10 tips för härlig sommarläsning

Nu är det högsäsong för pocketboken! Lätt att packa ner i badväskan och smidig att läsa på stranden och i hängmattan. Hemmets Journal har valt ut tio favoriter bland sommarens pocketnyheter – och lottar vi ut fem exemplar av varje bok. Njut av en härlig boksommar!

Vår tids Jack

Just nu är jag här av Isabelle Ståhl (Natur & kultur)
Isabelle Ståhls debutroman har kallats både “vår tids Jack” och “kultklassiker”, och har dessutom nominerats till Augustpriset. Den handlar om Elise som läser på universitetet, dejtar på Tinder, och trånar efter kursaren Victor. En samtida Stockholmsskildring, kort och gott. Räkna med Trumpreferenser och folk som bara glor in i sina mobiltelefoner.

10 tips för härlig sommarläsning

Klassisk bladvändare

Liv eller död av Michael Robotham (Lind & co)
Varför rymmer en man som avtjänat ett långt fängelsestraff dagen innan han ska släppas? Deckare som fått topprecensioner, framför allt utomlands. Såväl författaren Stephen King som brittiska affärstidningen Financial times hyllar. En klassisk bladvändare.

10 tips för härlig sommarläsning

Passion och äventyr

Eldar och is av Birgitta Stenberg (Norstedts)
Den avslutande delen av Birgitta Stenbergs uppmärksammade självbiografiska romansvit kan absolut läsas som en fristående bok. Den vuxna Birgitta Stenberg får ett brev som ifrågasätter viktiga delar av hennes släkthistoria. Hon påbörjar en resa bakåt i tiden, och skriver om Alma, Ingeborg och Birgitta – tre generationer kvinnor som delar blod men också samma längtan efter passion och äventyr.

10 tips för härlig sommarläsning

Skräck i vardagen

Hemmet av Mats Strandberg (Norstedts)
Vem lyssnar på en demenssjuk? Skräckromanen Hemmet handlar om Joel som har lyckats fixa en plats åt sin mamma på demensboendet Tallskuggan. Han tror att den jobbiga tiden nu ska vara över men i själva verket har den inte ens börjat. Mats Strandberg fick sitt genombrott hos både kritiker och läsare med trilogin Cirkeln, Eld och Nyckeln. Också Hemmet har fått fina recensioner. Han har en fenomenal förmåga att lyfta fram vanlig svensk vardag – Finlandsbåtar, småstäder och äldreboenden – och fylla den med klassisk skräck.

10 tips för härlig sommarläsning

Fascinerande livsöde

Hilma – en roman om gåtan Hilma af Klint av Anna Laestadius Larsson (Piratförlaget)
Konstnären Hilma af Klint har blivit berömd först på senare år – mer än femtio år efter sin död. Hennes gigantiska, mystiska målningar väcker numera intresse över hela världen. I Moderna Museets retrospektiva utställning presenterades Hilma af Klint som en av de största svenska målarna. Anna Laestadius Larsson försöker svara på frågan vem Hilma af Klint egentligen var. En fin introduktion till ett fascinerande livsöde.

10 tips för härlig sommarläsning

Tillbaka till 80-talet

Livet går så fort. Och så långsamt av Martina Haag (Piratförlaget)
Mer än 30 år har gått men Martina Haag kan fortfarande ta ett klassfoto från högstadiet och ranka klasskompisarna efter hur coola de var. I sin nya roman återvänder Martina Haag till 1980-talet. Skolgårdar, rökrutor, klasskillnader, träiga syokonsulter och fyllor. Och inte minst: Tonåringars skoningslösa syn på varandra.

10 tips för härlig sommarläsning

Att vara ung idag

Samtal med vänner av Sally Rooney (Månpocket)
Omtalad debut om unga kvinnors vänskap och hur det är att vara ung kvinna idag. Handlar om Frances, 21-årig student och författare på uppgång. Frances inleder en affär med löjligt snygga skådespelaren Nick, samtidigt som paret både umgås med Nicks fru och med Frances bästa vän. Boken kretsar kring makt, begär, kärlek, skönhet, klass och kön. Sally Rooney skriver lätt och flyhänt och hennes debutroman har nästan älskats sönder.

10 tips för härlig sommarläsning

Kort – men fantastisk

Mitt namn är Lucy Barton av Elizabeth Strout (Månpocket)
Osentimental skildring av komplicerad mor-dotter-kärlek. Lucy Barton återhämtar sig från en operation när hennes mamma kommer på besök. De två kvinnorna har knappt setts sedan Lucy lämnade barndomens fattiga landskap för att söka lyckan i New York. Nu ska de försöka närma sig varandra igen. En kort, 167 sidor, men alldeles fantastisk roman. Har legat etta på New York Times bästsäljarlista.

10 tips för härlig sommarläsning

Vagabondliv med förhinder

Allas älskare, ingens älskling av Per Hagman (Bonnier pocket)
Per Hagman har varken ett riktigt jobb eller en bostad. Han lever bohemiskt vagabondliv på olika platser i Europa och Nordafrika. Rör sig mellan kvarterskrogen i Nice, lugnet på västgötaslätten, ett ödsligt Tunis och ett Marstrand under högsäsong. Men plötsligt får han reda på att han ska bli pappa. Läsvärd självbiografi av en av 1990-talets mest populära svenska författare.

10 tips för härlig sommarläsning

Summering av livet

Det var vi av Golnaz Hashemzadeh Bonde (Månpocket)
Nahid får veta att hon har max ett halvår kvar att leva. På ett sjukhus i Stockholm, full av både tumörer och vrede, summerar hon sitt liv. Sin historia, sin familj, flykten till Sverige. Golnaz Hashemzadeh Bonde, själv andra generationens invandrare, skriver effektivt i korta meningar och romanen har hyllats av kritikerna.

10 tips för härlig sommarläsning

Här kan du tävla om att vinna någon av böckerna, vi lottar ut fem exemplar av varje.

Scroll to Top