• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Fem smarta Ikea-hacks för sidobordet Lack

  Det här lilla bordet är vi nog många som känner igen. Det låga priset, runt 50-lappen, gör att man kan tillåta sig att leka lite och göra bordet lite personligare – kanske rent av förvandla det till en köksvagn. Här får du fem enkla och roliga idéer.

  Fem smarta Ikea-hacks för sidobordet Lack

  Snygga schackbrädet

  Bild 1287218

  Det lilla bordet Lack kostar 49 kr på Ikea och mäter 55x55 cm. Här har vi förvandlat bordet till ett schackbräde genom att klistra svart dekorplast på den vita bordsskivan. Det ska vara 8x8 rutor, totalt 64 rutor. Vi gjorde varje ruta 5x5 cm stor.

   

  Gör så här:

  1. Rita in ett rutnät 7,5 cm in från sidorna på bordet, så att det bildar en stor ruta på 40x40 cm. Använd en tunn blyertspenna. Dela sedan in denna ruta i mindre rutor på 5x5 cm. Den svarta dekorplasten köpte vi i en byggbutik, dekorplast finns även i färg- och hobbybutiker.

  Bild 1287219

  2. Rita upp rutorna på skyddspappret på dekorplastens baksida, klipp ut 32 st svarta fyrkanter. Klistra fast dem på bordet som på bilden, släta ut luftbubblor. Får du inte bort dessa kan du sticka ett litet hål med en knappnål och sedan pressa ut luften med fingrarna.

  3. Torka bordet med en fuktig trasa med lite diskmedel, så att eventuella blyertsstreck försvinner.

   

  Fina fotpallen

  Bild 1287220

  Här har vi förvandlat ett grönt Lackbord till en skön fotpall. Stoppningen består av en innerkudde 60x60 cm från Stoff & Stil, www.stoffochstil.se.

   

  Gör så här:

  1. Klipp ut ett tygstycke 95x95 cm. Här har vi dekorerat det enfärgade tyget med en dekorrand av ett mönstrat tyg. Detta veks in på sidorna ca 1 cm, pressades och syddes fast med raksöm.

  2. Lägg tyget med rätsidan nedåt på bordet med kudden. Nåla in hörnen så att överdraget får en snygg passform, sy dessa sömmar med raksöm.

  3. Klipp bort hörnen, sicksacka alla kanter, vänd överdraget. Sy fast dekorband, fransar, paljetter eller annan önskad dekor med raksöm.

   

  Glamouröst med guldkant

  Bild 1287221

  Det mest glamourösa bordet blev det rosa Lackbordet. Med lite olika mässingsbeslag från byggbutiken, och små guldstift, spikade vi fast dessa med en hammare. Dessa beslag är ca 5x5 cm stora respektive 10 cm långa.

   

  Gör så här:

  1. Mät och markera så att beslagen hamnar symmetriskt på sidorna och i mitten av varje sida av bordet.

  2. Spika fast dem med en hammare.

  Bild 1287222

  Guldiga detaljer höjer glamourfaktorn hemma.

   

  Rullbord till köket

  Bild 1287223

  Ett snyggt och praktiskt rullbord till köket gör du med två Lackbord som monteras ovanpå varandra.

   

  Gör så här:

  1. Fäst dessa genom att skruva fast hålplattor i järn, 2 st vid varje skarv, dvs totalt 8 st med måtten ca 12x3 cm, finns i byggbutiken. Använd skruvar med längd ca 2 cm, 4 st per hålplatta.

  2. Vänd borden upp och ner, skruva fast hjul på benen, här har vi använt Ikeas hjul Rill, 59 kr för 4 st.

  3. Överst placerade vi en träskiva i furu, storlek 60x60 cm som limmades fast med trälim, låt torka. Olja in träskivan med specialolja eller olivolja, låt torka.

  4. Skruva fast ett par små krokar till grytlappar, kökshandduken eller till köksredskap. 

  Obs! Tänk på att bänken med träskiva har ungefär samma höjd som andra köksbänkar, med hjul blir den något högre.

  Bild 1287224

  Krokarna skuvas dit för att hänga grytlappar eller kökshanddukar på dem.

   

  Elegant med marmormönster

  Bild 1287225

  Ett vitt bord fick här en marmorskiva gjord av självhäftande dekorplast med bredd 90 cm från Bauhaus, www.bauhaus.se.

   

  Gör så här:

  1. Mät och klipp ut plast till sidorna och fäst den genom att långsamt bearbeta bort luftbubblor samtidigt som pappret på baksidan tas bort succesivt.

  2. Gör likadant med ovandelen, men ta här en bit dekorplast ca 65x65 cm stor och renskär kanterna med en hobbykniv när plasten är på plats. Eventuella luftbubblor tar du bort genom att sticka hål på dessa med en knappnål och sedan pressa ut luften med fingrarna.

   

  Artikeln är hämtad ur Hemmets Journal nr 3 2016.

  Vad är ett Ikea-hack?

  Ett Ikea-hack är när du har gjort om en möbel från Ikea. Med enkla medel kan möbeln få ett helt annat utseende. Du kan exempelvis byta ut benen på ett bord, spraymåla en möbel eller klä in den i dekorplast för att skapa nya mönster.

  I vårt exempel har vi gjort om det prisvärda sidobordet Lack och piffat till det för en mindre summa. Resultatet blir fem olika - och personliga - möbler.

  Söker du på ordet "Ikea-hack" på nätet får du upp mycket inspiration.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!