit sig från fartyg.

  • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!