• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 13-åriga Matilda Persson vann Bull-SM 2017!

  Gissa om vi på redaktionen blev förvånade när vi såg att årets vinnare endast är 13 år gammal! Trots sin ungdom är Matilda redan ett erfaret bakproffs. Bakintresset har funnits i familjen i flera generationer. Matilda har vuxit upp med mjöl på fingrarna och visst ska det börjas i tid. Förra året var hon med i Tv-programmet "Hela Sverige bakar" där hon vann hela tävlingen. Priset var en resa till New York med familjen, där hon fick praktisera på det kända svenska caféet Fika.

  13-åriga Matilda Persson vann Bull-SM 2017!

  Det är en härlig sensommardag då vi knackar på hos årets vinnare i Bull-SM. Dörren öppnas och vi möts av en leende Matilda och ljuvlig bulldoft.

  – Välkomna, kom in, jag ska bara ta Fridolf, så han inte smiter, säger Matilda. 

  Efter en grattiskram och överlämnande av blomsterkvast går vi ut i den lummiga trädgården. Där möts vi av mormor Mona, matte till den lilla ulltussen Fridolf, busig och älskad blandrashund, som fått sitt namn dedikerat till årets vinnarbulle i Bull-SM 2017. Matilda har bakat inför vårt besök och på kakfaten känner jag igen Fridolfs favoritbullar, men där finns även ljuvliga mazariner och småkakor efter släktens hundraåriga norrländska recept. För det där med att baka, det ligger i generna i den här familjen.

  Matildas stora inspirationskälla är framför allt mormor, men även mamma, som bakat med henne så länge hon kan minnas. Mormor lärde sig i sin tur av sin mamma. Att mormor betyder mycket för Matilda är inte att ta miste på. Det var hon som tipsade om tävlingen i Hemmets Journal. Matilda nappade direkt, och det var inte svårt för henne att snabbt fundera ut vilket recept hon skulle delta med. Självklart blev det favoritbullarna som hon själv komponerat receptet till. Matilda bakar så fort hon får lust och har tid. Sedan brukar hon packa de rykande heta bakverken i en korg och cykla över till mormor och morfar, som bor bara fem minuter bort. Tillsammans njuter de sedan av kakorna.

  Kvalitet framför kvantitet

  Vän av ordning funderar kanske på var alla kakorna tar vägen? Både Mona och Matilda intygar dock – trots att mormors frysbox är full med kakor och att Matilda bakar var och varannan dag – så äter de faktiskt inte så mycket. Det är kvalitet framför kvantitet som gäller. Antingen smakar de bara lite på kakorna eller så unnar de sig att njuta fullt ut när det är fest. Som under julen, berättar de i mun på varandra. Då är det 14 sorters kakor som gäller och de presenteras på mormors jättelånga kakbricka. Vi sätter oss under plommonträdet och njuter av kakorna och kaffet, och jag fortsätter nyfiket med mina frågor. 

  I fikatagen med mormor Mona Feldtman, Matilda och Hemmets Journals matredaktör Cecilia Vikbladh.

  Vad är roligast att baka?

  Matilda svarar snabbt.

  – Att experimentera och själv komponera, att testa nya recept som jag läst om i olika kakböcker. Jag kommer på mina bästa idéer när jag simmar mina längder och det gör jag fem dagar i veckan. Det är som meditation, jag funderar när jag simmar. Att bygga tårtor, det är bara det bästa. Moussetårtor, det älskar jag. 

  Matilda är inte bara en fena på att baka, hon är duktig även på att laga mat och gör det väldigt ofta. Det är fascinerande att lyssna på en så ung och klok person med så mycket passion och kunskap, och jag undrar om Matilda har några speciella drömmar inför framtiden. Naturligtvis finns det drömmar, gärna ett eget kafé, om att bli läkare eller professor möjligtvis kanske veterinär. Jag är säker på att det kommer att gå bra oavsett vilken väg Matilda väljer.

  Grattis än en gång!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!