Blev mammor tidigt – nu vill de hjälpa andra

Både Christina och hennes dotter Sanna var unga när de fick sitt första barn. Nu vill de vara ett stöd och hjälp på internet för andra unga föräldrar.

Okunskapen om vad det innebär att få barn i unga år är ofta stor. Det finns också mycket fördomar om unga föräldrar. Det vet Christina Kaakinen och hennes dotter Sanna.

Vi träffas hemma hos Christina. Hon jobbar som undersköterska och bor i en lägenhet i Åby utanför Norrköping med sin familj. Bara några hundra meter därifrån bor dottern Sanna tillsammans med sin dotter Alva.

– Det var mest av praktiska skäl som jag hamnade så nära mamma och pappa när jag flyttade hemifrån, berättar Sanna. Vi kan hjälpa varandra. Men min och mammas tajthet förstärktes också av att vi fick barn nästan samtidigt. Kalle och Alva är närapå som syskon.

Ja, mor och dotter är inte bara tajta. De är också väldigt lika varandra, både till utseendet och till sättet. Christina och Sanna älskar att prata och driva saker, samtidigt som de också är väldigt omtänksamma.

– Den enda skillnaden mellan oss är väl att jag är väldigt morgonpigg, medan Sanna är tvärtom, säger Christina och skrattar.

Blev gravid tidigt
När Christina blev gravid med sitt första barn Kari, var Christina 19 och Esa bara 16 år gammal.

– Våra föräldrar var inte så glada. Och Esas pappa tyckte vi skulle göra abort. Men vi hade bestämt oss, vi ville behålla barnet. Och i november 2017, firade vi 30 år tillsammans, berättar Christina.

Blev mammor tidigt – nu vill de hjälpa andra
Unga föräldrar. Christina och Esa tillsammans med sina två äldsta barn Kari och Sanna. (Foto: privat)

Christina flyttade till en liten etta i närheten av Esa som då gick i nian och bodde hemma hos sina föräldrar.

– Men han kom hem till mig och åt middag. Det blev tre mål mat om dagen för honom. Ett i skolan, ett hos föräldrarna och ett hos mig, säger Christina och skrattar.

Tiden som ung småbarnsmamma var inte alltid så lätt för Christina. Hon hoppade av gymnasiet och på dagarna satt hon för det mesta isolerad med en liten bebis.

– Det fanns heller ingen föräldragrupp för unga föräldrar på barnavårdscentralen. Jag fick hoppa in i en vuxengrupp. Det var jobbigt, jag kunde inte relatera till samma saker som de.

När det så var dags för Esa och Christina att börja sälja av Karis bebiskläder upptäckte Christina att hon var gravid på nytt. Två år efter Kari, föddes deras dotter Sanna.

Hemma tillsammans
Sanna berättar att hon hade tänkt sig att få barn när hon var i 25-årsåldern. Men det blev mycket tidigare.

– Jag var bara 15 år när jag träffade Alvas pappa som var tre år äldre. Precis innan jag skulle fylla 16 år föddes Alva. Men då hade hennes pappa redan lämnat oss, berättar Sanna.

Precis som hennes mamma hade Sanna aldrig en tanke på att göra abort, trots påtryckningar från ungdomsmottagningen.

– Jag ville behålla barnet. Och jag tänkte att jag minsann skulle visa dem att jag klarar av det. Det finns så mycket fördomar om unga förälder, som att man inte klarar skolan och sedan lever på socialbidrag hela livet.

För Christina, som då precis hade fått Kalle, kom Sannas graviditet som en chock.

– Samtidigt visste jag ju vad det innebar att vara ung förälder. Jag och Esa gjorde också klart för Sanna att vi inte skulle ta hand om barnet. Men vi litade på henne att det skulle gå bra.

Sanna började jobba som telefonförsäljare redan när hon gick i nian. Sedan fortsatt hon med det ända tills Alva föddes i oktober.

Föräldrapenningen, tillsammans med ett bostadsbidrag för Alva, som räknades som inneboende, gjorde att Sanna klarade sig på egen hand.

– Jag ville bo hemma de första åren för att få stöd från mamma och pappa. Men jag betalade för mat och boende.

Blev mammor tidigt – nu vill de hjälpa andra
Christinas yngste son Kalle och Sannas dotter Alva är väldigt lika i ålder och har vuxit upp nästan som syskon.

Både Christina och Sanna tyckte det var det kul att vara hemma tillsammans med varsitt småbarn.

– Det var skönt att gå hemma med mamma. Vi hade roligt ihop och kom varandra mycket närmare, berättar Sanna.

Driver hemsidor 
När Alva var två år började Sanna på gymnasiet. Idag jobbar hon som relationship manager på ett större medieföretag

Men det som både mor och dotter brinner för är sitt arbete inom sociala medier.

Under föräldraledigheten började både blogga om sina liv. Senare, när Sanna gick på gymnasiet, startade hon hemsidan Unga föräldrar. Först som ett projektarbete, sedan som ett företag inom ramen för den ideella organisationen Ung företagsamhet.

Idag driver mor och dotter, förutom sina bloggar, tillsammans tre olika hemsidor som har 7 000 familjer som följare. De testar också olika produkter, ordnar mässor och event med föreläsningar på olika teman.

– Det är viktigt att man som ung förälder har ett nätverk och känner att man får stöd, säger Sanna. Likaså ska man ha en plan för skolgången.

Christina Kaakinen

Ålder: 49 år.

Familj: Maken Esa, 47 år, barnen Kari, 29, Sanna, 27, Erik, 22, och Kalle, 12 år.

Bor: I lägenhet i Åby utanför Norrköping.

Gör: Jobbar som undersköterska.

Sanna Kaakinen

Ålder: 27 år.

Familj: Dottern Alva, 11 år.

Bor: I lägenhet i Åby.

Gör: Relationship manager på ett mediaföretag.

Varken mor eller dotter ångrar att de fick barn tidigt i livet.

– Då skulle vi ju inte ha de barn vi har idag, säger Christina.

Christina tog också upp sina gymnasiestudier efter att hon varit föräldraledig med Sanna. Senare har hon även studerat på universitetsnivå.

– Det man missar kan man alltid ta igen senare i livet, säger Sanna.

Inför framtiden hoppas både Christina och Sanna att de ska kunna ha sitt nätverkande som heltidssyssla.

– Jag är också sugen på fler barn och Alva vill ha syskon på heltid. Men ännu har jag inte träffat någon, säger Sanna.

Även Christina hoppas på fler barn.

– Jag är tyvärr för gammal för att få egna barn. Nu närmast går jag och väntar på att bli farmor, säger hon och skrattar.

Scroll to Top