-
Eldsjälarna i Lomma ordnar julfirande för äldre och ensamma: ”Det finns ett stort utanförskap”
För sjunde året arrangerar Gemensam Jul i Lomma i år julaftonsfirande för 120 gäster – både äldre och Ukrainaflyktingar. Hemmets Journal var med i fjol när sill, skinka, prinskorv och all den andra julmaten dukades fram.
-
Carina har gjort julbockar i 40 år: ”Det är så rofyllt att sitta och binda halm”
Många har sett hennes halmbockar på marknader och till jul pryder de platsen framför granen i tusentals hem. Halmslöjdaren Carina Kjellsdotter har bundit bockar i över 40 år och hemma hos henne är det julstämning nästan året runt.
-
Snickaren Petter odlar saffran på Bjärehalvön: Pilligt, tidskrävande och avkopplande
På Bjärehalvön i nordvästra Skåne växer julens smakrika guld. Snickaren och månskensbonden Petter Karlsson odlar saffrankrokus på sin gård utanför Båstad – en hobby som blivit ett lönande extraknäck.
-
Jayden, 13, fick träffa idolerna i Modo: ”Jag har fått allt jag har önskat mig”
Nyblivne tonåringen Jayden hade en stor dröm han ville förverkliga. Han ville hänga med spelarna i Modo Hockey i båset inför en match. Tack vare Hemmets Journal har han förverkligat den drömmen och fått alla spelarnas autografer på en matchtröja.
-
Flaggspelet 51
Gissa vilket land flaggan tillhör och vinn Minitrisslotter!
-
Snabblagad ragu på salsiccia
Ragu är en långkokt maträtt på kött/köttfärs och grönsaker. Här gör vi en snabbare variant på salsicciafärs. Gott och lättlagat!
-
Kycklingpanna med bacon
När du vill ha en riktigt god men fortfarande lättlagad middag passar vår härliga kycklingpanna full med smak av bacon, äpplen och timjan perfekt!
-
Plockbricka med goda röror
Rosta eller smörstek bröd, lägg upp oliver, ost och chark. Gör några röror och du har skapat myskvällens enklaste och godaste plockbricka!
-
Lyxig varm choklad med marshmallow-isbjörnar
Servera den lyxiga varma chokladen med en rejäl klick nyvispad grädde och en söt marshmallow-isbjörn på toppen.
-
Virka julens gladaste gris!
Visst blir man glad av den söta grytlappen i form av en rund gris! Du virkar den i dubbelt lager så att den skyddar mot värmen. Julens favorit i köket.
-
Gravad röding i gott sällskap
Att grava rödingfilé tar kortare tid jämfört med lax. Något som kan vara praktiskt så här i jultid när mycket mat ska lagas och även “trängas” i kylskåpet.
-
Gravad röding med hjortronsås
Du behöver rödingfiléer 4 msk vanligt salt 3 msk strösocker stötta enbär 2 tsk grovstötta vitpepparkorn rikligt med grovhackad dill Hjortronsås 2 dl crème fraîche…
-
Åke binder borstar med gamla metoder
Hantverksyrken blir allt mer sällsynta, men i en lokal från 1800-talet i Enskede i Stockholm hålls ett av de mest tidlösa yrkena vid liv – nämligen borstbinderiet.
-
Testa en spännande sillvariant på julbordet!
Rödbetor, kapris och pepparrot är en klassisk och god kombination. Men gulbetan känns lite ny, och färgar inte heller på samma sätt.
-
Välkommen Lucia – vem du än är!
Måste ljusets gudinna vara ljushårig? Eller kan det vara en hårig karl? Debatten har varit stormig när nya Lucior dykt upp. Men faktum är att Lucia har sett ut på många olika sätt. Hon har till och med haft svans …
-
Krämig gulbetssill med pepparrot
Du behöver frp hel matjessill med vars 200 g i varje Sås 2 dl fintärnade kokta gulbetor 1.5 dl crème fraîche 1.5 dl majonnäs 3…
-
Hannes spelade ihop 162 000 till välgörenhet!
Hannes Aiff har spelat fiol sedan han var 5 år gammal och den idag 14-årige violinisten från Ulricehamn har genom åren tjänat sig en rejäl hacka som gatumusikant.
-
Juliga köttbullar för alla
Grönkål, julsenap och kryddpeppar får ge smak åt årets köttbullar. Numera finns också väldigt bra vegofärs som är formbar. Även julens vegobullar är goda att smaksätta med samma ingredienser.

















