• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nya rön: Att ha fåglar i närheten gör dig lyckligare

  Visste du att antalet fåglar i närheten av ditt hem kan påverkar i hur stor utsträckning du drabbas av depressioner, ångest och stress?

  Nya rön: Att ha fåglar i närheten gör dig lyckligare
  Foto: Istock

  Att naturen bidrar till vårt välmående är inget nytt. En ny studie från flera brittiska universitet visar nu att personer som bor i områden med fler fåglar, buskar och träd löper mindre risk att drabbas av depression, ångest och stress.

  Studien, som har genomförts med hjälp av över 270 försökspersoner, fokuserade på antalet fåglar respondenterna kunde se på eftermiddagen, eftersom den siffran är mer representativ för områdets totala mängd fåglar under en dag. På morgonen tenderar antalet fåglar att vara högre.

  Resultaten visar inte på något samband mellan välbefinnande och olika sorters fåglar. Tidigare studier har visat att gemene man i allmänhet är dåliga på att identifiera olika fågelarter, och därför drar man slutsatsen att det är mängden fåglar, snarare än specifika fåglar, som boostar välmående.

  Forskarna har tagit hänsyn till faktorer som ålder, inkomst, levnadsstandard och andra sociodemografiska faktorer, och resultatet blir fortfarande det samma: Närheten till fåglar gör oss lyckligare.

  Härliga nyheter, eller hur?

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!