Kvinnan som pratar med hundar

När en aggressiv hund var nära att förstöra allt för Mervi Kärkis familj utbildade hon sig till hundlyssnare. Nu är hon säker i sin ledarroll och hjälper andra som har problem med sina hundar.

Mervi Kärkis klienter är ludna och har fyra ben. Hon arbetar som dog-listener, det vill säga hundlyssnare. Hon är en av bara ett tiotal i Sverige. Internationellt är förstås Cesar Millan den absolut mest kände. Hans tv-serie Mannen som talar med hundar har en stor och trogen publik världen över.

– Jag har arbetat som hundlyssnare i tio år nu, säger Mervi över en kopp kaffe.

Vi sitter i hennes hundbutik och pratar. På hyllorna finns kosttillskott för hundar, hundschampo, fredagsgodis i form av torkade leversnittar, leksaker och mycket annat.

Hur talar man till och lyssnar på hundar, tänker du kanske? Tolkar Mervi hundarnas skall och pratar tillbaka?

– Jag läser av hundens signaler, iakttar hur den beter sig och använder mig av den informationen när jag utbildar hundägare, så att de lär sig förstå sin hund och hur de kan kommunicera med den.

– Jag kan inte höra vad hunden säger eller berättar när den skäller, som att den haft ett svårt liv eller något sådant. Jag använder mig av det ordlösa språket och tolkar kroppsspråk och vad hunden gör, förklarar Mervi.

Aggressiv hund
Det var hennes första hund, Kenzo, som ledde in Mervi på den här yrkesbanan. Honom fick hon ha i sitt liv tills i mars i fjol, när han gick bort 13 år och tio månader gammal.

Kvinnan som pratar med hundar
Lydnadsövningar är viktiga för att hundarna ska få ett bra beteende.

Kenzo blev en del av Mervis vardag under en period då hon mådde väldigt dåligt och inte visste vad hon ville göra med sitt liv. Hon tänkte att en hund skulle kunna hjälpa henne att ta sig ur sin isolering.

– Jag var en utbränd och arbetslös säljassistent och sekreterare och kämpade mig ur en depression. Då tänkte jag att en hund skulle vara fint sällskap. Jag som var folkskygg på grund av panik och fobier, och höll mig inne, skulle då tvingas ut på promenader, säger Mervi.

Året var 2004 och det blev inte alls som hon hade tänkt sig.

– Kenzo var så aggressiv, han skällde mycket och anföll gäster, så mina tankar om mysiga hundpromenader raserades. Det blev bara korta rastningar, säger Mervi.

Hon var tvungen att fråga sig om hon kunde lära sig att förstå Kenzo. Om det ens var möjligt att behålla honom. Det var bråttom, för familjen höll på att gå sönder.

– När vår Kenzo skällde på allt och alla blev vi i familjen irriterade och stressade vilket skapade konflikt även mellan oss. Vad var rätt och fel att göra? Kenzo kunde heller inte vara ensam, så det var omöjligt för oss som familj att göra något tillsammans. Någon fick alltid stanna hemma, förklarar Mervi.

Mervi hade läst och tyckt om böcker skrivna av en engelsk hundlyssnare, Jan Fennell. Nu tog hon beslutet av åka till England och gå en av hans kurser.

– Jag fick en femdagarskurs för att bli certifierad doglistener, enligt hennes metod. Med hjälp av de tips och råd som hon gav, fick jag sedan en väldigt fin relation med Kenzo, säger Mervi.

Ledarskap behövs
Hundkursen inspirerade henne enormt och på planet på väg hem bestämde hon sig för att hon ville ge sina nya kunskaper vidare till andra. De senaste åren har hon bland annat skrivit en bok om det goda hundägarskapet.

Mervi Kärki

Ålder: 54 år.

Familj: Sambo, tre vuxna, utflugna barn och hundarna Gizmo, 12 år, och Karma, 3.

Bor: I Vallentuna.

Gör: Utbildad hundlyssnare och föreläsare i ämnet.

Hon arbetar utifrån tanken att man ska leda, skydda och lära sin hund, men inte använda härskartekniker.

– Till skillnad från Cesar Millan så utmanar jag aldrig en hund. Jag tar bort hunden från platsen om den är orolig eller stressad och in i ett eget rum. Låter den få vara i fred för att lugna ner sig och så umgås vi när den är lugn igen. Cesar Millan tar en kamp med hunden istället, säger Mervi.

Problem med hundar handlar ofta om brist på ledarskap, enligt Mervi.

– Hunden är ju ett flockdjur som har behov av en ledare. När den inte vet vilken roll den har i flocken, i det här fallet familjen, kan den reagera på olika sätt. Den kan bli aggressiv och hyperaktiv eller reserverad och tillbakadragen, säger Mervi.

Hon är fullt medveten om att andra kan tycka annorlunda än hon gör, och har fått en hel del kritik för sina metoder från både hundföreningar och hundägare.

– Vissa avskyr det jag gör. Jag har stött på väldigt mycket motstånd, för att det här upplevs som något annorlunda. Jag får jobba med människors åsikter.

– En del har synpunkter på att jag väntar med att hälsa på mina hundar när jag kommer hem. Några tolkar det som att jag fryser ut dem. Jag menar att det istället handlar om ett varmt förhållningssätt som skapar trygghet. Jag gör det för att visa hundarna att inget särskilt har hänt och att allt är som vanligt, vilket lugnar dem.

Tretimmarsbesök
Som Mervi ser det är svansandet och skällandet när matte eller husse kommer hem, en ritual där djuret “frågar” om deras människa är fortsatt stark som ledare. Genom att inte ge ögonkontakt, eller böja sig ner och klappa hunden, så svarar man på hundens fråga och säger: “Jag är oförändrat kraftfull.”

Kvinnan som pratar med hundar
Hundar är flockdjur och måste ha en ledare. För Mervis hundar Gizmo, som är en papillon, och Karma, en miniature american shepherd, är det ingen tvekan om vem som är flockledare.

– Man kan i lugn och ro sätta sig ner med en kopp te, innan man bjuder in hunden till lite klapp och kel när den är lugn. Då sker umgänget på dina villkor och inte på hundens och du visar att du är ledaren, fortsätter Mervi.

När hon blir konsulterad gör hon ett tre timmar långt hembesök hos familjen som anlitat henne. Sedan får familjen, så länge hunden lever, gratis tips och råd via telefon och mejl.

– Livet förändras ju. Vi kanske flyttar, blir långvarigt sjuka, får barn, eller så är barnen vuxna och flyttar hemifrån.

Vart femte hushåll i Sverige har en hund. Inte så konstigt kanske, eftersom hunden sägs vara människans bästa vän.

– Hundar dömer inte, bryr sig inte om yta, som vilka kläder man har på sig. De bryr sig bara om hur man är, sammanfattar Mervi våra fyrbenta vänners popularitet.

Scroll to Top