Följ med kungaparet till Japan

Roger Lundgren som rapporterar om kungafamiljen för Hemmets Journal fick följa med kungen och drottningen på deras finvisit i Japan. Här delar han med sig av intrycken.

Att resa med kungen och drottningen är skoj och spännande. För en tid sedan hade jag förmånen att följa med i deras delegation till Japan för att uppmärksamma att det är 150 år sedan Sverige och Japan inledde diplomatiska relationer med varandra. Kungen själv initierade firandet av detta jubileum och reste med drottningen, sina medarbetare, två statsråd, en stor näringslivsdelegation samt oss i presskåren till Tokyo för att lyfta fram svenska intressen i Japan.

Att besöka Tokyo är en fantastisk upplevelse. Tokyo är med sina förorter världens största stad och det hektiska storstadstempot upplever man konstant under ett besök. Kungaparets program var i vanlig ordning fulltecknat.

Följ med kungaparet till Japan
Japans kronprinsessa Masako neg för drottning Silvia när de hälsade på varandra under statsbesöket i Japan. Med på bilden är också kung Carl XVI Gustaf och Japans kronprins Naruhito.

Höjdpunkten tyckte jag var att få besöka kejsaren och kejsarinnan i deras hem. Japanerna ser på sina kungligheter med stor respekt. Kejsarfamiljen bor på en egen ö mitt i Tokyo och japanerna har enbart tillträde till palatset två gånger per år, till exempel när kejsaren firar sin födelsedag.

Det var därför en ynnest att få besöka palatset tillsammans med de andra svenska journalisterna. Vi åkte buss på små vägar tills vi kom fram till kejsarparets residens. Fotograferna placerades på ena sidan entrén och vi skrivande journalister på den andra. När sedan kejsarparet kom ut för att välkomna det svenska kungaparet fick vi alla buga djupt framför det äldre paret som nästa år abdikerar till förmån för kronprinsparet.

Följ med kungaparet till Japan
Kungen och Silvia besökte det japanska kjesarparet Akihito och Michiko i Tokyo.

När kungen och drottningen anlände fick vi bevittna ett hjärtligt möte mellan de bägge statschefsparen och när jag sedan intervjuade kungen om hans relation med de japanska kungligheterna underströk både han och drottningen den nära vänskap som funnits i många år mellan de båda kungafamiljerna. 

Att resa på ett officiellt besök med kungaparet är alltid väldigt spännande men också väldigt jobbigt. Programmet har många punkter och kräver att man alltid är ytterst påläst. I nya numret av Kungliga Magasinet kan du läsa mer om min resa till Japan och min intervju med kungaparet.

Scroll to Top